Houten zwembad inbouwen? Vindt hier een ruime assortiment aan houten zwembaden geschikt voor inbouw en plaatsing ondergronds. Een ingegraven houten inbouw zwembad biedt vele voordelen. In ons uitgebreide assortiment hebben wij meerdere afmetingen en vormen houten inbouw zwembaden met een natuurlijke uitstraling. Zo is er altijd een model inbouw houten zwembad dat bij u en uw tuin past in de juiste afmeting. Door de eenvoudige en stevige houten constructie kost het niet veel moeite om een houten zwembad volledig in te bouwen, of half in te bouwen in de grond.
4 producten
Alle houten rechthoek zwembaden zijn van speciaal klasse 4 keteldruk geïmpregneerd hout, waardoor deze goed bestand is tegen vocht, schimmels en weersinvloeden en hierdoor in te graven zijn. Een houten inbouwzwembad voor de kleinere tuin in de grond geplaatst of een inbouw zwembad in verschillende afmetingen voor iedere tuin met alle benodigdheden zoals een zandfilter, vindt je bij Gadero.
Houten zwembad ingraven en inbouwen? Bekijk hier ons uitgebreid aanbod aan houten inbouw zwembaden die speciaal geschikt zijn voor plaatsing in de grond. Een rechthoekig houten zwembad geeft, zeker wanneer deze is ingegraven, een waar luxe spa gevoel in uw eigen tuin. Hier vindt u houten zwembaden van klasse 4 geïmpregneerd hout, die bestand zijn tegen de omstandigheden onder de grond. Hierdoor gaat het houten zwembad niet rotten.
Een houten zwembad ingraven vergt vooral qua fundering extra aandacht. Een groot voordeel is dat voor een houten zwembad geen volledige betonnen fundering nodig is. Houdt met het graven rekening met minimaal 60 - 100 cm extra ruimte rondom om goed te kunnen werken. Het advies is om, na het uitgraven van het grond, het zandbed 100% waterpas af te vlakken en gebruik te maken van gestabiliseerd zand / stabilisatie cement (ca. 15 cm hoog) als toplaag. Dit zorgt voor een stabiele ondergrond, zodat het zwembad veilig staat en niet verzakt. Dit kan tevens een hardhouten of betonnen strookfundering van stapelblokken of opsluitbanden zijn, of desgewenst een volledige betonnen plaatfundering (niet vereist).
Bij de rechthoekige inbouw houten zwembaden van Karibu ontvangt u voor extra stabiliteit van de zijkanten 8 x 8 cm palen van 2 meter, die u ca. 1 meter in de grond dient te plaatsen. Deze palen zijn bedoeld om de zijwaartse druk van het gewicht van het zwembadwater op te vangen. De palen moeten in beton worden gezet en zorgen voor extra stabiliteit. Kiest u voor een volledige betonnen fundering, plaats dan eerst deze palen met snelcement in de bodem. Nadat het beton is gedroogd, kunt u beginnen met het opbouwen van het zwembad.
De fundering dient verder in goed balans te zijn. Leg bij voorkeur op de basisfudering (strookfundering, beton of stabilisatiezand) nog isolatieplaten, PU-platen of rubber tegels (bij gebruik van een volledig betonnen fundering). Dit heeft als voordeel dat het zwembadfolie op de bomen van het zwembad en zachte ondergrond heeft, wat qua gevoel extra fijn is wanneer u in het zwembad staat.
Zorg ervoor dat u voldoende ruimte aanhoudt rondom de constructie van het houten zwembad en houdt rekening met extra ruimte voor de filterinstallatie van het zwembad. Mocht u rondom het houten zwembad nog een terras willen aanleggen, maak dan een luik bij de filterinstallatie zodat u hier altijd goed bij kunt.
Aan buitenzijde van de houten wanden van het zwembad kunt u voor extra bescherming nog een isolerende platen of kunststoffolie aanbrengen. Het open gat rondom het houten zwembad kunt u na de opbouw afvullen met grond of grindzand. Gebruik bijvoorbeeld voor de bovenste laag grind of werk dit fraai af met terrastegels voor een mooi en strak uiterlijk.
Onze klasse 4 geïmpregneerde houten zwembad rechthoek modellen zijn geschikt voor opbouw, inbouw of half inbouw. Bij een semi-ondergronds houten zwembad plaats u een deel ondergronds en een deel bovengronds zwembad. Het half inbouwen van een houten zwembad wordt vaak gedaan wanneer een tuin zich hier beter voor leent zoals bij een hellend terrein. In veel gevallen wordt het dan ook makkelijk om aan een kant bij een half ingegraven zwembad een terras te plaatsen, waarbij je eenvoudig in het bad stapt. Daarnaast is het half inbouwen vaak een esthetische keuze, het ziet er vaak mooier en strakker uit in een tuin dan een klassiek opbouw zwembad van hout.
Houten zwembaden half in de grond of volledig ingegraven maakt qua fundering en opbouw feitelijk geen verschil. Er zijn een aantal voordelen voor het half in de grond plaatsen van een houten zwembad ten opzichte van volledig ingraven. Op de eerste plaats hoeft u minder diep te graven en heeft u minder grond wat u dient af te voeren. Voor een groot inbouw zwembad kan dit al behoorlijk wat tijd en energie schelen. Het is belangrijk om te weten dat, net als bij het volledig ingraven van een houten zwembad, half inbouw zwembaden niet eenvoudig kunnen worden benaderd aan alle kanten of ontmanteld. Houdt dus altijd zorgvuldig rekening met de keuze hoe en waar u het zwembad plaatst.
Een houten zwembad inbouwen is niet zonder goed plan te realiseren. Het is belangrijk om de ondergrond van het zwembad zeer zorgvuldig voor te bereiden. Als er grondwater of laagwater aanwezig is na het graven van een kuil voor het plaatsen van een houten zwembad, moet er ook een vorm van drainage worden aangelegd. Overtollig water zorgt uiteindelijk voor een gebrek aan stabiliteit en de levensduur van het houten zwembad. Om deze redenen raden we te zeerst aan om betonnen strook fundering te maken met daarop een isolatieplaat of rubberen tegels, als basis voor het opbouwen van een inbouwzwembad. De funderingsplaat moet altijd iets groter zijn dan fundering van het zwembad zelf.
Voor de opbouw en ingraven van een houten zwembad dient u ook rekening te houden met de aanwezigheid van 230V stroomaansluiting. De aansluitdoos moet echter op een afstand van minimaal 3,50 meter van het houten zwembad staan en door een afdekking worden beschermd tegen opspattend water.
Wilt u een luxe afwering rondom het zwembad. Plaats dan rondom het houten zwembad nog een houten terras van vlonderplanken als zonneterras. Kiest u ervoor om een houten vlonder om uw zwembad heen te plaatsen, dan geldt ook hiervoor dat een goede fundering een echte must is! Het is dus aan te raden om hier ook niet op te besparen. Als een deel van het hout nat is en een deel niet, dan kan het hout gaan trekken of cuppen. Op zoek naar een complete houten zwembad met terras? Bekijk dan ook onze opbouw houten zwembaden met verschillende aanbouwterrassen.
Houdt er rekening mee dat niet alle houtsoorten goed geschikt zijn voor plaatsing rondom een zwembad. Wilt u weten welke houtsoorten geschikt zijn voor rondom een zwembad? Lees hier onze blog: Wat zijn geschikte vlonderplanken voor een zwembad?