Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Zelf houten moestuinbak maken

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst16-09-2020

Wilt u zelf een moestuinbak van hout maken? Lees onze handige doe het zelf tips voor het maken van uw eigen moestuin / kruidentuin. Steeds meer mensen ontdekken de lol van zelf groente kweken in hun eigen tuin. Het is gezond, goedkoop en geeft voldoening. Begin met een kweekbak en een moestuinplan. Wij helpen u graag op weg. Naast onze handige tips voor zelf een kweekbak maken van tuinhout of steigerplanken kunt u bij ons ook kant en klare moestuinbakken of tuinkassen kopen.

moestuin kweekbak
Heel eenvoudig
1
De positie van uw moestuinbak

Bepaal waar de moestuinbak moet komen, let op sommige groentes houden van een zonnige plek, andere weer van een schaduwplaats. Voordat u een kweekbak gaat maken is het dus verstandig een moestuinboek te raadplegen. Verdiep u dan ook meteen in de zaaikalender, de ene soort moet u namelijk zaaien in maart, de andere in de zomer. 

2
Hoe groot wordt uw kweekbak of kweekbakken?

Het is handig een moestuinboek te kopen, hierin staat beschreven hoeveel ruimte elke groente of kruid nodig heeft. Zo kunt u kijken hoe groot u uw moestuinbak wilt maken. Denk dus vooraf na wat wilt u verbouwen, hoeveel ruimte u nodig heeft en hoeveel ruimte u beschikbaar heeft in uw tuin. Bent u beginnend met moestuinieren, kies dan eerst voor simpel te verbouwen groentes en kruiden die u graag eet is ons advies, denk aan bijvoorbeeld courgette, munt, peterselie, aardbeien en rabarber. Zo houdt u het in begin overzichtelijk en haalbaar.

Tip: heeft u weinig plek in uw tuin, dan kunt u ook kiezen voor een vertical moestuinscherm.

3
De houten bak maken

U kunt van allerlei balken en planken een verhoogde moestuinbak maken. U kunt zelf een moestuinbak maken op handhoogte met daaronder een opbergvak voor uw gieter en plantenschepje. Bij een verhoogde moestuinbak moet u wel vaker uw planten besproeien. Het voordeel is wel dat u gemakkelijker kunt werken in uw moestuinbak en bepaalde ongedierte moeilijker bij uw groente of kruiden kan komen (denk aan slakken). Ook kunt u een verrijdbare moestuinbak maken, zo kunt u uw moestuin verplaatsen naar de zon of schaduw.

4
De moestuin op maat maken

Wij werken bij voorkeur met balken van onbehandeld Lariks Douglas hout. De glad geschaafde balken van 45x145mm zijn ideaal om een vierkante of rechthoekige moestuinbak te maken. U kunt de balken met een hoekverbinder eenvoudig aan elkaar koppelen. Desgewenst kunt u ook fijnbezaagde (licht splinterige) balken van 7x20 cm gebruiken of 65x190 mm glad geschaafde ballen. Tevens kunt u kiezen voor fijnbezaagde hardhouten balken van 5x20 cm of luxe 28x190 mm Bankirai planken.

Handig is ook om van een paar dunne latjes vakjes te maken in uw kruidenbak of groentebak van hout, zo weet u precies wat waar groeit en raakt u het overzicht niet kwijt. Kies voor dunne panlatten en zet deze met een spijkertje vast.

Verstandig is in de hoeken en tussendoor om de 40 cm bijvoorbeeld 6x6x100 cm hardhouten piketpalen te plaatsen. Zo kunt u als het nodig is gaas of plastic over uw moestuinbak spannen. Laat deze piketpalen circa 20 cm boven uw rand uitsteken. Snachts uw moestuinbak afdekken is wel verstandig om knagende dieren op afstand te houden.

moestuinbak hazelaar

Werkt u liever niet met hout maar natuurlijke materialen? Dan kunt u werken met hazelaar of wilgentakken met worteldoek om zo een maatwerk kweekbak maken. Ook van schaaldelen kunt u een natuurlijk ogende moestuinbox maken, deze planken hebben wel een grillige vorm. 

TIP: Zorg wel voor speciale anti-slakken tape op uw balken zodat slakken geen kans krijgen. Of maak schelpenpaadjes tussen uw moestuinbakken, daar houden veel dieren ook niet van.

moestuinbak wilgenteen

5
Uw moestuinbak vullen met grond

Kies voor speciale biologische moestuingrond voor een optimale en veilige groei van uw groentes en kruiden. Zorg voor speciale zaai- en stek potgrond als u binnen of buiten bijvoorbeeld paprika of tomaat gaat zaaien. Normale potgrond is niet geschikt voor het ontkiemen van zaden. Zaaipotgrond is luchtiger. Besproei vervolgens altijd zonder harde straal, dus met brede verneveling. 

6
Het inrichten van uw moestuin

Let op, sommige soorten kunt u niet bij elkaar planten. Ook kunnen sommige soorten flink woekeren, zoals munt. Geef dergelijke planten een eigen, aparte kweekbak. Meerdere houten bakken maken is vaak best wel handig. Daarnaast heeft elke soort zijn plantinstructies qua hoeveelheid ruimte, zaaiafstand enzovoorts. 

Tip: Begin altijd binnen in huis of in een kleine kweekkas voordat de jonge plantjes naar buiten gaan.

7
Onderhoud en oogsten

Regelmatig sproeien, onkruid wieden enzovoorts is het must, minimaal een paar keer per week. Ook ongediertebestrijding is soms een hele taak. Verdiep u verder in de ideale oogstijd en smullen maar. Indien u te veel heeft van 1 soort kunt u deze vaak invriezen of wekken in een pot. Meteen opeten is natuurlijk het mooist.

Budgettip

  1. Heeft u weinig budget voor het bouwen van uw kweekbak? Bekijk dan onze koopjeshoek voor goedkope planken of balken. Of maak van oude boomstammen of vlecht van afgeknipte wilgentakken zelf een moestuinbak.

  2. Heeft u geen tijd of zin om zelf een groentebak van hout te bouwen, kies dan een prefab model moestuinbak, dit zijn kant en klare kweekbakken die u met een paar schroeven in elkaar kan zetten. Maatwerk is dan niet mogelijk. Bekijk ook ons aanbod tuinkassen.

Tip: Ontdek ook fairsy.nl, de website met verse groente, fruit, bloemen uit de eigen regio.

Gerelateerde klustips van Gadero