Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

3 tips voor een duurzame tuin met sierbestrating

Anne
Geschreven doorAnne
Geplaatst22-02-2022

Een van de tuintrends van 2022 is het duurzamer en groener maken van de tuin. Hierbij denkt u wellicht niet meteen aan sierbestrating, maar eerder: “we willen de tegels eruit en planten erin”. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wellicht wilt u graag een tuin met weinig onderhoud. Of u gaat liever voor een strakke, moderne uitstraling. Ook deze wensen kunt u verwezenlijken met respect voor het milieu. Met onze tips kunt u met een goed gevoel de zomer in uw tuin doorbrengen.

border tuin sfeer

Benieuwd geworden hoe u uw droomtuin kunt maken op een klimaatvriendelijke manier? Lees hieronder over verschillende manieren waarop onze sierbestrating producten kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van uw tuin. 

1.Ga voor groen

De makkelijkste manier om uw tuin groener te maken is door meer planten aan te brengen en minder tegels te leggen. Op deze manier haalt u eenvoudig de natuur een stukje dichter bij en creëert u een plekje waar u heerlijk tot rust kan komen. Onderzoek toont aan dat een groene leefomgeving stress verminderd en bijdraagt aan uw gezondheid en welzijn. Wilt u nog meer sfeer en diepte aanbrengen in uw tuin? Met onze stapelblokken maakt u deze eenvoudig zelf. 

Maar u kunt ook op verschillende onderhoudsvriendelijke manieren groen toevoegen aan uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan onze kant-en-klare borderpakketten en kant-en-klare plantenmatten. Hiermee creëert u snel en eenvoudig groene en gekleurde perkjes in uw borderbakken en tuin. U kunt de bodembedekkers ook erg leuk combineren met flagstones of waterdoorlatende bestrating. Wilt u nog een stap onderhoudsvriendelijker? Denk dan eens aan kunstgras. Tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden, maar zonder de regelmatige maai sessies.  

7000254 EX stapelblokken

2.Minder belasting voor het riool

Zijn uw watergoten nog aangesloten op het riool? Dat is erg zonde, want u kunt regenwater op verschillende manieren hergebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld hydroblobs aanleggen om het overtollige regenwater onder de grond op te vangen. Niet alleen voorkomt u op deze manier plassen in uw tuin, het water wordt opgeslagen en weer afgegeven tijdens droge perioden. En dit is natuurlijk ook erg bevorderlijk voor de planten in uw tuin. Ook met grind/split kunt u een waterprobleem oplossen. Niet alleen is deze halfverharding een uitstekend alternatief voor terrastegels, het werkt ook drainerend.   

Maar ook watergoten kunt u op een stijlvolle manier verwerken in uw tuin. Zorg er wel voor u ze aansluit op het hemelwaterafvoer. Aansluiten op het riool is in verschillende woonplaatsen zelfs verboden! Meer weten over het hergebruiken van water in uw tuin?

3.Duurzame sierbestrating

Betekent een duurzame tuin dat tegels compleet verbannen worden? Nee, dat hoeft zeker niet! U kunt prima de bovengenoemde opties combineren met mooie terrastegels om uw droomtuin te realiseren. Denk hierbij aan prachtige, donkere tegels gecombineerd met mooie groene planten. En ook hierin kunt u duurzame keuzes maken. Ga bijvoorbeeld voor keramische tegels. Ze worden gemaakt van gebakken klei, een heel natuurlijk product en 100% recyclebaar. Ook het productieproces is niet belastend voor het milieu en ook de vervuiling door het transport is laag omdat ons keramiek uit Italië wordt gehaald. 

Daarnaast gaan de tegels een levenlang mee omdat vuil en vocht niet in de tegels kunnen trekken en de steen aantasten. Dit maakt ze ook enorm onderhoudsvriendelijk. Zoekt u een budgetvriendelijker alternatief? Bekijk dan ook eens onze GeoProArte tegels. Deze betonnen terrastegels hebben de kwaliteit van keramiek en worden in Nederland geproduceerd.

Terrastegel GeoProArte Flowers 60x60x4 cm Light Flower