Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Hydroblobs: dé oplossing voor wateroverlast in uw tuin

Anne
Geschreven doorAnne

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan dat wij in Nederland de laatste jaren steeds vaker te maken hebben (heftige) regenbuien. Daarnaast is het ook een populaire trend om de tuin volledig te bestraten ipv veel groen aan te brengen. Door deze combinatie kunt u snel last krijgen van wateroverlast in de tuin. Al die plassen zijn ontzettend vervelend, maar hier bestaat een eenvoudige en ook nog eens duurzame oplossing voor! De hydroblob absorbeert namelijk het hemelwater en infiltreert dit bij drogere periode weer in de grond.

In deze blog leggen wij u alles uit over de hydroblob! Hoe werkt het precies en hoe verwerkt u deze absorptie blokken in uw tuin? Lees snel verder om erachter te komen hoe u plassen op uw bestrating tot het verleden kan laten behoren!

daisy bloem plant

Wat is een hydroblob? 

Een hydroblob is een waterbuffer- en drainagesysteem voor in de tuin. Dit systeem absorbeert grote hoeveelheden water bij (hevige) regenbuien en infiltreert deze weer in de grond bij drogere perioden. Op deze manier houdt u het hemelwater in uw tuin, blijft het grondwaterniveau op peil en verspilt u het water niet in het riool. De hydroblobs gaan decenia lang mee en zijn meteen klaar voor gebruik. Omdat de blokken belastbaar zijn tot 2000 kg per m2 kunt u ze gebruiken onder looppaden en zelfs onder de oprit!  

ardenner split

Hoe werkt de hydroblob? 

De hydroblobs zijn gemaakt van steenwol. Dit is een 100% natuurlijk materiaal gemaakt op basis van basalt. Dit maakt de blokken ontzettend sterk en goed bestand tegen erosie door wortels van planten en bomen. Ook heeft dit materiaal een enorm absorberend vermogen van 93%. Dit betekent dat een blok met een volume van 36 liter dus 34 liter aan regenwater kan opnemen. Het steenwol is omhult met een filterdoek dat voorkomt dat er zand en grond instroomt. 

Verschillende toepassingen

U kunt hydroblobs voor verschillende doeleinden in uw tuin gebruiken. Vaak worden de blokken onder het maaiveld als buffersysteem gebruikt voor het regenwater wat in de tuin valt. Maar u kunt ook blokken met een rooster tegen uw terras aanleggen om het regenwater wat hierop valt snel af te voeren. Ditzelfde principe is toe te passen met een infiltratieput. Ook kunt u hemelwater van daken, terrassen en overkappingen afkoppelen van het riool en afvoeren middels een lijnafwateringsgoot. 

Hydroblob put

Eenvoudig te verwerken!

Het plaatsen van de hydroblobs gaat snel en makkelijk. U graaft een sleuf in uw tuin, plaatst de hydroblobs hierin en vult het gat weer op. Wanneer u meer dan één blok nodig heeft zet u deze gewoon tegen elkaar aan. Hier komt geen lijm aan te pas. Omdat water altijd de makkelijkste weg zoekt zal het van blok naar blok lopen. Ook is het mogelijk om andere drainagesystemen af te koppelen van het riool en deze aan te sluiten op de hydroblob BD.

hydroblob

Wist u dat…

het verplicht is voor nieuwbouwwoningen om het hemelwater van het riool af te koppelen? Maar ook bedrijven en huizenbezitters kunnen verduurzamen door dit ook te doen. Verschillende gemeenten stimuleren dit ook door subsidies te geven. Vergeet dus niet te informeren bij uw gemeente of dit ook voor u van toepassing is!

Bekijk ons assortiment hydroblobs voor alle formaten en hulpstukken. Bent u toch op zoek naar watergoten of waterdoorlatende bestrating? Bij Gadero heeft u een uitgebreide keuze in producten voor het afvoeren van overtollig regenwater.   

Gerelateerde blogs van Gadero