Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Drainage aanleggen in de tuin

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst17-06-2020

Lees hier handige tips voor het zelf aanleggen van drainage in uw tuin. In Nederland is een natte tot zeer natte bodem geen vreemd verschijnsel. Enerzijds heeft dit te maken met de lage ligging van (delen van) ons land. Anderzijds heeft structuurbederf van de bodem veelal een versterkend effect. Zeker na de bouw van een nieuwe woning is de omliggende tuin veelal zwaar belast met machines en bouwmaterialen. Dit laatste moet ook gezien worden als structuurbederf van de bodem. De aanleg van een drainage zorgt er dan voor dat er opnieuw structuur en bodemleven in de bodem komt. Hetgeen de ontwatering fors zal verbeteren.

Drainagebuis PP 65mm voor in de tuin
Gemiddeld
1
Drainage aanleggen in de tuin

We gaan nu kort in op het aanbrengen van beide typen. In de tuin volstaat het aanbrengen van een minimaal 50 mm dikte drainagebuis met kokos omhulsel. Koop bij Gadero 65 mm dikte drainageslang met PP omhulsel per meter, wel zo handig! Indien men zich op een ijzerrijke bodem of zware kleibodem in Nederland bevind is het aan te bevelen om een drainagebuis met PP omhulsel te kiezen. Op zandgrond en/of veenbodem voldoet een drainagebuis met kokos ook. Het omhulsel om de buis dient ter vergroting van de diameter. Het werkt als een spons waardoor het water makkelijker in de buis stroomt. Indien u twijfel heeft over type bodem en de toe te passen drainage neem dan contact met ons op.

Het aanleggen van de drainage werkt als volgt. U maakt het te draineren oppervlakte vrij van tegels, planten en andere obstakels. Vervolgens maakt u een sleuf van tenminste 60 cm diep. In de praktijk is de sleuf veelal 20 cm breed. Het voordeel van graven met de hand is dat de sleuf niet te breed zal worden. Ook zal er geen versmering van de grond optreden hetgeen bij het graven met de minikraan wel kan gebeuren.

2
Leggen van de drainagebuis

Nadat de sleufbodem waterpas (zorg desgewenst voor iets afschot richting uw afvoer uiteinde) is uitgegraven brengt u een laagje van 3 cm grofkorrelig scherp (metsel) zand, grind (rivergrind 5-8mm) aan of schelpen. Dit maakt u netjes vlak. Vervolgens brengt u de drainagebuis slingerend door uw tuin aan. Als u de drainagebuis horizontaal waterpas aanlegd werkt deze optimaal. Maak het doodlopende einde goed dicht met stevige tape en/of een eindstop. Het andere einde laat u uitsteken in een naastliggende sloot, midden onder de vlonder in het zand of eventueel op de hemel water riolering (HWA) van uw woning. Mocht de drainagebuis verlengd moeten worden dan kan dit eenvoudig met een steekmof. Indien er aftakkingen nodig zijn is een T stuk handig. Leg de drainagebuis in principe in zo lang mogelijke lengten. Dat geeft een beter waterlopende / aanzuigende werking van de drainage. In principe hoeft u de drainage niet door te spuiten. Alleen bij een bodem met zeer fijnkorrelig zand kan het handig zijn op het einde van de buis een ontstoppingsput aan te brengen. Aftapen is ook mogelijk en enkele gaatjes in prikken. Laat bij voorkeur de drainage uitkomen op uw regenwaterafvoer of sloot.

3
Aanvullen van de sleuf

Vervolgens maakt u de sleuf tot 20 cm beneden maaiveld vol met grofkorreling scherp (metsel) zand, grind (riviergrind 5-8 mm dikte) of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken. Met andere woorden maak geen extreme verhogingen boven de drainage.

4
Oppervlakte(tuin)drainage

In principe is de aanleg van de 2 soorten drainage hetzelfde. Alleen is het bij oppervlaktedrainge vaak wel nodig om meerdere strengen / buizen drainage aan te leggen. Wij adviseren om bij structurele natte bodem tenminste om de 5 meter een streng / buisdrainage te leggen. Na verloop van tijd ziet u de bodem verbeteren, het bodemleven (regenwormen en bodemschimmels) neemt weer toe en het zuurstofgehalte in de grond zal weer optimaal worden om plantgroei weer goed mogelijk te maken.  Indien u naar aanleiding van dit stappenplan nog vragen heeft over drainage aanleggen in uw tuin, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.

Tip: maak een houten vlonder op piketpalen in uw tuin. Onder een vlonder kan u namelijk echt enorm veel water opvangen, bij een dichte stenen terras gaat dat immers niet! Graaf voor uw vlonder circa 50 cm af en vul 30 cm met zand. Laat uw drainage desgewenst eindigen in het midden van uw vlonder. Zorg dat de drainageslang afgetaped is met een paar gaatjes er in zodat er geen zand in stroomt.

Doe het zelf video drainage aanleggen

3 soorten drainage

Bij waterproblemen in de tuin onderscheiden we 2 soorten drainage:

  1. Het aanbrengen van oppervlakte drainage in de tuin (meestal 60-70 cm diep). Het aanbrengen van drainage op plaasten waar de tuin extreem nat is. De bodem is te nat, te zuurstofarm en te koud om de groei van planten mogelijk te maken. In dat geval is het aanbrengen van een oppervlaktedrainage de oplossing.

  2. Hydroblob, dit zijn speciale opvangbakken die u ingraaft in de tuin. Bekijk hieronder de speciale video.

  3. Het aanbrengen van een ringdrainage om de woning. Dit type drainage wordt veelal toepgepast om de kruipruimte onder woningen en de naastliggende grond te ontwateren.

Hydroblob drainagesysteem

Heeft u meer behoefte aan het opvangen van hemelwater wat van uw terras afstroomt? De Hydroblob drainage boxen zijn dan ideale opvangbakken zonder gedoe met pvc buizen en leidingen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero