Logo Gadero
service

Geïmpregneerde vlonderplanken

Vlonderplanken van geïmpregneerd hout zijn onder hoge keteldruk behandeld. De behandeling zorgt ervoor dat het hout water afstoot, schimmels weert en brandvertragend werkt. Bij Gadero heeft u de keuze tussen glad geschaafde vlonderplanken en planken met een ribbel. Onze planken zijn vuren of grenen geïmpregneerd en geven uw terras een mooie uitstraling. Wanneer u een stevige geïmpregneerde vlonder wilt maken, raden wij aan om voor een dikte van 28 millimeter te kiezen.

Voordelen vlonderplanken geïmpregneerd

Geïmpregneerde vlonders hebben vele voordelen. Ze zijn een stuk voordeliger qua prijs ten opzichte van de sterke planken van hardhout. Doordat de vlonderplanken recentelijk zijn geïmpregneerd, kunnen deze direct verwerkt worden. Het is niet nodig om ze voor gebruik nog in de olie te zetten. Geïmpregneerd hout is zachthout, dus voorboren is in tegenstelling met hardhouten vlonderplanken niet nodig. U kunt dus direct beginnen met het aanleggen van het terras.

Wat is het verschil tussen vuren en grenen hout?

Het verschil tussen vuren en grenen hout is klein. Vurenhout laat zich mooier impregneren, waardoor de kleur wat stabieler blijft. Beide naaldhoutsoorten hebben een groene gloed door de impregnatie. Grenenhout geeft echter meer kleurverschil van licht- tot donkergroen na het impregneren.

Vurenhouten planken bevatten in vergelijking met grenen vlonderplanken minder noesten. Grenenhout heeft vaak vlindervormige noesten, terwijl vuren ronde noesten hebben. Beide houtsoorten zijn gemakkelijk te bewerken. De opvallende harsgeur van hout komt alleen bij het grenenhout voor. Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover.

Wij adviseren bij beide naaldhoutsoorten minimaal 1 centimeter tussenruimte aan te houden tussen de planken. De onderregels kunt u bij een plankdikte van 28 mm plaatsen om de 40 cm. Zorg dat de onderregels op rubberen tegels liggen of plaats bij voorkeur de 45x70 mm regels op 6x6x100 cm piketpalen. Zo heeft de fundering geen last van vocht.

Hoe lang gaan geïmpregneerde vlonderplanken mee?

Wanneer vlonderplanken geïmpregneerd zijn wordt de levensduur verlengt. Onze geïmpregneerde planken gaan 10 tot 15 jaar mee. Niet alleen de houtsoort zorgt voor een langere levensduur, maar ook de onderliggende materialen zoals onderregels en piketpalen bepalen de levensduur van uw vlonderplank.

Hoe onderhoud u geïmpregneerd hout?

Er zijn drie geschikte mogelijkheden voor het behandelen van geïmpregneerd hout:

  • Olien;

  • Beitsen;

  • Verven.

Het hout behandelen met een olie is de meest natuurlijke afwerking. De olie dringt goed door in het hout en voorkomt dat de planken snel vergrijzen. Door de olie blijft de natuurlijke uitstraling van het hout hetzelfde.

Gladheid voorkomen

Geïmpregneerde planken met een glad geschaafd oppervlakte worden minder glad dan planken met groeven. Op een effen oppervlak spoelt vuil en water makkelijker weg. Wanneer u uw vlonderplank ook nog met een harde bezem schoonveegt, krijgt het vuil geen kans. Zo voorkomt u ook algvorming. In vlonderplanken met groeven blijft vuil makkelijker hangen, waardoor de planken sneller glad worden.

U bent verzekerd van een snelle levering en al onze producten worden verkocht onder de beste voorwaarden. Bent u een nieuwe klant en heeft u advies nodig? Of heeft u vragen over onze verschillende vlonderplanken? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Gebruik ook onze slimme vlonder rekentool voor het berekenen van uw vlonder. Zo weet u meteen het aantal benodigde geïmpregneerde vlonderplanken, onderbalken en andere toebehoren. 

Meest gestelde vragen over geïmpregneerde vlonderplanken

Geïmpregneerde vlonderplanken inspiratie