Hoe onderhoud je nou eigenlijk een schutting? Hoe vaak moet je schoonmaken? Welke producten heb je nodig voor het schoonmaken? Moet je de schutting behandelen met olie, verf of beits? Moet je de schutting schuren of juist niet? Het verschilt natuurlijk per schutting soort, in deze blog gaan we hardhouten, composiet en natuurlijke schuttingen behandelen.
Hardhout is mooi, duurzaam en weerbestendig, waardoor het een goede keus is voor je schutting. Hardhouten schuttingen hebben minder onderhoud nodig dan andere houtsoorten. Voorbeelden van hardhoutsoorten zijn teak, eiken of Bankirai.
Voor het reinigen van je hardhouten schutting heb je water, milde zeep, een zachte borstel en een doek nodig. Schrob met de zachte borstel en een sopje het vuil weg. Als je hiermee klaar bent spoel je al het sop grondig af met schoon water.
Wanneer je ziet dat je schutting ruwe plekken heeft of kleine beschadigingen kan je het hout licht opschuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en schuur in de richting van het houtnerf om schade aan het oppervlak te voorkomen.
Als je je schutting van hardhout zo mooi mogelijk wilt houden is het verstandig om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Dit kan je het beste doen met een olie, beits of verf. Hiermee creëer je een beschermende laag, zodat jouw schutting langer mooi blijft. Bekijk ook onze youtube video over het behandelen van je schutting.
Het is belangrijk om regelmatig je schutting te controleren op schade. Dit kunnen scheuren, splijten, verkleuring of afgebladderde verf zijn. Zorg dat je de schade zo snel mogelijk repareert, hiermee voorkom je verdere schade. Als je jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoert bij je hardhouten schutting, gaat je schutting langer mee. Denk bij een onderhoudsbeurt aan, reinigen, schuren of een nieuwe laag olie.
Composiet heeft in tegenstelling tot een houten schutting veel minder onderhoud nodig. Het is duurzamer en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Composiet bestaat uit natuurlijke houtvezels en kunststof.
Als je je composiet schutting wilt reinigen heb je een tuinslang en een zachte borstel nodig. Wanneer de vlekken heel erg hardnekkig zijn, kan je zeepwater gebruiken. Zorg ervoor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, dat kan de oppervlakteafwerking van composiet beschadigen.
Bij een composiet schutting is het belangrijk dat je vaak kijkt of er schimmel- of algengroei op de schutting zit. Als je dit wilt verwijderen kan dit met een speciale schimmel verwijderaar of water gemengd met azijn. Voor meer informatie over het verwijderen van groene aanslag, lees dan dit blog.
Composiet is tegen weersinvloeden bestand, maar toch kan je schutting minder mooi worden als het veel in de felle zon staat. Je kunt er daarom voor kiezen om de schutting in de schaduw te plaatsen, maar daar kun je natuurlijk niet altijd voor kiezen. Daarom kan je je schutting ook behandelen met een beschermende coating.
Wanneer je je schutting netjes wil houden, zonder schade, is het verstandig om je schutting regelmatig te controleren. Kijk of er beschadigingen zijn, dit kunnen krassen of scheuren zijn, repareer dit zo snel mogelijk zodat je verdere schade kunt voorkomen.
Het voordeel van een natuurlijke schutting is dat je de meest natuurlijke uitstraling hebt. Deze schutting bestaat uit natuurlijke materialen, een houten schutting is gemaakt van onbehandeld hout, zoals grenen, dit is duurzaam hout.
Als je vuil of stof van je natuurlijke schutting wil halen heb je een borstel of bezem nodig. Wanneer het om hardnekkiger vuil, vet of groene aanslag gaat heb je water met reinigingsmiddelen nodig in combinatie met een borstel of bezem. Spoel de schutting na het reinigen goed af.
Wanneer je zo lang mogelijk wil genieten van een mooie schutting is het verstandig om je natuurlijke schutting te behandelen. Voor het behandelen van je schutting kan je uit verschillende producten kiezen: houtolie, houtbeits en transparante houtbescherming. Op het gekozen product staat aangegeven hoe vaak je het moet aanbrengen.
Het is belangrijk om je schutting regelmatig te controleren op schade. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals schimmelvorming, rot of losse planken zijn. Let tijdens de controle ook op de stevigheid van je schutting om stormschade te voorkomen. Om de levensduur van je schutting te verlengen kan je het beste de beschadigde delen zo snel mogelijk vervangen. Het is ook nog belangrijk om je schutting te behandelen met een anti-schimmel en anti-alg product. Dit zorgt ervoor dat je geen schimmel en groene aanslag op je schutting krijgt.