Logo Gadero
service
Klustip

Houten Vijverbak maken

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst26-11-2020

Wilt u een strakke vijverbak maken met een houten vijverrand? Lees dan dit stappenplan voor het maken van een luxe vijverranden van (gladde) hardhouten vlonderplanken. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe u een strakke vijver-rand van gladde vlonderplanken en vijverfolie maakt. Een vijver met een waterspiegel boven maaiveld is in veel gevallen fraaier dan een lager gelegen watervlak. Zeker als u vanuit uw woning ook nog eens het zicht heeft op deze vijver. Een ander voordeel is dat er minder snel bladeren en dergelijk in het vijverwater komen.

Benodigdheden:

  • Schep

  • Rolmaat

  • Grondboor

  • Accu boormachine

  • Handzaag

bankirai vlonderpank 28mm steiger
1 uur voorbereiden
8 uur klussen
€1000 - €1500
Gemiddeld
1
Bepaal de afmeting en hoogte van de vijver

Bepaal de afmeting en hoogte van de vijver. In dit voorbeeld gaan we uit van een strakke rechthoekige vijver van 2 bij 6 meter. Zet op de hoekpunten van de vijver tijdelijk een uitzetpaaltje.

2
Bepalen van de hoeveelheid materialen

Uitgaande van een vijver van 2 bij 6 meter heeft u ongeveer 36 palen nodig. Uit een paal van 2 meter lang kunt u 2 palen halen van 1 meter voor de verticale wand. U hoeft dus maar 18 palen te bestellen. Een vijver van 2 bij 6 meter bekleden we horizontaal 4 planken hoog. De plankbreedte is 14,5 cm en de planken zijn 210 cm lang. U heeft dan ongeveer 30 stuks planken nodig. De planken dienen met de zaagsneden verspringend aangebracht te worden. Zo krijgt u een stevige vijverbak van hardhout. 

De bovenkant van de paalkoppen werken we met een horizontale plank af. Zo krijgt u een strakke vijverrand van hout. Het is ook mogelijk in plaats van een vijverbak een vijver-omranding van vlonderplanken te maken. Deze lopen dan door over de rand. Wij raden dan wel een leuning te maken indien u kinderen (in de buurt) heeft. 

3
Vijverbak maken van hout

Graaf de vijver ongeveer 60 cm beneden het maaiveld uit. Voor koivijvers worden diepere vijvers geadviseerd. Ga in dat geval zeker 1 meter diep. Bepaal van te voren wat voor vis er eventueel in de vijver komt en vraag naar de gewenste diepte. De uitkomende grond op tenminste 1 meter buiten de vijver deponeren.

Vervolgens maken we met behulp van 6 x 6 cm palen en hardhouten planken 28 mm dikte een verticale wand om de vijver heen. Dit kan in enkele of in dubbele uitvoering. Dit laatste geeft extra stevigheid aan de vijver. De grondpalen komen om de 50 cm te staan.

Vijverbak palen met planken plaatsen

De planken komen aan de buitenkant met Torx schroeven tegen de palen aan gemonteerd. Ook de binnenkant planken monteren, deze kunt u later bekleden met tapijt of worteldoek zodat uw folie niet in aanraking komt het het hout of eventueel andere scherpe delen.

4
Vijverfolie aanbrengen

We hebben nu de rechthoekige houten vijverbak als basis klaar staan. Zorg dat de bodem en zijkanten vrij zijn van (scherpe) obstakels. Er kan nu folie worden aangebracht. Eventueel kan er onderdoek onder de folie worden uitgerold. De folie dient ruim en met voldoende plooien te worden aangebracht.

Vijverbak palen met folie

Wij adviseren de vijver daarna direct vol water te laten lopen. Vlak onder de rand bevestigen we de folie met een kantlat. Na het aanbrengen van de folie en de kantlat bevestigen we de bovenste horizontale plank. Het staat bijzonder fraai als u de hoeken onder 45 graden kunt zagen. U heeft dan een mooi afgewerkte bovenrand die ook nog eens gebruikt kan worden om even op te gaan zitten.

5
Afwerking vijver

Bovenaan onder de rand dient u een klein gaatje in de folie te maken. Hier kan een dun pvc buisje in worden bevestigd. Deze dient als overloop (bij regenval) van uw vijver. Genieten maar van uw eigen vijver, ook wel zwevende waterspiegel in de tuin genoemd!

houten vijverbak met water

Gerelateerde klustips van Gadero