Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#182 De 15 meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een blokhut

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst04-07-2020

In deze aflevering van Gadero TV geeft Ronny handige tips om fouten te voorkomen bij het opbouwen van een blokhut. Kiest u voor een prachtige blokhut, dan wilt u natuurlijk wel dat deze jarenlang meegaat. Daarbij is de juiste montage van belang. Om u te behoeden voor veelgemaakte fouten, hebben wij alles voor u op een rijtje gezet. Lees snel verder.

1. Niet de tijd nemen voor uitmeten, haakse hoeken en waterpassen

Voorbereiding is erg belangrijk. Er wordt vaak niet genoeg aandacht besteed aan het opmeten van de ruimte waar de blokhut gebouwd wordt. Blokhutten hebben vaak overstek en niet alleen aan de voorkant, deze loopt vaak rondom. Neem goed de tijd om alles goed op te meten. Het is van belang dat de blokhut exact waterpas staat. Wij adviseren om de wanden haaks op te bouwen. Gebruik de wiskundige stelling van Pythagoras: rechte zijde 3 meter, rechte zijde 4 meter = diagonale zijde van 5 meter.

Bekijk onze doe-het-zelf video - Blokhut opbouwen

2. De onderkant vergeten te behandelen

Gaat u uw blokhut verven? Houd er rekening mee dat de onderkant van de deuren en ramen ook geverfd moeten worden. De onderkant van de blokhut wordt als eerste aangetast door optrekkend vocht. U kunt natuurlijk ook standaard reeds geïmpregneerde blokhutten bestellen. 

3. De werking van hout onderschatten

Wij raden aan om profielen nooit strak te plaatsen. Blokhutprofielen kunnen flink nazakken. Gebruik tijdens de montage ook zeker een rubberen hamer. Velen vergeten dat hout flink werkt. Zorg ook voor stormankers in de hoek.

Blokhut Sten tuinhuis

4. Ventilatieroosters vergeten

Met ventilatieroosters voert u vochtige lucht af uit uw blokhut en zorgt u ervoor dat deze kan ademen. Een must voor een frisse lucht en minder houtwerking. Plaats een ventilatierooster aan de bovenkant van de ene wand en aan de overzijde aan de onderkant van de wand. Zo behoudt u een optimale luchtcirculatie.

Video ventilatieroosters monteren

5. Besparen op dakbedekking

Besparen op uw dakbedekking is niet een goede optie. Heeft u een plat dak? Dan heeft u veel keuze aan dakbedekking. Het dakleer wat bij veel blokhutten geleverd wordt, is niet duurzaam. Wij adviseren easyroofing of EPDM dakfolie. Met zelfklevende easyroofing aluminium heeft u geen brander of lijm nodig. Ook met EPDM rubberfolie gaat een plat dak veel langer mee. Voor schuine daken zijn aluminium dakpanplaten zeer duurzaam. Ook lichtgewicht aquapan dakplaten en dakshingles zijn bij juiste montage een goede en betaalbare keuze. EPDM folie is een hoogwaardige vorm van dakbedekking die UV-werend, flexibel en door ons op maat geknipt wordt voor uw dak. Bekijk onderstaande video voor handige montagetips.

Leuk om te lezen: blog over wat voor soort dakbedekking kiezen?

zwarte wanden Overkapping

6. Funderingsbalken vergeten

Funderingsbalken zorgen voor een goede afwatering en de onderste plank van het blokhutprofiel gaat zo langer mee. Wij raden de kunststof funderingsbalk aan. Heeft u iets minder budget? Kies dan voor hardhout in plaats van geïmpregneerd hout. Schroef de funderingsbalken op bijvoorbeeld een waterpas ondervloer van betontegels. 

Video funderingsbalken leggen

7. Het niet/onjuist monteren van de dakgoot

Ook dakgoten zorgen voor een goede afwatering. Bekijk onderstaande video om te kijken hoe u op de juiste wijze een dakgoot monteert. Maak bij een plat dak bij voorkeur een dakdoorvoer zodat regenwater niet over de dakranden stroomt. Zo gaat uw blokhut langer mee. 

8. Vastschroeven van kozijnen aan blokhutprofielen

Bij het deurkozijn worden de schroeven vaak in de afwerklatten in de wanden geschroefd. Zo kunnen blokhutprofielen blijven werken. U verankert de blokhutprofielen onderling door middel van een stormankerset.

9. Stormankerset monteren 

Een stormankerset bestellen voor elke wand is ons advies. Hiermee voorkomt u dat het dak van het onderste blokhutprofiel af kan waaien. Zeer belangrijk voor het juist monteren van een blokhut.

Video stormankerset monteren

10. Mes en groef zijde van blokhutprofielen vergeten te behandelen voor plaatsing

Gaat u de blokhut zelf behandelen? Vergeet de veer en groef niet mee te nemen tijdens deze behandeling. Door de binnenkant van uw blokhutprofielen even kort te behandelen verlengt u de levensduur en zal uw blokhut eveneens minder werken. 

11. Houten wanden en dakbeschot te strak monteren

Dakplanken moeten niet te strak tegen elkaar gemonteerd worden, houd tussenruimte aan. Dit voorkomt dat wanneer de dakplanken uit gaan zetten, de dakplanken geen ruimte meer hebben om te werken. Monteert u het te strak? Het gevolg zal zijn dat de dakplanken op bepaalde plaatsen omhoog gaan staan en zo kan er een bobbel in het dak ontstaan. Houd dus 1 à 2 millimeter tussenruimte aan.

Video zelf een blokhut bouwen

12. Reeds geïmpregneerd hout direct schilderen

Kiest u voor geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout is vaak nog vochtig of vettig. Laat uw blokhut eerst enkele zomermaanden drogen en laat zouten uitzweten alvorens u geïmpregneerd hout gaat beitsen of schilderen. Als u een blokhut in een bepaalde kleur verft, dan is een onbehandelde blokhut met grondverf spuitlaag in wit, blank of antraciet ook een goede optie. In principe is dit voor elk soort blokhut mogelijk. U hoeft uw blokhut na plaatsing dan nog maar eenmalig af te lakken en dan heeft u de de eerste jaren geen onderhoud. Bekijk onderstaande video voor nog meer tips.

Video blokhut behandelen

13. Handleidingen en tekeningen negeren

Lees de montagehandleidingen uitvoerig en neem de tijd. U zult uzelf dankbaar zijn. Daar heeft u daarna nog jaren plezier van. Volg goed de handleidingen en tekeningen.

14. Vloeren te strak monteren

Voor vloeren geldt ook dat u deze niet te strak in elkaar schuift. Blijf daarnaast 2 centimeter bij de wanden vandaan. Zo kan het zijn werking kwijt.

15. Hout in de felle zon leggen

Als u hout in de felle zon legt, kan het krom gaan trekken. Leg planken die u nog niet direct gaat gebruiken daarom vlak gestapeld onder afdekzeil op een schaduwplek in uw tuin.

Bekijk ook onze handige blog, waar u nog meer handige tips vindt voor het opbouwen en behandelen van uw blokhut.

Bekijk ons gehele assortiment blokhutten.