Het mooie van een kapschuur overkapping is dat deze een stoere uitstraling heeft, ruimtelijk aanvoelt vanwege de hoge nok en relatief eenvoudig te bouwen is. In dit stappenplan met tips leest u hoe u zelf uw kapschuur op maat kunt bouwen. Hierbij gaan we uit van een kapschuur (bedoelt als terrasoverkapping) van lariks douglas hout met de afmetingen van 4 meter breed en 2 meter diep.
Hoekwaterpas
Slagpluggen
Torx flenskopschroeven
Houtdraadbouten
Verbindingshoekjes
Maak het oppervlakte vlak met zand waar de kapschuur moet komen. Wij gaan uit van een kapschuur met een dichte achterwand en 1 zijkant half dicht. Door een deel van de kapschuur open te laten, springt de middenstaander er mooi uit. De achterzijde voorzien wij van een 10cm dikte betonband in luxe antraciet kleur. Zo blijven uw wanddelen straks goed beschermd tegen vocht.
Het uitmeten van een haakse constructie vormt een precies werkje, hetgeen al begint bij het plaatsen van de betonbanden. Gebruik desgewenst de stelling van Pythagoras, voor het maken van een haakse hoek. Neem planken met aan de korte zijde 3 meter, de haakse zijde 4 meter, dan moet het schuine stuk, de langste zijde, 5 meter zijn om zeker te weten dat u een hoek van 90 graden heeft.
Plaats de betonbanden waterpas in het zand, minimaal 10 cm laten uitsteken boven het 'maaiveld'.
Het mooiste is om uw 15x15 cm staanders van uw kapschuur op een antraciet betonpoer met verstelbaar plaatje te plaatsen. Naast 15x15 fijnbezaagde staanders kunt u ook 14,5x14,5 cm glad geschaafde staanders kiezen, deze zijn splintervrij en helemaal glad. Alleen bij kleine modellen van 2 bij 3 meter kapschuren kunt u 12x12 cm dikte overwegen, in andere gevallen adviseren we de dikkere variant, dit geeft uw kapschuur overkapping meer uitstraling.
Plaats de betonpoer op een stoeptegel in de grond en vul deze aan met snelcement om zeker van een stevige fundering te zijn. Bij slappe grondsoorten ook onder de tegel beton storten. Eventueel met paaldrager plaatsen op een betonnen fundering of tegel (bij lichte kapschuren) is ook mogelijk (wel kans op zakken van de tegel), maar een stuk minder mooi en minder degelijk dan een stoere betonpoer die uw kapschuur echt karakter geeft. Wij plaatsen in dit voorbeeld de betonpoer op 1,55 meter afstand van onze betonbanden. Het dak krijgt zo een helling van ruim 30 graden (=53%). Zorg dat de betonpoer (het betonnen gedeelte) op exact dezelfde hoogte zit als uw betonbanden.
Wij plaatsen met slagpluggen een 5x10 cm balk (eventueel 4,5x7 of 4,5x9 cm glad geschaafd ook mogelijk) op de betonband. Eerst voorzichtig voorboren met een kleine steenboor en steeds iets grotere boor. Voorzichtig de slagpluggen van bovenaf in de balk slaan. We kiezen voor de bezaagde 15x15 cm lariks douglas palen, deze ogen robuust en bieden ons voldoende ruimte om in te kepen. De bezaagde 15x15 cm lariks douglas palen zijn iets ruw en dat past bij de landelijke uitstraling van de kapschuur. Bovendien is bezaagd lariks douglas hout qua prijs aantrekkelijker dan de glad geschaafde variant. Uiteraard is het ook mogelijk van onze 14,5x4,5 cm glad geschaafde balken uw dak te maken.
Zaag 3 palen op 180 cm hoogt, hiermee komt uw achterwand op een hoogte van 195 cm (inclusief de hoogte van de betonband en de onderbalk). De 3 palen gaan we eerst aan 1 zijde inkepen zodat straks de 5x15 cm balk hier precies in past. Kies voor het inkepen de minst mooie zijde, deze komt immers niet in het zicht. Het inkepen kan eenvoudig met een scherpe handzaag. Teken 5 cm op de paalkop en dan 15 cm diep af met een potlood. Netjes en voorzichtig zagen. Doe dit voor 3 staanders. Plaats vervolgens de 3 staanders (2 in de hoek, 1 in het midden) op de onderbalk van 5x10 cm. Zet de staanders op betonpoeren of bij kleine kapschuren zoals dit voorbeeld met 90-graden-hoek vast door te monteren op de 5x10 cm onderbalk. Zorg dat de inkepingen aan de achterzijde boven zitten en leg hierin de 5x15x400 cm balk. Schroef deze vast met Torx flenskopschroeven (het gemakkelijkst) of houtdraadbouten van minimaal 8 cm lengte. Zorg wel dat de palen waterpas staan, gebruik hiervoor onze handige hoekwaterpas.
Vervolgens maakt u van 4,5 x 7,5 cm balken onder een hoek van 45 graden schuine schoren (langste zijde minimaal 50 cm) onder en boven in de hoeken van uw achterwand, eventueel ook mogelijk met de 5x10 cm balkformaat. Schuine schoren maken uw kapschuur echt stevig, onderschat dit niet.
Wij zagen in dit voorbeeld 2 van onze 15x15 cm lariks douglas staanders af op 240 cm. Daarna gaan we die aan 2 kanten inkepen, zodat straks aan beide kanten een 5x15 cm balk past. Als het goed is houdt u in het midden een piekje van 5 cm breed over. Kies voor het inkepen de mooiste kant van de paal, deze komt immers in het zicht. Deze schroeven we vast op het plaatje van de betonpoer. Vervolgens draaien we de staander op de betonpoer middels het schroefdraad (heel eenvoudig). We maken met een tijdelijke lat even de staander vast aan de achterpaal. Pak de hoekwaterpas er weer bij.
Plaats nu 2 stuks van de 5x15x400 cm balken (dit noemen we ook wel de gordingen) in uw staanders. Zowel voor als achter. Nu gaat u de dakdragers maken. Ook dit doen we van 5x15 cm dikte lariks douglas balken. Keep deze ruim 5 cm in aan beide zijden. Het eenvoudigste is om een hele balk even langs de constructie te houden en af te tekenen. Maak 7 stuks van deze dakbalken.
Maak ook 7 korte stukken die naar voren steken.
Vervolgens gaat u uw dakbalken bekleden met lariks douglas dakbeschot mes en groef planken (plaatmateriaal is echt NOT DONE in de wereld van luxe houtbouw). Ook mogelijk met dubbel lip profielen.
Wij kiezen voor red cedar houten shingles als dakbedekking. Deze zijn licht van gewicht, eenvoudig op maat te zagen, waterdicht, vergrijzen heel mooi van kleur en geven uw kapschuur dak een schitterend uiterlijk. Per bundel van 2,3 m2 cedar pannen heeft u 200 RVS spijkers nodig. Ook hebben wij speciale nokvorsten voor bovenop van red cedar te koop. Deze zijn niet waterdicht en hier dient u lood of waterdichte folie onder aan te brengen. Eventueel is een dak van dakpanplaten (lastiger in te korten) of echte dakpannen (relatief zwaar) mogelijk.
We monteren in ons voorbeeld deze trendy cedar shingles op latten, plaats deze latten om de 15 cm horizontaal op het dak. Meer tips op red cedar pannen plaatsen vindt u op de productpagina van dit product. Werk alle dakranden aan de buitenkant af met een 2x20 mm lariks douglas plank. U kunt vervolgens een 2x20 mm plank verticaal door midden zagen om zo ook een boeideel van 2x10 mm te monteren bovenop zeg maat 'plat' op uw dak aan de randen. Zo werkt u de zijkanten van uw dakbedekking mooi af aan de bovenkant.
Met 19 cm brede zweeds rabat delen bekleden we de achterwand. Met 4,5x7 cm lariks balken maken we om de 40 cm een verticale balk. Met verbindingshoekjes monteren we deze regels aan onze palen, bovenbalk en onderbalk. Middenin maken we horizontaal nog een tussenbalk. Nu kan het bekleden met de lariks zweeds rabatdelen beginnen. Start onderaan met het breedste deel naar onderen gericht. Stapel vervolgens ophoog. Schroef de rabatdelen op het dikste punt van deze planken vast, zo voorkomt u scheuren in uw planken. Deze potdekselplanken kunt u ook in het zwart bestellen of zelf zwart beitsen met onze maxrelease antraciet beits. U kunt zowel enkelzijdig, alleen de achterkant, de houten 4,5x7cm regels blijven dan in het zicht of dubbelzijdig (wel zo mooi) uw zijwanden bekleden.
Wij kiezen voor betontegels 60x60x4 cm als ondervloer. Ook mooi is het om de vloer te voorzien van vlonderplanken in lariks douglas met ribbels of glad geschaafd zonder ribbels. Een andere optie is om voor onze moderne abbeystones terrasstenen te kiezen.
Gebruik tot slot ons maxrelease kleurloos beits (2x aanbrengen) om het vergrijzen te vertragen en de levensduur te verlengen. Desgewenst een dakgoot achterlangs maken.
Ook mogelijk is een kant en klaar doe het zelf zaagpakket kapschuur te kopen. U krijgt dan al het lariks douglas hout, een bouwtekening en bevestigingsmaterialen in 1 pakket. U hebt ook hier enige kluservaring nodig. Zie onderstaande foto het eindresultaat van dit kant en klare pakket.
Let op! Gaat u uw kapschuur bekleden met echte dakpannen? Dan dient u rekening te houden met extra gewicht en dus uw constructie en fundering zwaarder uit te voeren. Vooral oude, gebruikte dakpannen staan prachtig in combinatie met ons Lariks Douglas contructiehout.
Bekijk ook onze doe het zelf video kapschuur plaatsen, hier plaatsen we een reeds op maat gezaagde kapschuur van geschaafd lariks hout.
Heeft u vragen over zelf een kapschuur maken of zelf handige tips ontdekt? Neem dan contact met ons op!
Kapschuur overkapping geraamte bouwen
Staanders en dakbalken van kapschuur (in dit voorbeeld met 40% stijging)
Lariks kapschuur overkapping van 145 x 145 mm glad geschaafde staanders en met stalen dakpanplaten.
Kapschuur dak van vellingdelen en glad geschaafde 4.5x14.5 cm lariks balken.
Lees ook... Zelf een Lariks Douglas overkapping maken met plat dak.
Is uw bestaande kapschuur te donker? Bekijk hieronder aflevering #132 van GaderoTV, hierin maakt Henk Jan een louvredak in een bestaande kapschuur.
Wilt u niet zelf u kapschuur op maat maken? Bekijk dan onze kapschuur sets met kant en klare pakketten voorgezaagde kapschuren.
Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!