In aflevering #240 van Gadero TV geeft Ronny handige tips om fouten te voorkomen bij het plaatsen van een vlonder. Om u te behoeden voor veelgemaakte fouten, hebben wij alles voor u op een rijtje gezet. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!
Een veelgemaakte fout is het niet nauwkeurig inmeten van de ruimte die beschikbaar is. Hou hierbij ook rekening mee welke fundatie u nodig heeft. De soort fundatie verschilt als u de vlonder op een verharde of onverharde ondergrond gaat bouwen. Daarbij raden we aan om rekening te houden met 2 cm ruimte tussen uw vlonder en woning. Op deze manier heeft uw vlonder ruimte om zijn werking kwijt te kunnen.
Een fout die vaak wordt gemaakt is het besparen op de fundering van de vlonder. Mocht u een budgetvriendelijke vlonder willen maken? Dan raden wij aan om te besparen op de dikte van de vlonderplanken. In plaats van een vlonderplank van 2,8 cm dik kunt u een vlonderplank gebruiken van 2 cm dik.
Bespaar niet op de onderbalken door een grotere tussenruimte te hanteren. Wij adviseren om een tussenruimte van 40 cm aan te houden. Bij het maken van een vlonder op een onverharde ondergrond adviseren wij piketpalen te plaatsen om de 50 cm. Bij een vlonder op een verharde ondergrond kunt u gebruik maken van rubberen tegeldragers of verstelbare terrasdragers van kunststof.
Ook een fout die vaak voorbij komt is het niet rekening houden met de werking van het hout. Onze Resysta vlonderplanken zijn de enige planken waarbij u een tussenruimte van 1 á 2 mm kan hanteren. Bij de hardhouten vlonderplanken adviseren wij een tussenruimte van 5 á 6 mm aan te houden en voor naaldhout planken 10mm.
Verder is het ook belangrijk dat u de terrasplanken niet opsluit. Als er bij de kopse kanten van een plank een andere plank ligt, dient u een tussenruimte aan te houden van 1 á 2 mm. Op deze manier kan de plank ook aan de zijkanten zijn werking kwijt. Op onze website wordt bij elke plank aangegeven hoeveel tussenruimte wij adviseren.
Hierbij gaat het eerder om een montagetip dan een gemaakte fout. Als u te werk gaat met een bevestigingssysteem van clips, raden wij aan om de onderliggende balk iets langer te bestellen dan dat u werkelijk nodig heeft. U plaatst dan eerst de planken op de balk en zaagt daarna de balk af. Op deze manier heeft u nog genoeg ruimte om de eindclip te bevestigen.
Hanteer altijd de juiste ijzerwaren bij uw project. In deze aflevering laat Ronny zien dat hij schroeven gebruikt van het A-merk Wovar. Deze zijn zeer sterk en vangen de werking van het hout op. Ook zijn deze schroeven voorzien van een subtiel kopje. Naast het vastschroeven van vlonderplanken kunt u ook voor blinde bevestiging door middel van clips kiezen. Deze clips zorgen ook voor de juiste tussenruimte bij de bijbehorende planken.
In de meeste gevallen wordt worteldoek gebruikt bij het maken van een vlonder op piketpalen. De juiste wijze om een worteldoek te gebruiken, is om deze direct op de grond te plaatsen. U kunt dan vierkanten uit het worteldoek snijden op de plekken waar de piketpalen komen. Hierover vertelt Ronny nog meer in aflevering #170 van Gadero TV.
Een vaak gemaakte fout is dat het worteldoek over de balken heen wordt gespannen en hierop de vlonderplanken monteren. Het water blijft dan onder de vlonderplank liggen. Hierdoor behalen de vlonderplanken niet de maximale levensduur. Plaats het worteldoek onder de balken voor goede ventilatie.
Een fout die vaak voorbij komt is dat er geen rekening wordt gehouden met de vrije ruimte van de openslaande deur. Dit is belangrijk bij het maken van een dakterras, balkon of een terras met openslaande deuren. Een vlonder bestaat uit onderbalken met daaronder rubberen tegeldragers of kunststof terrasdragers en daar bovenop weer uw vlonderplanken. Vaak is dit al 7 á 8 cm hoog. Wij adviseren om een ruimte van 1 á 2 cm aan te houden tussen de onderkant van uw deur en uw vlonder. Op deze manier gaat uw deur met gemak open en dicht. In aflevering #238 van Gadero TV geeft Ronny tips over wat u kan doen als u beperkte ruimte onder uw deur heeft.
Vaak wordt de groefzijde van de plank naar boven gelegd met de gedachte dat de vlonder niet glad wordt. Alleen krijgt u hier het tegenovergestelde effect. In de groeven van de planken blijft water liggen wat zorgt voor algvorming. Hierdoor wordt de plank glad. Wij adviseren om de gladde kant van de planken naar boven te leggen. Als u regelmatig de vlonder schoonveegt is uw vlonder minder glad dan bij een vlonder met groeven.
Een veelgemaakte fout is ervan uitgaan dat een vlonder geen onderhoud nodig heeft. Hout is een natuurproduct en zal gaan vergrijzen. Een hardhouten vlonder heeft een langere levensduur dan een vlonder van naaldhout. Als u uw vlonderplanken goed behandeld blijft uw vlonder in topconditie. Zet de planken na de montage gelijk in de olie of beits (afhankelijk van het houtsoort) en herhaal dit proces een paar keer per jaar. Dit is afhankelijk van de weersinvloeden. Wilt u meer weten over de behandeling van hardhout. Lees dan onze blog '3 redenen om uw hardhouten planken te behandelen met hardhoutolie'.
Bij een vlonder van composiet vlonderplanken met holkamers is het belangrijk dat de planken op afschot worden gelegd. Het kan namelijk voorkomen dat er vocht in de holkamers komen. Wanneer de planken waterpas worden gelegd blijft het vocht in de holkamers liggen. Hierdoor kunnen uw planken gaan scheuren wanneer het vriest.
Geeft u het liever uit handen? Maak dan gebruik van onze montage service. Ons ervaren montageteam helpt u graag verder. Of bekijk ons YouTube kanaal Gadero TV met meer dan 200 verschillende montage video’s.
Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.