Logo Gadero
service
Blog

4 verrassende manieren om tuinmateriaal te hergebruiken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst21-08-2020

U bent na een paar jaar zat van uw vlonder, schutting of terrastegels. De logische vervolgstap is dan om dit uit uw tuin te halen en bijvoorbeeld naar de vuilstort te brengen, maar dat is zonde van eigenlijk nog perfect materiaal. Bovendien kunt u dit hout of steen voor allemaal leuke projecten in uw tuin gebruiken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een zelfgemaakte tafel of barbecue van gebruikte tegels. Niet alleen goed voor het milieu, ook nog lekker goedkoop!

groene tuin hergebruikt materiaal

Gooi uw gebruikte hout of steen dus niet zomaar weg en geeft het een tweede leven. Inspiratie nodig? Hieronder laten wij u 4 verrassende toepassingen zien voor gebruikt materiaal.

Terrastegels hergebruiken

Bent u bezig met project 'steen eruit, groen erin?'. Gooi dan niet direct al uw stenen weg. Hier kunt u vaak nog leuke dingen mee doen. Zo maakt u bijvoorbeeld een mooie border met uw gebruikte terrastegels. Door de tegels te breken en ze te stapelen creëert u een mooi speels effect. Maak het geheel echt groen door rotsplanten in de spleten te planten. Bovendien vult u uw nieuwe border eenvoudig met één van onze kant-en-klare borderpakketten.

muur hergebruikte terrastegels

Als u een beetje handig bent en u heeft wel zin in een wat groter project, dan maakt u uw eigen stenen barbecue van deze gebruikte stenen. Zo’n vaste barbecue is een echte eyecatcher op uw terras en draagt bij aan veel gezellige avonden. Bovendien kunt u elke keer met trots zeggen dat u hem zelf gebouwd heeft. Als dat geen goed doel is van uw oude tegels!

Oude schutting als tuinkast of tafel

Het hout wat u gebruikt heeft voor uw schutting of vlonder is vaak nog best goed op het moment dat u toe bent aan iets nieuws, zonde dus om weg te gooien. Bovendien zijn de mogelijkheden van gebruikt hout eindeloos. Als u de planken eerst weer een beetje schuurt en behandelt met bijvoorbeeld beits of verf zien ze er zo weer netjes uit en gebruikt u ze voor veel verschillende projecten.   Zo maakt u van gebruikte planken zelf een tuintafel of zelfs een tafel voor binnen. De gebruikte look geeft uw tafel een warme uitstraling en zorgt voor een uniek uiterlijk. Zeker hardhouten vlonderplanken zijn op deze manier erg mooi te hergebruiken. Bovendien scheelt dit u een hoop geld, omdat u geen nieuwe tafel hoeft aan te schaffen. Het is voor de gemiddelde doe-het-zelver ook prima te doen om zelf een tafel te maken. Een leuk project om op te pakken als u even wat tijd over heeft!

Met gebruikt hout kunt u nog veel meer kant op. Zo maakt u van uw oude schutting- of vlonderplanken een tuinkast om uw gereedschap op te slaan of een moestuinbak om uw eigen groente te gaan verbouwen. Ook zijn deze gebruikte planken ideaal om een plantenbak mee te maken of om als borderrand te gebruiken. Genoeg redenen dus om uw hout niet naar de vuilstort te brengen.

Tafel gebruikt hout

Gebruikt materiaal kopen

Heeft u even geen gebruikt materiaal liggen, maar houdt u wel van de gerecyclede look? Dan kunt u er ook voor kiezen om gebruikt hout te kopen. Het is ook zeer milieuvriendelijk om voor uw tuinproject niet voor nieuw, maar gebruikt hout te kiezen. Wat dacht u bijvoorbeeld van steenschotten? Deze zijn gebruikt in steenfabrieken en krijgen daardoor die echte industriële look. Perfect voor een unieke tuintafel of vlonder.

Grenen steenschotten tafel

Zoekt u hout met echt karakter? Denk dan bijvoorbeeld aan gebruikte wagonplanken. Bij Gadero vindt u wagonplanken van gebruikt Frans Eikenhout. Deze dikke planken zitten boordevol karakter en passen mooi bij een landelijke tuin of een huis met een industriële stijl. Zo zijn deze gebruikte wagonplanken populair bij meubelbouwers voor bijvoorbeeld tafels of wandbekleding. Als u iets echt bijzonders in de tuin zoekt, dan maakt u er een vlonder van.

Geef insecten een huisje

U kunt uw gebruikte hout ook gebruiken om de biodiversiteit te ondersteunen. Zo maakt u met uw gebruikte vlonderplanken en ander afvalhout een mooi insectenhotel. Zeker als u al gekozen heeft voor meer groen in de tuin is dit een leuk element om toe te voegen. Insecten in de tuin klinkt niet heel fijn, maar deze beestjes zijn belangrijk voor het milieu en voor alle bloemen en planten die u in de tuin ziet. Door een insectenhotel toe te voegen aan uw tuin geeft u deze beestjes een plek voor nestjes en helpt u ze de winter door. Bovendien ziet het er nog leuk uit ook! 

insectenhotel zelf maken

Genoeg mogelijkheden dus om uw gebruikte vlonderplanken, terrastegels of schuttingdelen een nieuw leven te geven. Geïnspireerd? Bestel bij Gadero alles om uw hout te recyclen tot iets nieuws, zoals ijzerwaren en balken.