Logo Gadero
inspiratieservice

Welke soorten multiplex platen zijn er?

Bij Gadero heeft u de keuze uit verschillende soorten multiplex platen, multiplex wordt gemaakt van verschillende houtsoorten zoals eikenhout, berken of okoumé. Watervast multiplex wordt doorgaans gemaakt van okoumé hout en wordt dan ook okoume multiplex genoemd.

Onderstaande soorten zijn beschikbaar in de volgende diktes:

  • Multiplex 18mm

  • Multiplex 15mm

  • Multiplex 12mm

  • Multiplex 9mm

Okoumé multiplex

Okoumé multiplex platen zijn geschikt voor buitengebruik en behoren dus tot de klasse watervast multiplex. Deze platen zijn WBP verlijmd met kwaliteits klasse B/BB. De B-kant wordt doorgaans als zichtzijde gebruikt. Dit is de kant met de meest strakke afwerking.

Okoume multiplex is bij uitstek geschikt voor buitenbetimmeringen.

Berken multiplex

Berken multiplex is opgebouwd uit meerdere lagen berkenhout. Deze platen zijn makkelijk te zagen en te frezen.

Interieur multiplex

Interieur multiplex is een multiplex soort die voornamelijk gebruikt wordt voor binnentoepassingen. Multiplex voor binnen wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder wandbekleding, vloeren en dakbeschot.

Hardhout multiplex

Onze hardhouten multiplex platen zijn gemaakt van meerdere lagen hardhoutfineer. Voorheen werd dit ook wel meranti multiplex genoemd. Let op! Een hardhout multiplex plaat is niet watervast. Ondanks dat de naam dit wel zou doen vermoeden. Multiplex hardhout is beter geschikt voor binnen toepassingen dan buitentoepassingen.

Wat is beter multiplex of MDF?

Multiplex is dus gemaakt van kruislings verlijmde platen. Daardoor is multiplex erg sterk materiaal. Sommige multiplex platen kunnen zelfs in een vochtige ruimte gebruikt worden.

Daarentegen zijn MDF platen houtvezels en hars samen geperst tot 1 plaat. Het is erg makkelijk te bewerken en kan niet splinteren. MDF is alleen érg buigzaam en is daardoor niet geschikt voor langdurig hoge belasting. Wij raden daarom een stevige multiplex plaat aan wanneer uw plaatmateriaal hoog wordt belast.

Multiplex kopen bij Gadero

Je kunt binnen de kortste keren aan de slag, want je multiplex platen worden supersnel verzonden. Bestel je multiplex plaat gemakkelijk en snel op Gadero.nl!