Een veranda geeft het vakantiegevoel in uw eigen achtertuin. Wilt u zelf een houten veranda terras maken of een kant en klare veranda overkapping inelkaar timmeren? Lees dan hier ons stappenplan voor zelf veranda's bouwen. U kunt uiteraard al uw verandahout en bevestigingsmaterialen bestellen bij onze webshop. Ook staan wij u graag bij met advies en het berekenen van de benodigde materialen.
Huishoudtrap
Waterpas
Accuboormachine
Spade
Grondboor
Draadtang
Handzaag
Uitzet touw met potlood
Lijmtang
Paalhamer
Werkhandschoenen
Rolmaat
Bepaal de plaats en de afmeting van de veranda. In dit voorbeeld gaan we uit van een houten veranda die vast zit aan uw woning. Stel we hebben 5 meter langs de woning beschikbaar en 4 meter diepte de tuin in. We kunnen dan een veranda bouwen van 5 bij 4 meter. Vervolgens is het zaak de verschillende onderdelen te gaan bouwen. We beginnen met het dak, vervolgens de vloer met de trap naar de tuin en daarna de verandabalustrade aan de zijkanten.
In dit voorbeeld kiezen we voor een groen dak. Dit kan eenvoudig door gegalvaniseerde betonstaalmatten op houten regels van 4,5 x 7 cm of 6 x 16 aan te brengen. Een voordeel van een betonstaalmat verandadak is dat deze niet heel zwaar is, betaalbaar is en zeer geschikt voor klimplanten begroeiing. Hierdoor hoeft er geen extreem zware houten constructie te worden gebouwd. Voor wie houdt van schaduw is een verandadak van zonnedoek ook een goed alternatief. Op de 4 hoeken zetten we de celfix Geïmpregneerde paal 12 x 12 x 400 cm of kies voor de trendy lariks douglas staanders van 12x12, 15x15 of 20x20 cm dikte. Deze paal plaatsen we 1 meter in de grond of op een betonpoer. Plaatsen op een betonvoet zorgt voor een langere levensduur en is dus aanbevolen. Aan de muurkant kunt u er ook voor kiezen de paal vast te maken aan uw woningmuur met een muurdrager of regeldrager. Uw hoekpalen staan nu 3 meter boven het maaiveld. Check met de waterpas of alle palen op dezelfde hoogte staan. Zorg verder met de hoekwaterpas dat de palen verticaal ook goed recht staan. Ook niet onbelangrijk is dat alles goed haaks is uitgemeten, gebruik de 3,4,5 driehoek stelling van Pythagoras.
Na het plaatsen van de 4 hoekpalen brengen we nu 2 zwaardere dwarsliggers aan, de dakdragers. Hiervoor gebruiken we een celfix Geïmpregneerde paal 12 x 12 x 500 cm of de 4,5 x 14,5 cm lariks douglas balk. Het bevestigen van de balken aan de palen kan eenvoudig met de 90 graden ijzeren hoekverbindingen en Torx schroeven 4 x 50 mm. U heeft 2 ijzeren hoekverbindingen en tenminste 12 schroeven per paal nodig. Eventueel kunt u aan de buitenzijdes van de staanderpalen ook een inkeping maken en hier de dakdragers op bevestigen. Dat is iets meer werk, maar wel zo mooi en stevig.
Daarna kunt u haaks op de dakdragers in de kortste richting de celfix dakdwarsbalken 4,5 x 7 x 500 cm of de eerder genoemde 4,5 x 9,5 cm lariks douglas balken vastmaken. Als zwaarder alternatief kan je ook kiezen voor de celfix balk 6 x 16 x 500 cm. We hebben gekozen om de 5 meter lange balk / regel te gebruiken. Hierdoor kunt u de veranda aan de kanten nog (bijvoorbeeld 2 keer 50 cm) over laten steken aan de voorzijde. Dit voorkomt het inwaaien van regen, staat extra luxe en geeft extra schaduw bij zonnig weer. De dakdwarsbalken worden om de 30 a 50 cm aangebracht. U bent er dus in totaal 5 meter delen door 50 cm is tenminste 10 stuks + een eindbalk = 11 stuks nodig. Het vastzetten van de dwarsbalken doet u het eenvoudigst met 40 x 40 mm ijzeren hoekverbindingen en Torx schroeven 4 x 50. Na het monteren van de 11 dwarsbalken brengen we op het dak 1 laag betonstaalmat aan. De gegalvaniseerde betonstaalmat heeft een luxe, moderne uitstraling. Voor een landelijke, ruige uitstraling van uw veranda kunt ook voor de roestige betonmat kiezen. Uitgaande van 5 bij 4 meter bent u 20 m2 betonstaalmat nodig. Hou rekening met de liggers die om de 50 cm liggen, dus van 180 cm betonmat knipt u 30 cm af. Het bevestigen van de betonmatten op de houten regels kan het beste met krammen of met ijzeren halfronde beugels. Timmer of schroef de betonmat vast op de ligger met een kram om de 30 cm.
Eventueel kunt u rietmatten of dopheidematten aan de betonstaalmatten bevestigingen voor meer schaduw en minder wind. De betonmat geeft extra stevigheid aan de mat en voorkomt extreem doorbuigen. Hierdoor zal deze ook langer mee gaan dan gebruikelijk. Voordeel van rietmat is dat deze ook een kleine regenbui zal opvangen. Het bevestigen van de mat aan de betonstaalmat kan het beste met dun ijzerdraad. Maak de rietmat tenminste iedere 25 cm aan de betonstaalmat vast. De kanten en randen van het dak kunt u met een plank netjes afwerken. Voeg desgewenst klimplanten zoals de blauwe regen of hedera toe bij de hoekpalen.
Tip! Wie een dik dak wil maken met een luxe uitstraling kan ook kiezen voor dubbel lip planken. Deze profielen kunt u bekleden met EPDM rubber voor een waterdicht dak. Voeg tussen deze 2 lagen isolatieplaten of OSB platen om vochtvorming op uw dakplanken te voorkomen.
In dit voorbeeld gaan we uit van een houten veranda. Een houten vloer heeft als voordeel dat deze sneller warm is aan de voeten en aangenaam aan zal aandoen bij dagen dat de zon zich maar enigszins zal laten zien. Kortom uw veranda zal ook in het Nederlandse klimaat veelvuldig gebruikt worden. Het aanbrengen van de anti slip terrasplanken of eventueel gladde vlonderplanken is gelijk aan het maken van een vlonder met grondpalen, liggers en Geïmpregneerde terrasplanken of hardhouten vlonderplanken of houten vlondertegels. De dwarsbalken 4,5 x 7 cm worden met slotbouten 120 mm lang 8 mm dik vast gezet. Gebruik altijd worteldoek onder een vlondervloer. Dit voorkomt overbodige onkruidgroei tussen de planken door. Bij het aanbrengen van de loopplanken adviseren wij om de Torx schroeven 4 x 50 mm toe te passen.Na het plaatsen van de houten palenfundering, de liggers en de buitenvloer adviseren wij u om de hoekpalen via 3 stuks stalen verbindingshoek aan de vlonder te monteren. Hierdoor zal de veranda ook bij stormen nog steviger blijven staan. Ook hiervoor gebruikt u de Torx 4 x 50 schroeven.
Naast een houten verandavloer is het ook mogelijk van Abbeystones of betontegels een terras vloer te maken. Steen voelt wel kouder aan uw voeten dan hout. Populair zijn de 50 x 50 cm betontegels en de antraciet abbeystones wildverband.
Het lijkt heel mooi om een luie trap voor de veranda aan te brengen. Een luie trap wil zeggen dat men 2 stappen per trede doet om naar boven of beneden te lopen. Wij adviseren de optrede (omhoog ca. 18 - 20 cm te laten zijn. De aantrede (lengte van de trede moet tenminste 63 cm of een veelvoud (meerdere stappen) daar van zijn (afronden op een hele plankmaat). Zo maakt u een prettig beloopbare verandatrap. Het bouwen van de trap is vergelijkbaar met een vlonder maken. Alleen worden er nu een aantal kleinere vlonders (treden) op verschillende hoogte gemaakt waardoor er een goed beloopbare trap ontstaat. Het aangezicht van de trap (stootborden) kunt u ook voorzien van een ribbelplank of gladde plank op zijn kant.
Een veranda is pas af als het verandahek rondom is aangebracht. In dit voorbeeld gaan we uit van een hekwerk gemaakt van fijnbezaagde 4,5 x 7 x 500 cm regels aangebracht tussen fijn bezaagde 6 x 16 x 500 cm regels of maak zelf een balustradehek van ons trendy lariks douglas hout of kies uit diverse kant en klare verandahekken. Bepaal aan welke kant u houten hekjes wilt hebben. In dit voorbeeld gaan we uit van de 2 korte zijden (zijkanten) en zelf bouw. Plaats de 6 x 16 x 500 cm dwarsbalk op de gewenste hoogte tussen de hoekpalen. Zowel de onderste (10 cm vanaf de vloer) en de bovenste (bijvoorbeeld 60 cm vanaf de vloer) goed horizontaal met de waterpas. Vast zetten kan middels ijzeren verbindingshoek aan de onderzijde, dus mooi uit het zicht.
Vervolgens zaagt u de 4,5 x 7 x 500 cm in delen van 50 cm. Deze delen zet u als verticale spijlen tussen de horizontale dwarsbalk. Ons advies is tenminste iedere 15 cm een spijl (balkje) te plaatsen (er zit tussen de spijlen dan nog 10,5 cm ruimte). Zorg er voor dat u goed uit komt op de eindpunten, dus goed verdelen tussen de hoekpalen van uw veranda. Het uitmeten van de spijlverdeling moet vooraf gebeuren. U maakt dan geen fouten waardoor een en ander er straks uit ziet als een professionele houtbouw. Na het afmonteren van de spijlen is uw veranda is nu klaar om in gebruik genomen te worden. Natuurlijk kunt u uw veranda nog een kleur geven. Dat laten we geheel aan uw persoonlijke wensen over. Natuurlijk zijn er diverse mogelijkheden. Onderstaande foto laat dat ook zien
Met ons grenen Geïmpregneerd rabathout of de populaire zweeds rabat potdekselplanken van lariks douglas (ook in zwart leverbaar) maakt u eenvoudig dichte zijwanden door de rabatdelen op te stapelen en te monteren aan de buitenzijde van de staanders.
Er zijn verschillende typen veranda's. We onderscheiden verandaterrassen die vast aan het huis zijn gebouwd en veranda's die meer solitair in de tuin staan. We gaan in dit stappenplan in op een woningveranda. Bekijk ook onze andere stappenplan voor een lariks douglas overkapping in de tuin.
Een veranda kan gebouwd worden van hout, kunststof of metaal. Een verandaterras met een houten buitenvloer geeft een warme uitstraling. We onderscheiden verder veranda's die van enkele zijden dicht zijn gebouwd, en de meer open veranda's met een verandahek waar de buitenwind door kan waaien. Qua verandadak zijn er ook veel mogelijkheden, van betonstaalmatten tot schaduwdoek en doorschijnende polycarbonaat platen, mes en groef dakprofielen of glas.
De eyecatcher van uw veranda is de buitenvloer van vlonderplanken en een sierlijk houten verandahekwerk rondom. Daarbij kan er qua verandadak gekozen worden voor betonstaalmatten met een groen klimplanten-dak, dubbel lip planken of bijvoorbeeld schaduwdoek tegen de zon. Wilt u een waterproof dak kies dan voor glas of kunststof golfplaten. In onderstaand stappenplan gaan we in op een houten veranda die aan uw huis is vastgemaakt, een verlengstuk van uw woning. Het voordeel van dit type veranda is dat men dicht bij huis een luwe microklimaat terras in de buitenlucht heeft. Ook bij warme dagen met een felle zon geeft de veranda bescherming en zorgt deze voor verkoeling.
Een veranda bestaat uit de volgende onderdelen:
Een houten vloer van hardhout of Geïmpregneerde ribbelplanken of gladde vlonderplanken.
Een overkapping of open dak van glas, golfplaten, zonnedoek, OSB plaatmateriaal, dubbel lip of mes en groef planken, betonstaalmat voor klimplaten, dopheidemat voor een natuurlijke uitstraling.
een sierlijk verandahek langs de kanten zorgt voor een afgesloten gevoel en veiligheid van uw terras.
een deur, opening en / of trap naar de tuin.
Een houten veranda wordt bijna altijd op maat gemaakt. Qua prijs kunt u het zo gek maken als u wit. Met Geïmpregneerd hout en betonstaalmatten of schaduwdoek als dak houdt u uw terras betaalbaar, met een houten dak en een maatwerk glazen dak lopen de prijzen op.
Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!
Bekijk naast ons aanbod lariks douglas hout, grenen Geïmpregneerde palen en balken ook kant en klare veranda overkappingen van o.a. onbehandeld lariks douglas en Geïmpregneerd grenen hout.