Gaat u een luxe houten vlonder aanleggen als veranda of steiger? Maar is de opstap te hoog tussen uw tuin en het terras? Kies er dan voor om een houten tuintrap aan te leggen.
Wist u dat er een verschil is tussen steile en flauwe trapbalken? U leest het in deze blog.
Tussen een steile en een flauwe trap wordt het verschil bepaald door de hellingsgraad. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als een steile trap. Het voordeel aan een steile trap is dat deze veel minder ruimte in beslag neemt. De hellingsgraad bij een flauwe trap, ook wel bekend als luie trap, is iets minder dan 45 graden. De aantrede is relatief groot met een kleine optrede. Als u de buitentrap veel gaat gebruiken, is een flauwe trap fijner.
Bevestig uw trapbalken aan uw vlonder of kies ervoor om de balken vast te maken aan piketpaaltjes. Houd er rekening mee dat u een afstand van maximaal 40 cm hart op hart tussen de balken aanhoudt. Kies voor een kleine overlap aan de voorkant van uw trap door de trapplanken maximaal 2 cm over te laten steken.
Wilt u graag meer weten over het monteren van een houten tuintrap? Bekijk dan aflevering 18 van GaderoTV voor handige tips en uitleg over het maken van uw eigen buitentrap.
Steile trapbalken
Plaats bij een steile trap op elke trede 2 vlonderplanken van circa 140 of 145 mm breedte. Zorg ervoor dat de planken genoeg tussenruimte hebben vanwege de werking van het hout. Bij een steile trap is het mooi om aan de kopse kant een balk te monteren van circa 4.5 cm dikte. Zo heeft u meer stevigheid en de ruimte voor 2 planken van 140 of 145 mm breedte.
Flauwe trapbalken
Ook wel luie trap genoemd. Bevestig op een flauwe trap met een aantrede van 39 cm twee planken van 19 of 19.5 cm breed met enige tussenruimte. Kies voor bijvoorbeeld 2.8 x 19 cm Bankirai vlonderplanken. Bij een luie trap is het aan te raden om juist geen kopse balken voorlangs te plaatsen. U heeft dan namelijk te veel ruimte voor 2 planken.
Maak een mooie tuintrap met duurzame hardhouten vlonderplanken of kies voor terrasplanken van uitstekende kwaliteit Lariks Douglas. Een luxe houten tuintrap geeft uw tuin een extra dimensie. Maar wist u ook dat uw tuintrap niet glad hoeft te zijn? Maak de planken van uw trap geregeld schoon door deze te vegen met een harde bezem. Zo voorkomt u de aanhechting van algen en bladeren. Lees onze blog over het schoonmaken van uw vlonder voor meer extra handige tips over het schoonhouden van vlonderplanken.
Ons advies is om te kiezen voor vlak geschaafde terrasplanken zonder groeven. Hoe raar het ook klinkt, deze planken zijn stroever dan vlonders met groeven. Dit komt doordat er in de groeven vuil kan blijven zitten wat voor gladheid en algvorming kan zorgen.
Weet u al welke trap u graag zou willen in uw tuin? Bekijk dan ons assortiment met trapbalken voor de mogelijkheden en stel uw eigen tuintrap samen!