In Gadero TV #231 laat Henk Jan u zien welke materialen u kunt hergebruiken bij het afbreken van een oude boerderijschuur. Henk Jan legt in deze video uit hoe u dakpannen en nokvorsten loshaalt en naar beneden vervoert, hoe u metselstenen losbikt en hoe u met een hamerboor voorzichtig gietijzeren ramen losmaakt.
Allereerst heeft u kunnen zien hoe Henk Jan dakpannen en nokvorsten van het dak van de oude schuur verwijdert en naar beneden vervoerd. Zorg er voor dat u voordat u begint een goede inspectie doet van de constructie qua stevigheid. U wilt geen ongelukken natuurlijk.
In dit geval wordt gewerkt met een zelfgemaakte glijbaan om de dakpannen en nokvorsten naar beneden te vervoeren. U kunt zelf ook zo'n glijbaan maken met gebruik van steigerplanken en panlatten. Leg onderaan de glijbaan een beetje stro zodat uw dakpannen een zachte landing hebben. Zorg dat u deze klus uitvoert met mooi weer. Anders wordt de glijbaan te nat en gaan de dakpannen te snel naar beneden.
Let op bij het losmaken van de nokvorsten! Oude nokvorsten zitten vaak vast gespijkerd op uw houten constructie. Ons advies is om met een waterpomptang de nokvorst los te draaien. Zo behoudt u het materiaal. Wanneer u gaat wrikken is de kans namelijk groot dat uw nokvorst breekt.
Lees ook onze blog: 4 verrassende manieren om tuinmateriaal te hergebruiken
Ook metselstenen kunt u hergebruiken. Deze kunt u bijvoorbeeld opnieuw gebruiken om een tuinmuur, borderrand of de eerste 40 cm van een nieuwe schuur te maken. D
e oude boerderijschuur uit de video heeft een dubbele muur, waardoor het wat meer werk kost om de stenen los te halen. Wij werken met een kraan hiervoor. Deze maakt van de muur kleine brokken stenen die u vervolgens met een paalhamer kunt losbikken.
Zorg dat u bij het losbikken gebruik maakt van handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril voor de veiligheid. Werk voorzichtig, zodat u de stenen niet kapot maakt. Als u de stenen heeft losgebikt is het tijd om het cement er af te halen. Gebruik hiervoor een stenen bikmachine of een hamerboor. In Gadero TV #231 wordt gewerkt met een hamerboor van 3 kg. Let op wanneer u deze gebruikt. Als hij te zwaar is zullen de stenen alsnog breken.
Behalve de metselstenen en de dakpannen kunt u ook de ramen van uw oude schuur hergebruiken! Deze zijn meestal erg uniek en nog weinig verkrijgbaar, waardoor het des te leuker is om deze nog eens te gebruiken voor bijvoorbeeld een nieuwe schuur.
In dit geval hebben we te maken met gietijzeren ramen. Let er op dat deze erg kwetsbaar zijn en dus voorzichtig verwijderd dienen te worden. Maak met een hamerboor de hoeken vrij (zover dit mogelijk is). Zo creëert u ruimte om vervolgens uw raam er vanaf de binnenkant uit te halen.
Behalve het hergebruiken van verschillende materialen, werken we bij Gadero ook graag met duurzame producten. Een voorbeeld van één van onze duurzame producten is thermisch gemodificeerd hout. Door thermische modificatie wordt de levensduur van uw hout aanzienlijk verlengt, waardoor u langer plezier heeft van uw vlonder, schutting of gevelbekleding.
Een andere duurzame oplossing is de montage van uw vlonder met clips of gevelbekleding met clips. Door te werken met clips is het niet meer nodig om te boren/schroeven in uw hout. Daardoor is het mogelijk om uw hout nog eens te hergebruiken of her te schaven.
Benieuwd naar onze duurzame oplossingen? Bekijk ons thermisch gemodificeerd hout of onze gebruikte producten!