Logo Gadero
service
Klustip

Tuinkast Maken

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst22-08-2019

Een houten tuinkast kan handig zijn voor het opbergen van tuinspulletjes. Denk aan tuingereedschap, tuinstoelkussens, speelgoed van de kinderen of andere zaken die droog moeten blijven. In dit stappenplan gaan we zelf een tuinkast van rabatdelen maken. Voor kant en klare tuinkasten bekijkt u ons standaard assortiment.

In deze klustip maken we een kast van 240 cm hoog, 60 cm diep en 120 cm breed. We gaan ervan uit dat u deze tuinkast bouwt met een lessenaar dak (plat dak dat schuin naar achteren ca. 20 graden af loopt). De rabatdelen worden zoals gangbaar horizontaal aangebracht. Hiermee is de kast ook nagenoeg waterdicht bij slagregen en stevige wind.

Benodigdheden:

 • Rolmaat

 • Handzaag

 • Accuboor

 • Waterpas

 • Lijmtang

 • Hamer

tuinkast
45 minuten voorbereiden
4 uur klussen
€400 - €600
Heel eenvoudig
1
Benodigde Materialen

Voor een kast van 240 cm hoog, 60 cm diep en 120 cm breed heeft u de volgende materialen nodig:

 • 18 stuks Behandeld Zweeds Rabat Lariks 2,8 x 14,5 x 500 cm voor de wanden van de tuinkast

 • 8 stuks Balkhout Celfix Geïmpregneerd 7 x 7 x 240 cm voor het bevestigen van de wanden

 • 10 stuks Blokhutprofiel 3 x 13 x 250 cm voor het dak en de vloer in de kast

Verdere benodigheden:

 • 3 dozen Schroeven TORX 4 x 50 mm als bevestigingsmateriaal voor wanden en dak

 • 1 stuk 80 cm bij 130 cm Dakleer of EPDM folie voor het dak, inclusief kit en/of spijkers

 • 2 stuks sets scharnieren

 • 2 stuks schuifslot

 • 1 set van 6 stuks ijzeren verbindingshoekjes

 • 9 stuks (oude) stoeptegels

2
Beginnen met bouwen

Om te beginnen zaagt u van 40 stuks de Zweeds rabat planken stukken van 120 cm en van nog een keer 40 rabatdelen stukken van 60 cm.  Dit kan eenvoudig met de handzaag. Het is niet nodig om hier een dure zaagtafel voor te huren. 

Vervolgens maakt u met behulp van 2 stuks 7 x 7 x 240 cm balken de 120 cm brede achterwand. Maak deze 220 cm hoog in verband met het aflopen van het lessenaar dak. Nadat deze gereed is plaatst u deze op een tegelvloer van (oude) stoeptegels.

Vervolgens kunnen de 2 zijwanden van 60 cm worden gemaakt. Dit doet u wederom door op de hoek een 7x7x240 cm balk te plaatsen. Deze zet u vast met de TORX 4x50 mm schroeven.

3
Deuren maken

Nu kunnen de 2 openslaande deuren worden gemaakt. Deze maken we niet met balkhout maar met een achterliggende blokhutprofiel. Anders zouden de deuren te zwaar worden. De deuren worden ieder 60 cm breed en 240 cm hoog. U gebruikt hiervoor de resterende rabat delen van 120 cm lang. Het maken van de deuren kan het beste op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld op de sierbestrating in de tuin. 

Nadat de deuren gereed zijn kunnen deze worden opgehangen. Zorg er wel voor dat u inmiddels voldoende stevigheid in de kast heeft gemaakt. Dit kan door enkele schuine schoren aan te brengen (aan de binnnkant van hoek naar hoek). In onze berekening hebben we hier voor 2 extra blokhutprofielen opgenomen. Ook kan het handig zijn een balk 7 x 7 boven de deuren langs te monteren. Deze loopt dan van hoek naar hoek. Let er wel op dat deze balk straks weg valt achter de deuren. Anders is dit geen fraai beeld.

4
Dak en Vloer

Nu alle wanden en de deuren zijn geplaatst kan het dak en de vloer worden aangebracht. Dat doen we door de blokhutdelen van 3 x 13 x 250 cm op maat te zagen. De vloer kan het beste op enkele balken 7 x 7 cm rusten. Deze kunnen eenvoudig aan de zijwanden van de kast worden bevestigd. Het dak kan op soortgelijke wijze worden aangebracht. Alleen zal deze schuin naar achteren lopen in verband met de afwatering. Gezien het geringe dakoppervlak hoeft er geen dakgoot aangebracht te worden.

5
Dakbedekking aanbrengen

Nadat houtwerk van de vloer en het dak ook gereed zijn kan de dakleer of EPDM folie aangebracht worden. Dakleer kan met spijkers (dikke kop) of met montagekit aangebracht worden. Bij EPDM folie adviseren wij dit met montage kit / rubberkit aan te brengen. Indien u EPDM folie gaat spijkeren kan dit uitscheuren en eraf waaien bij een najaarsstorm.

6
Tuinkast afmaken

Nu hoeven alleen nog de details aangebracht te worden. Monteer op iedere deur een schuifslot. Voor het openen van de deur kan er ook nog een extra deurknop, sleutelslot of handvat worden aangebracht. 

Binnen in de kast kunt u ophanghaken of eventueel legplanken bevestigen. Gereedschap is dan in de kast effectief en met minder ruimtebeslag op te hangen. 

Indien u dat wenst kunt u de kast een kleur geven. Wij adviseren dan om de kast eerst een keer in de grondverf te zetten. Omwille van de duurzaamheid van de kast is dat niet nodig. U heeft immers celfix behandeld hout gebruikt.

Met de 6 verbindingshoekjes zet u de kast vast op de tegelondergrond en/of tegen de achterliggende schutting. De kast zal dan jarenlang op zijn plek blijven en de gewenste opbergfunctie vervullen.

Gerelateerde klustips van Gadero