U wilt een houten blokhut kopen? Daar komt wel het één en ander bij kijken. Lees onze tips waar u op moet letten bij het kopen van een tuinhuis.
1. De grootte. Meestal bepaalt uw tuin de maximale grootte. Daarnaast is het wijs na te denken over welke materialen u in uw berging wilt plaatsen. Voor een grasmaaier, tuinmeubelen en tuingereedschap heeft u al snel een bergruimte van 3 bij 2 meter nodig. Wilt u tevens een overdekte luifel aan uw tuinschuur maken? Dan heeft u voor een eettafel met 4 personen al snel 4 bij 3 meter nodig. Voor een tuinkantoor, praktijkruimte aan huis of extra logeerplaats voor gasten komt u uit bij onze luxe buitenverblijven.
De vorm van uw blokhut kan vierkant, rechthoekig of vijfhoekig zijn. Een vijfhoekige blokhut past doorgaans mooi in een hoek
2. De wanddikte. Budget modellen hebben een wanddikte van 19 mm, dit raden we af. De meeste klanten kiezen voor 28 mm dikte. U wenst een zeer lange levensduur? Overweeg dan 45 mm dikte.
3. Dak.
Plat dak/Lessenaar
Een plat dak (of lessenaar) kiest men het meest, dit is niet alleen de meest betaalbare optie, maar tevens het makkelijkst te bouwen. Met een plat dak bedoelen we vaak een afschot van 2% naar achteren toe. Daar zorgt een dakdoorvoer voor de afvoer van hemelwater. Met luxe epdm rubberfolie, dakleer of easyroofing aluminium folie maakt u uw plat dak waterdicht. Bij een schuin dak kunt u kiezen uit een lessenaarsdak waarbij het hemelwater naar de achterzijde wordt gebracht.
Tip: Bekijk onze video over het aanbrengen van EPDM dakbedekking
Zadeldak en Puntdak
Een zadeldak heeft een nok over de volledige lengte van de overkapping met dakgoten aan weerszijden. Een puntdak (piramide dak/meerhoekig dak) heeft over het algemeen vier zijden die samenkomen in de punt, vaak in het midden van de overkapping. Maar dit kunnen ook meer zijden zijn, hoe meer zijden hoe complexer de constructie. Een piramide dak geeft over het algemeen meer stevigheid en is goed bestand tegen zwaardere weersomstandigheden zoals windstoten en sneeuw. Ook bied dit type dak overstekende dakranden, waardoor het hout aan de zijden beter beschermd is. Bij een punt dak zijn bitumen dakshingles het meest betaalbaar. Andere opties zijn metalen dakpanplaten of het lichtgewicht Aquapan systeem. Wilt u een luxe dakbedekking, bekijk dan onze houten dakpannen van western red cedar.
Wolfskap
Het type dak Wolfskap is wat je vaak ziet bij boerderijen. Het lijkt veel op een zadeldak, maar heeft aan beide uiteindes een extra vlak zoals bij een puntdak, echter zijn de zijdes niet even lang. In dit extra afgevlakte deel kan je bijvoorbeeld een raam aanbrengen voor extra lichtinval en tevens kan er aan de binnenkant een opbergdeel gecreëerd worden.
Wilt u iets bijzonders? Overweeg dan een wolfskapdak.
5. Standaard blokhut of een blokhut op maat. Komen de afmetingen van onze standaard Tuindeco en Karibu blokhutten niet overeen met uw tuin? Dan kunt u een blokhut op maat overwegen. Daar hebben wij onze maatwerk blokhut configurator (levertijd 8 weken) voor of bekijk onze losse blokhutprofielen of rabatdelen inclusief balken, plaatmateriaal, funderingsbalken en dakbedekking om zelf een tuinhuis op maat samen te stellen.
6. Impregneren, verven of coaten. U dient een onbehandelde blokhut te behandelen voor een lange levensduur. Bij dompelimpregneren legt u een basis voor blank aflakken. Het nadeel van dompel impregnatie is dat uw blokhut doorgaans heel nat aankomt en dus nog fors zal krimpen. Daarnaast vormt het behandelen van uw Scandinavisch vuren blokhuthout met een grondverf en aflaklaag (bijvoorbeeld antraciet wanden en witte kozijnen) een betere beschermlaag tegen weersinvloeden.
Desgewenst kunt u uw blokhut met een fabrieksmatige grondverf spuitlaag behandelen, u dient dan een levertijd van 8 weken aan te houden. Gaat u zelf eerst een grondverf laag aanbrengen, zorg dat u uw schragen hebt om uw blokhutprofielen horizontaal te drogen. Leg uw profielen nooit in de volle zon. Het aflakken kunt u in de tong en groef het beste direct bij plaatsing doen. Zo voorkomt u bij krimp dat u opeens grondverf strookjes ziet. Ook handig is de kleur grondverf te laten matchen met uw aflaklaag kleur. Daarna verft u uw blokhut nog 1 keer.
Coaten
In uw gekozen kleur wordt de blokhut 2x exterieur, of compleet gecoat. Deze behandeling is voldoende voor een goede bescherming van circa 2-3 jaar. Nog één laag na montage beschermt voor een totaal van 4-5 jaar! Exterieur coaten houdt in dat de blokhut een 2-laagse behandeling van de buitenzijde van de wanden krijgt. Voor een optimale bescherming en uitstraling kan de blokhut ook compleet worden gecoat. Dit houdt in dat er een 2-laagse coating van zowel de binnen- als buitenzijde wordt uitgevoerd.
7. Ventilatierooster. Bij een blokhut de functie van ventilatieroosters (2 stuks tegenoverelkaar plaatsen) zeker niet onderschatten. Deze laten vocht uit uw blokhut ontsnappen. Zo voorkomt u veel problemen.
8. Deuren. Kies bij voorkeur een model waarbij de deuren van uw blokhut niet snel nat worden. Zo gaan uw blokhutdeuren langer mee en gaan deze minder snel krimpen en uitzetten. Let zeker ook op de hoogte van de deuren en de breedte (bijvoorbeeld als u een kruiwagen of grote tuinmeubelen heeft). Daarnaast zijn afsluitbare tuinhuisdeuren wel zo handig.
9. De fundering. Een waterpas vloer van beton of tegels werkt vaak het snelst om een blokhut te plaatsen. Eventueel kunt uw tuinhuis ook op 5x20 hardhouten balken die staand aan piketpalen zijn gemonteerd zwevend plaatsen.
10. Vergunningen. Voor sommige tuinhuisjes is een vergunning nodig voordat u deze mag plaatsen. De eisen hiervoor verschillen per gemeente, maar hebben te maken met de grootte, de hoogte en de plaats van het tuinhuisje. Check daarom altijd even of u een vergunning nodig heeft voor het door u gewenste tuinhuisje.
Gadero heeft een uitgebreid assortiment aan tuinhuisjes, zodat u altijd een berging vindt die bij u past. In de onderstaande video beantwoorden wij ook al uw vragen over het plaatsen van een tuinhuis. Bekijk ook deze blog om de meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een blokhut te voorkomen.