Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

10 meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een overkapping

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst04-06-2021

Bent u van plan om een overkapping te plaatsen en wilt u graag weten wat de meest gemaakte fouten zijn? Deze handige blog zorgt ervoor dat u geen vertraging oploopt tijdens de montage. Zo krijgt u een prachtig eindresultaat waar u zeker van blijft genieten!

blokhut paiva zwart geverfd

Wij hebben in deze blog een top 10 voor u opgesteld van de meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een overkapping.

1.Slechte voorbereiding

De voorbereiding is erg belangrijk. Zorg ervoor dat u zeker weet waar u de overkapping wilt plaatsen. Neem rustig de tijd om alles op te meten. Daarnaast is het erg belangrijk dat de overkapping waterpas komt te staan. Zet met uitzetkoord en paaltjes de overkapping uit in uw tuin om een goed beeld te krijgen van de situatie.

2.Onderschatten van de werking van hout

Ons advies is om de houten wanden en het dakbeschot niet te strak te monteren. Hout werkt en heeft hier ook de ruimte voor nodig. De tussenruimte die u aan dient te houden is afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Zorg voor stormankers in de hoeken van uw overkapping.

kapschuur dak

3.Besparen op dakbedekking en constructie

Wij raden aan om nooit te besparen op de dakbedekking en constructie. Heeft u een plat dak? Kies dan voor EPDM dakfolie of Easyroofing. Voor schuine daken zijn aluminium dakpanplaten zeer duurzaam. Of kies voor dakshingles of lichtgewicht aquapan. Deze opties zijn een goede keuze en goedkoper. Let er op dat de dakbedekking juist gemonteerd wordt anders krijgt u kans op lekkage.

Ons advies is om 12x12 cm of 15x15 cm staanders te gebruiken voor uw overkapping. Bezuinig hier niet op! Deze zijn namelijk een essentieel onderdeel. Wilt u graag een overkapping met stoere uitstraling? Kies dan voor Lariks Douglas of 20x20 cm Eiken staanders. Houd per meter 5 cm overspanning aan. Zo weet u zeker dat de constructie stevig is.

Leuk om te lezen: onze blog over wat voor soort dakbedekking kiezen?

overkapping lariks douglas hoogte

4.Besparen op de fundering

Zorg er altijd voor de de fundering van uw overkapping 100% waterpas is. Is dit niet het geval dan zult u dit gaan merken tijdens het monteren van ramen en deuren. Bent u van plan om houten staanders in de grond te plaatsen? Kies dan voor geïmpregneerde of hardhouten palen. Ons advies is om betonpoeren onder de palen te gebruiken. Zo verlengt u de levensduur van de houten staanders. Vergeet ook niet om wegzak preventie mee te bestellen voor extra stevigheid. Bekijk aflevering 22 van Gadero TV voor meer informatie over het plaatsen van betonpoeren.

5.Niet/onjuist monteren van de dakgoot

Het is belangrijk om de dakgoten op de juiste manier te monteren voor een goede afwatering. Bij een platdak raden wij een dakdoorvoer aan. Zo kan regenwater niet over de randen stromen en gaat de overkapping langer mee. Bekijk aflevering 164 van Gadero TV voor handige tips voor het monteren van een dakgoot.

6.Direct schilderen van geïmpregneerd hout

Heeft u uw overkapping laten impregneren? Schilder deze dan niet direct. Net Geïmpregneerd hout is vaak nog vettig en vochtig. Laat uw overkapping eerst enkele zomermaanden drogen en uitzweten alvorens u het hout gaat beitsen of schilderen. Kiest u voor onbehandeld hout, dan kunt u direct na ontvangst de overkapping beitsen of verven.

7.Negeren van handleidingen en tekeningen

Neem rustig de tijd om de bijgeleverde montagehandleiding te lezen. Bekijk tijdens het monteren de tekeningen ook goed door. Het scheelt veel extra werk en u zult er nog jarenlang plezier van hebben.

Overkapping Met Schuur

8.Strakke montage van de vloer

Ook het hout van de vloer werkt. Zorg er dus voor dat u deze niet te strak monteert of in elkaar schuift. Houd circa 2 cm afstand van de wanden van de overkapping. Overigens raden we ook aan om te zorgen voor contrast, dus uw overkappingsvloer maakt u van hardhouten vlonderplanken of keramische terrastegels als uw overkapping zelf van Lariks Douglas hout hebt gebouwd. Zo voorkomt u teveel van hetzelfde.

9.Niet zuinig zijn op het hout

Leg het hout nooit in de felle zon voor of tijdens montage. Het hout kan dan krom gaan trekken. Leg de planken voor u deze gaat gebruiken vlak gestapeld onder een afdekzeil op een schaduwrijke plek in uw tuin. Het is ook aan te raden om uw overkapping te behandelen. Zo verlengt u de levensduur en beschermt u de overkapping tegen weersinvloeden.

blokhut viveka 2

10.Geen vergunning aangevraagd

Alvorens u een overkapping gaat plaatsen is het belangrijk om bij uw gemeente te informeren of u een vergunning nodig heeft. Het kan natuurlijk per gemeente verschillen. Als u navraagt dan weet u zeker of uw overkapping daadwerkelijk geplaatst mag worden.

Over het algemeen mag een overkapping geplaatst worden zonder vergunning. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u van plan bent om de overkapping als woning te gebruiken of deze groter is dan 30m2. Daarnaast mag een overkapping niet uit meer dan de helft van uw tuin bestaan.

Bekijk ons uitgebreide assortiment aan overkappingen en lees ook onze handige overkapping klustips.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is dit de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!