Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Abbeystones leggen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst08-10-2019

Lees in onderstaand plan hoe u abbeystones eenvoudig kunt leggen, bijvoorbeeld in wildverband of gewoon halfsteens. Klik hier voor meer informatie over de verschillende legpatronen.

Abbeystones zijn prachtige stenen die vanwege hun stoere uiterlijk voor een authentieke oprit of terras zorgen. Gaat u aan de gang met uw terras gemaakt van abbeystones, lees dan hier het verwerkingsadvies, waarbij u optimaal kunt genieten.

De abbeystones zijn verkrijgbaar in verschillende maten, namelijk 20 x 20cm, 20 x 30 cm, en 30 x 40cm met een dikte van 5 cm (uitsluitend voor terras) of 6 cm (ook voor oprit). De abbeystones zijn zeer geschikt om in een wildverband te leggen, hierdoor verspringen zowel de horizontale als de verticale lijnen.

Abbeystones
Gemiddeld
1
Uitzetten van oppervlakte

Zet de maten van het te bestraten oppervlak uit met behulp van piketpalen. Deze dient u aan de buitenrand te plaaten. Van belang is het dat u op deze piketpaaltjes de hoogte aangeeft waarop de abbeystones gelegd worden. Het gemakkelijkste is om vanuit een vast punt te beginnen, zoals de drempel van uw deur.

U wilt natuurlijk dat er een goede afwatering is, hiervoor adviseren wij dat het zandbed 1 centimeter per strekkende meter afloopt.

2
Grond uitgraven

Wanneer het te bestraten oppervlakte is uitgezet is het de zaak om de grond uit te graven waarop het zandbed wordt aangelegd. Bij een terras adviseren wij een zandbed van minimaal 10 à 15 centimeter dik, wordt het zwaarder belast zoals bij een oprit, of bij een slappe ondergrond (bijvoorbeeld veen of klei) dan adviseren wij dat de grond minimaal 20 à 25 cm wordt uitgegraven. Voor een extra stevige ondergrond voor uw oprit kunt u ook een laag menggranulaat, ofwel puin, aanleggen. Hiermee beperkt u de kans dat uw bestrating verzakt nog verder. 

3
Kantopsluiting plaatsen

Het is van belang om, voordat het zandbed wordt aangebracht, eerst de kantopsluitingen te plaatsen. Hiermee voorkomt u dat de bestrating gaat verschuiven en zorgt ervoor dat het zandbed op zijn plaats wordt gehouden.

Om te voorkomen dat de opsluiting boven de abbeystones uitsteken is het handig om de bovenkant van de opsluitbanden altijd 2 cm lager dan de abbeystones te plaatsen.

4
Zandbed aanbrengen

Het is nu tijd om het zandbed te gaan aanbrengen op de uitgegraven grond. Wij adviseren om altijd schoon straat of ophoogzand te gebruiken. Dit kunt u uiteraard bij ons bestellen. Het zandbed dient wel 15% hoger te zijn dan de aangegeven maat op de piketpalen. Deze extra zandlaag zorgt ervoor dat, nadat u het zandbed heeft ingetrild met een trilplaat, het zandbed goed kan inklinken.

Houd rekening met het feit dat u de dikte van de abbeystones in mindering brengt bij uw berekening.

5
Aftrillen zandbed

Nadat het zandbed is aangelegd binnen het uitgezette oppervlakte, is het tijd om deze zandlaag af te trillen met de trilplaat. Hierdoor heeft u een goed verdicht zandbed waarop u gemakkelijk  kunt straten.

6
Stabiliteit verhogen + reien

Vooral bij zwaarder belaste bestrating, zoals bij opritten, adviseren wij om de stabiliteit van het zandbed te verhogen. Dit kunt u het beste doen door een laag droog cement over het zandbed te strooien en hierna met een hark enkele centimeters door het zandbed te harken. Van belang is het om geen water te gebruiken, want hierdoor wordt uw zandbed al hard voordat uw abbeystones zijn gestraat.

Tril het zandbed nogmaals af en maak het vlak door te reien. Dit kunt u het beste doen door middel van een lange rechte lat die in een trekkende en zagende beweging over het zandbed wordt getrokken.

Zoals eerder gezegd dient u rekening te houden met het feit dat er een goede afwatering moet zijn. Leg hiervoor op het laagste punt (waar het water naartoe gaat lopen) een steen en op het hoogste punt. Controleer met een waterpas en gebruk hierna een spandraad. Leg om de meter een abbeystone onder de gespannen draad zodat telkens te juiste hoogte wordt vastgehouden.

7
Leggen van de abbeystones

Wanneer het zandbed vlak is gemaakt en het verloop van de afwatering is uitgezet, kunt u aan de slag met het leggen van de door u gekochte abbeystones. Als tip geven wij hierbij het advies om vanaf de straatkant te beginnen, zo voorkomt u namelijk dat het door u zorgvuldig aangelegde zandbed beschadigd. Wanneer u meerdere pakken abbeystones heeft gekregen krijgt u het mooiste effect wanneer u de stenen door elkaar mengt. Haal de stenen van boven naar beneden van de pallet, dus niet laag voor laag. U krijgt een optimaal kleurbeeld ondanks de eventuele gering kleurverschillen die kunnen voorkomen.

Qua bestratingsmethode kunt u het beste voor voor de vleimethode gaan. Met deze methode werkt u met het zandbed vóór u, waardoor u gemakkelijk en direct de abbeystones op het zandbed kunt zetten. Wanneer u voor een enkele maat heeft gekozen kunt u gewoon rechtoe rechtaan straten. Heeft u echter gekozen voor verschillende maten abbeystones, dan kunt u deze volgens het wildverbandpatroon straten. Zie voor een mooi voorbeeld hieronder:

Abbeystones

8
Voegen invegen + aftrillen

Nu alle abbeystones geplaatst zijn in uw terras of oprit moeten de voegen worden ingeveegd met voegzand. Hierna kunt u de stenen aftrillen met een trilmachine. Wij adviseren om te gaan voor een trilplaat met een rubberen mat, hierdoor voorkomt u dat de deklaag wordt beschadigd.

Let op dat alle betonproducten worden gemaakt door een combinatie van zand, grind, cement en water.  Dit zijn natuurlijk producten, waardoor kalkuitslag kan ontstaan. Dit verschijnsel hoort dus bij de productie van beton en verdwijnt vanzelf door invloeden van het weer of door slijtage. Kalkuitbloeiing wordt niet als klacht geaccepteerd.

Daarnaast is het zo dat betonproducten die gemaakt zijn op basis van kleurstoffen, op langere termijn iets van hun originele kleur verliezen. Door zonlicht worden ze namelijk llichter van kleur. Bij betonproducten met een deklaag van natuursteen mineralen of gecoate tegels krijgt de ultraviolette straling veel minder kans om door te dringen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero