Lijngoot kopen? Op zoek naar een lijngoot voor een goede afwatering in je tuin voor een oprit of terras? Bij Gadero hebben wij een ruim assortiment lijngoten en koppelstukken. Kies uit smalle en brede lijngoten of speciale hoekgoten en afvoerputten. Per lijngoot geven wij aan welke koppelstukken u daarbij het beste kunt gebruiken. Bestel hier uw sierbestrating samen met lijngoten en lijngoot accessoires voor een perfecte waterafvoer in tuin.
25 producten
Een lijngoot is een handige en vaak gebruikte afwateringsoplossing voor buitenruimtes, zoals terrassen, opritten en parkeerplaatsen. Met een lijngoot zorg je ervoor dat regenwater efficiënt wordt afgevoerd, waardoor er geen plassen of overstromingen ontstaan. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten lijngoten en hoe je er zelf een kunt installeren.
Een lijngoot, ook wel sleufgoot genoemd, is een smalle goot die je in de grond plaatst om water af te voeren. Het systeem bestaat meestal uit een lange, ondiepe trog met een rooster eroverheen. Regenwater stroomt via het rooster in de goot en wordt vervolgens afgevoerd naar het riool of een opvangsysteem. Lijngoten zijn populair vanwege hun praktische functie én omdat ze weinig ruimte innemen en onopvallend kunnen worden weggewerkt.
Smalle lijngoten hebben vaak een breedte van ongeveer 5 tot 10 cm en worden vooral gebruikt op plekken waar de goot visueel zo min mogelijk aanwezig moet zijn, zoals op terrassen of tuinpaden. Deze goten zijn ideaal als je enkel licht regenwater moet afvoeren en weinig ruimte hebt. Ze hebben vaak een slanker design en vallen minder op.
Brede lijngoten zijn meestal 10 tot 20 cm breed en worden vaak gebruikt voor toepassingen waar grotere hoeveelheden water moeten worden afgevoerd, bijvoorbeeld op opritten of parkeerplaatsen. Deze goten zijn steviger en kunnen zwaardere belasting aan, zoals voertuigen die eroverheen rijden. Brede lijngoten hebben vaak een robuuster rooster en zijn wat opvallender, maar functioneel gezien zijn ze geschikt voor intensiever gebruik.
Lijngoten, met name smalle lijngoten bestaan qua materiaal voornamelijk uit een kunststof basis. Voor de meeste smalle lijngoten van o.a. de lijnen van Wovar en Ultra Drain geldt dat deze leverbaar zijn met diverse varianten qua roosters. Lijngoot roosters zijn leverbaar in Aluminium, Zwart (Blackline) en in Cortenstaal. Kies zelf de lijngoot roosters die passen bij de stijl van uw tuin.
Een lijngoot werkt door regenwater op te vangen dat door het rooster in de goot stroomt. Van daaruit wordt het water afgevoerd via een afvoerbuis die onder de goot is aangesloten en naar het riool, een regenwatertank, of een infiltratiesysteem leidt. Het rooster voorkomt dat er vuil zoals bladeren en takjes in de goot terechtkomt, waardoor verstoppingen worden verminderd. Afhankelijk van het materiaal van de goot en het type rooster, kunnen lijngoten ook zware belastingen dragen, wat belangrijk is als ze bijvoorbeeld op een oprit worden geplaatst.
Een lijngoot plaatsen kan je prima zelf doen, mits je de juiste voorbereidingen treft:
Bepaal de locatie: Kies waar het regenwater naartoe moet worden afgevoerd en leg de goten in een lijn die naar die afvoer wijst.
Graaf een sleuf: Graaf een sleuf die iets dieper en breder is dan de goot zelf. Zorg voor een licht aflopend profiel richting de afvoer. Zorg er altijd voor dat u de lijngoot circa 2-5 mm onder de bestrating plaatst, zodat het water goed in het afwateringssysteem kan lopen.
Maak een stabiele ondergrond: Leg een laag zand of grind in de sleuf en verdicht dit goed. Voor zware toepassingen kun je overwegen een betonnen fundering aan te brengen.
Plaats de goot: Leg de lijngoot op de ondergrond en zorg dat deze goed waterpas ligt. Sluit eventueel aan op de afvoerbuis.
Werk de randen af: Vul de ruimte rond de goot op met zand of grind, of werk deze af met tegels of beton.
Controleer de afvoer: Test de goot door water te laten stromen en kijk of het water goed wordt afgevoerd.
Bij het kopen van een lijngoot zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden:
Materiaal: Kies een materiaal dat past bij de omgeving en belasting. Kunststof goten zijn licht en makkelijk te installeren, maar wellicht minder geschikt voor zware toepassingen. Beton of RVS zijn sterker en beter bestand tegen zwaar verkeer.
Breedte en diepte: Afhankelijk van de hoeveelheid water die je wilt afvoeren en de plaats van installatie, kies je voor een smalle of brede goot.
Draagkracht van het rooster: Vooral als er over de goot gereden wordt, is het belangrijk dat het rooster stevig genoeg is. Let dus goed op de Belastingsklasse van een lijngoot. De meest smalle lijngoten voor in tuinen hebben een standaard belastingklasse A15: Gebieden en tuinen, welke uitsluitend door voetgangers of fietsers worden gebruikt.
Onderhoudsgemak: Sommige goten hebben speciale roosters die je makkelijk kunt verwijderen voor reiniging, wat handig kan zijn om verstoppingen te voorkomen.
Esthetiek: Kies een goot die past bij de uitstraling van je buitenruimte. Smalle goten vallen minder op, terwijl brede goten juist een stoerdere uitstraling kunnen geven. Smalle lijngoten zijn vaak leverbaar met diverse roosters in aluminium, zwart aluminium of zelf cortenstaal.
Lijngoot Accessoires: Denk bij de aanschaf van lijngoten ook dat je de juiste lijngoot accessoires mee besteld. Denk hierbij aan passende hulpstukken, hoekstukken, koppelstukken etc. Maak van te voren een goed plan zodat je weet welke lijngoot producten je benodigd bent voor een goede plaatsing.
Door goed na te denken over deze factoren en de juiste installatie uit te voeren, zorg je ervoor dat jouw lijngoot optimaal functioneert en lang meegaat.
Met de Ultra Drain lijngoten kan je eenvoudig in je tuin regenwater effectief én op een stijlvolle manier opvangen of afvoeren. Met de Ultra Drain Silverline en Blackline kiest u voor design van de hoogste kwaliteit. De Utra Drain goten kan je eenvoudig afwerken in een oppervlakte van bijvoorbeeld je terras.
Ultra Drain WatergotenHet correct installeren van een lijngoot (ook wel watergoot genoemd) is essentieel voor een goede waterafvoer, met name rondom je erf bij terrassen en opritten. Lijngoten zorgen ervoor dat regenwater snel en efficiënt wordt afgevoerd, waardoor overstroming of waterophoping op oppervlakten wordt voorkomen. Hier vindt je een informatie over het installeren van lijngoten en welke accessoires handig kunnen zijn bij een specifieke installatie.
Om een lijngootsysteem optimaal te laten werken, zijn er verschillende accessoires beschikbaar die zowel functioneel als esthetisch kunnen bijdragen. Hier volgen enkele veelgebruikte accessoires voor lijngoten:
Hoekstukken: Voor plekken waar de goot een hoek moet maken, zijn er hoekstukken verkrijgbaar. Deze stukken maken een naadloze overgang mogelijk en voorkomen lekkage op de hoeken van het systeem.
Eindstukken: Eindstukken sluiten het uiteinde van de lijngoot af en zorgen ervoor dat er geen zand of grind in de goot terechtkomt. Ze zijn vaak eenvoudig te monteren en dragen bij aan een nettere en effectievere afvoeroplossing. Voor de meeste lijngoten zijn twee type einstukken beschikbaar, een gesloten eindstuk of een eindstuk met (zij)afvoer.
Uitlopen en koppelstukken: Voor een goede aansluiting op het afvoersysteem zijn er speciale uitlopen en verbindingsstukken beschikbaar. Deze koppelstukken & afvoer onderdelen maken het mogelijk om meerdere goten met elkaar te verbinden of aan te sluiten op een afwateringssysteem. Uitlopen zijn vaak in diverse varianten verkrijgbaar, een zijafvoer of een onderafvoer.
Op zoek naar een Lijngoot Installatieschema? Hieronder vind je een voorbeeld van een schema hoe een lijngoot inclusief accessoires en koppelstukken te plaatsen is.
Eindkap met uitloop
Hoekstuk
Zijuitgang kunststof Ø75mm
Verbindingsstuk (koppelstuk)
Verbindingsstuk (koppelstuk) met onderuitloop
Eindkap gesloten
Hemelwaterafvoeren rond uw terras of langs een pad in uw eigen tuin is wel zo fijn. Wovar beschikt over een geheel assortiment aan moderne smalle lijngoten en lijngoot accessoires tegen gunstige prijzen.
Wovar Lijngoten