Houten schuurwoningen zijn erg in trek. Deze woningen met zadeldak hebben een stoer en strak uiterlijk. Voor houten gevels van schuurwoningen zijn de mogelijkheden legio. In deze blogpost leest u hier meer over.
Foto: red cedar fijnbezaagd z-profiel in mixbreedtes (architect Cor Kalfsbeek)
De trend van vandaag de dag is verticale gevelbekleding. Dit kan met een channelsiding profiel voor wie met een gesloten gevelbekleding werkt. Wie een open gevelbekleding wil, kan verticaal ook "schuine" rhombusprofielen plaatsen. Naast de parallel vormige rhombus profielen kunt u ook rechte, normale planken monteren als open gevelbekleding. Hanteer dan 7 mm tussenruimte voor voldoende ruimte. Voor schuurwoningen waar veel wind staat raden we een open gevelsysteem af.
Het meest gangbare bij schuine rhombus of rechte latten zijn latten in de breedtematen 68, 90 of 140 mm. Variëren met verschillende breedtes is ook mogelijk, hierover lees je meer in onze eerdere blogpost.
Voor wie liever de planken horizontaal plaatst, passen Zweeds rabat potdekselplanken goed bij een schuurwoning. Deze planken van meestal Siberisch Lariks of Red Cedar worden dan op elkaar gestapeld. Stapel planken nooit strak op elkaar maar hanteer 2 mm tussenruimte zodat het hout zijn werking kwijt kan.
Bij een stoere houten schuurwoning mogen de planken best ruw, lees fijnbezaagd, zijn. Dit geeft een landelijk uiterlijk. Fijnbezaagd hout is ook beter te verven dan glad geschaafd hout. Tevens heeft u minder kans op uitvallende noesten, raising grain genoemd, bij fijnbezaagd hout.
Wie een moderne touch wil geven aan zijn of haar schuurwoning kan ook met glad geschaafde latten werken. Bij glad geschaafd zijn thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals Ayous en Fraké erg in trek. Daarbij is het hout milieuvriendelijk onder stoomdruk verduurzaamd. Thermisch Ayous is heel strak en nagenoeg noestvrij, Fraké is juist heel levendig met pinholes en opvallende nerfstructuur. Red Cedar en Siberisch Lariks kunnen zowel bij glad geschaafd en fijnbezaagd goed gebruikt worden.
Foto: Ayous channelsiding glad geschaafd
De profielkeuze bij fijnbezaagd en horizontale toepassing zijn 140 of extra brede 190 mm potdekselplanken van Red Cedar of het meer betaalbare Siberisch Lariks.Bij verticaal kan men bij fijnbezaagd een zogenaamd z-profiel monteren of met standaard ruwe planken werken met een open gevelsysteem.
Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor montage op gevels van huizen. Alleen de stabielere, niet te zware en duurzame soorten die goed tegen warme lucht van binnen en koude lucht van buiten kunnen. Sommige bedrijven verzinnen zelf hippe namen voor houtsoorten, wij adviseren altijd door te vragen naar de achterliggende houtsoort en de eventuele behandeling.
Foto (boven): siberisch lariks 19x145 mm planken fijnbezaagd voor open gevel
Foto: open gevelbekleding van rechtvormige siberisch lariks latten in mix breedtes behandeld met Teknos Drywood grijze gevelbeits.
Siberisch Lariks: +betaalbaar +goed overschilderbaar
Thermisch gemodificeerd Ayous: +lichtgewicht +moderne look (noestarm)
Western Red Cedar +duurzaam: + lichtgewicht - hoge prijs -laat zich niet goed behandelen (vettig) * pas op voor de 2 kwaliteiten in deze houtsoort, het foutvrije C&B en de minder STK variant.
Thermisch gemodificeerd Fraké: +harder dan Ayous -voor de liefhebber, niet iedereen houdt van de pinholes en opvallende nerfstructuur.
Radiata pine: +laat zich goed behandelen + de basis van Accoya hout - komt helemaal uit Nieuw Zeeland, hoge transportvervuiling.
Foto: Red cedar zwart gebeitst met Teknos Drywood zwarte gevelbeits
Een zwart schuurhuis staat op zich mooi, maar ergens is het ook een beetje zonde om op duur gevelhout een zwarte verflaag aan te brengen. De hele houtstructuur, wat juist charme geeft, verdwijnt door het zwarte verf. Zwart hout wordt ook nog eens heel heet, tot wel 70 graden en werkt daardoor ook meer. Overweeg dus zeker de houtkleur te behouden. Deze kunt u desgewenst transparant laten oliën.
Hoe gaat u uw schuurhuis bekleden met hout? Laat het ons weten! Lees zeker nog even onze klusvideo's en montagetips gevelbekleding monteren en de meest gemaakte fouten bij gevelhout plaatsen.