Hout heeft veel goede eigenschappen en staat prachtig in uw tuin, maar er is ook iets waar u rekening mee dient te houden. Sommige houtsoorten hebben de neiging om te gaan bloeden. Dat klinkt heel heftig, maar betekent eigenlijk dat het hout vloeistof (inhoudsstoffen genoemd) uitstoot. Dit natuurlijk proces geeft rood/bruine vlekken, wat de benaming van dit fenomeen wel eens zou kunnen verklaren. Voor de duurzaamheid van het hout maakt dit niets uit, het vervelende is alleen dat deze vloeistof nogal hardnekkige vlekken veroorzaakt. Als u uw hout na levering op uw terrastegels legt kunt u hier last van krijgen.
Om dit tegen te gaan hebben wij hieronder een aantal tips op een rijtje gezet. Lees verder om erachter te komen wat u nu het beste kunt doen tegen bloedend hout?
Sommige houtsoorten gaan bloeden nadat u ze thuis geleverd gekregen heeft. Wat hier de oorzaak van is? Voornamelijk vocht. Als bepaalde houtsoorten nat worden gaan ze bloeden, ook wel lekken genoemd. Het gaat dan vooral om looizuurhoudende houtsoorten. Dit zijn verschillende hardhoutsoorten zoals vooral Keruing, maar ook bijvoorbeeld Eiken en Ayous. Ook bij hardhoutsoorten als Bankirai, Garapa en Kapur kan dit voorkomen. Looizuur en andere stoffen in het hout zijn oplosbaar in vocht. Als het gaat regen of u behandelt het hout met verf op waterbasis dan komen deze stoffen los en lopen ze uit het hout. Dit veroorzaakt roestkleurige vlekken op uw stenen terras, maar bijvoorbeeld ook in de witte verf die u net op uw hardhouten tafel heeft aangebracht. Deze vlekken zijn verder niet schadelijk, maar kunnen wel lastig te verwijderen zijn.
Als u zelf al een zoektocht op het internet ondernomen heeft, weet u het bloeden van hout op terrastegels meer mensen overkomen is en dat deze vlekken niet eenvoudig te verwijderen zijn. Het ligt ook aan de hoeveelheid sappen die op uw tegels terecht gekomen zijn. Een kleine hoeveelheid is over het algemeen goed aan te pakken met ontweringswater. Dit is te koop bij de bouwmarkt en is niet duur. Let er wel op dat u goed de gebruiksaanwijzing leest en beschermende middelen draagt, zoals een veiligheidsbril en handschoenen. Probeer het ook altijd eerst op een klein stukje van uw terras uit om te kijken hoe de tegels hierop reageren.
In dit geval is voorkomen beter dan genezen. Wij raden u dan ook aan om hout te verwerken op het moment dat u het geleverd krijgt. Zo hoeft u het niet op te slaan en dus niet bang te zijn dat het hout gaat bloeden. Mocht het voor u toch niet mogelijk zijn om het hout direct te verwerken laat het dan niet op uw stenen oprit of terras liggen en zorg ervoor dat het hout droog en niet direct in de zon ligt. Heeft u echt geen andere keus, dan dient u uw stenen terrastegels goed te beschermen. Dit doet u door het geleverde hout niet zomaar op de stenen te leggen. Plaats eerst klossen en leg hierop een zeil op de plek waar u het hout neer gaat leggen. Zorg dat het zeil groot genoeg is om over het hele houtpakket heen te leggen. Plaats uw houtpakket op de klossen en het zeil en vouw het aan de bovenkant dicht zodat het hout niet nat kan worden.
Als alle sappen uit het hout verdwenen zijn houdt het bloeden van het hout vanzelf op. Dit is dus iets waar u alleen de eerste tijd rekening mee hoeft te houden. Vlekken veroorzaakt door het bloeden van hout zullen in de loop der tijd ook vervagen of zelfs verdwijnen door de regen en de zon. Soms willen vlonderplanken of schuttingen het eerste seizoen in de buitenlucht bloeden, na een zomer+winter stopt het proces. U kunt dan het beste afwachten tot het proces is voltooid en dan pas uw vlonder of schutting behandelen met hardhoutolie of beits (bij naaldhout).
Met een beetje voorbereiding is er dus prima te werken met houtsoorten die de neiging hebben om te bloeden. Het is in ieder geval zeker geen reden om niet te kiezen voor onze mooie tuinhoutproducten.