Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Hoe kies ik het juiste hout voor mijn tuin?

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst11-10-2019

Bent u van plan om een overkapping, schutting of tuinhuisje in de tuin te maken? Dan heeft u keuze uit veel verschillende houtsoorten. Hierbij let u uiteraard op de kwaliteit van het hout, want het is de bedoeling dat u jarenlang van uw houten bouwwerk kan genieten. Hiervoor heeft u een duurzame houtsoort nodig, die goed bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Daarnaast is het belangrijk om uw constructie goed te onderhouden, voor een maximale levensduur. Zo gebruikt u uw houten producten net zo lang als de groeiduur van de boom en gaat u ontbossing tegen.

Overkapping met dichte wanden

Wilt u alles weten over het kiezen van de juiste houtsoort en hoe deze moet worden onderhouden? Lees dan verder!

Duurzaamheid van een houtsoort

Hout is onder te verdelen in 5 duurzaamheidsklassen. Hierbij is een houtsoort in klasse 1 zeer duurzaam en is een houtsoort in klasse 5 niet duurzaam. Houtsoorten worden ingedeeld in een duurzaamheidsklasse op basis van hun weerstand tegen schimmels. Aan de duurzaamheidsklasse is de kwaliteit van de houtsoort en de gemiddelde levensduur van het hout af te lezen. Met behulp van de duurzaamheidsklasse is te bepalen welke houtsoort geschikt is voor een bepaalde toepassing.

Vuren en grenen voor buiten

Onbehandeld vuren of grenen is relatief goedkoop in aanschaf, echter dient het nog wel behandeld te worden om geschikt te zijn voor buitengebruik. Dit kan bijvoorbeeld met een vochtregulerende beits die de levensduur van het hout verlengt en de vergrijzing uit zal stellen. U kunt kiezen voor een transparante of een dekkende beits. Om een langere levensduur te garanderen is regelmatig opnieuw beitsen vereist. Vocht is namelijk de grootste vijand van deze houtsoort.

Het meeste vuren en grenen van Gadero is afkomstig uit Noord- en Midden-Europa, wat relatief dichtbij is, waardoor het transport niet veel energie kost. Daarnaast zijn de meeste partijen voorzien van een PEFC-keurmerk, wat betekent dat het hout uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Onbehandeld vuren en grenen valt in duurzaamheidsklasse 4-5, dus niet bepaald duurzaam. Dit onbehandelde naaldhout is echter uitermate geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld de binnenkant van blokhutten en tuinhuisjes, bekijk bijvoorbeeld de Karibu tuinhuisjes.

onbehandeld vuren karibu

Geïmpregneerd hout voor in de tuin

Geïmpregneerd hout in de tuin is vaak vurenhout of grenenhout dat met een impregneermiddel beschermd is tegen schimmels en insecten. Ook helpt het impregneren iets tegen vocht. Geïmpregneerd tuinhout vergrijst, net als onbehandeld hout, in de loop der jaren. Geïmpregneerd vuren en grenen valt in duurzaamheidsklasse 3-4 en wordt vooral gebruikt voor tuinschermen, en schuttingen.

geimpregneerde schutting

Lariks Douglas tuinhout

Zowel Lariks als Douglas hout is een duurzame naaldhoutsoort en hebben veel dezelfde eigenschappen, daarom worden de soorten vaak als één soort genoemd. Het Lariks Douglas hout is qua duurzaamheid te vergelijken met de tropische hardhoutsoort Meranti. Het hout kan onbehandeld prima tegen het vochtige Nederlandse klimaat en is geschikt voor buitentoepassingen. Het is wel aan te raden om delen die in de grond verdwijnen wel te behandelen, omdat deze langdurig aan vocht blootgesteld zijn.

Lariks Douglas hout verkleurt in de loop der jaren: het zal in de loop der tijd een stuk vergrijzen. Dit heeft geen invloed op de levensduur. Wilt u de naturel kleur van Lariks Douglas langer behouden? Gebruik dan een transparante beits, welke de levensduur van het hout ook verlengt. Of kies voor een dekkende buitenbeits. Het Lariks Douglas hout bij Gadero is vaak voorzien van een keurmerk voor duurzaam bosbeheer en valt in duurzaamheidsklasse 3-4. Lariks Douglas hout is geschikt voor vele toepassingen, bekijk bijvoorbeeld onze Lariks Douglas overkappingen.

Lariks Douglas overkapping doek

Tropisch hardhout buiten gebruiken

Veel tropische hardhoutsoorten beschikken over eigenschappen die ze geschikt maken voor buitentoepassingen. Zo hebben veel tropische hardhoutsoorten een duurzaamheidsklasse van 1 tot 2. Hierdoor hoeven deze houtsoorten vaak ook niet behandeld te worden en is het hout hierdoor zo goed als onderhoudsvrij. Tropisch hardhout is wel duurder dan voorgaande houtsoorten. Daarnaast heeft het hout een lange weg afgelegd om hier te komen.

Wanneer u kiest voor tropisch hardhout, probeer het dan zo toe te passen dat het recyclebaar is en niet na een aantal jaar weer vervangen dient te worden voor iets nieuws. Er is niet altijd met zekerheid te zeggen dat tropisch hardhout op een duurzame wijze is gekapt, dus als u voor tropisch hardhout kiest, kies dan voor het hout met een PEFC-keurmerk. Tropisch hardhout is geschikt voor ontzettend veel buitentoepassing zoals vlonders en dakbeschot.

Tropisch hardhout vlonder

Europees hardhout voor buitentoepassingen

Binnen onze eigen continentale grenzen is ook veel goed hardhout te vinden. Deze Europese hardhoutsoorten doen kwalitatief niet onder voor de tropische hardhoutsoorten en hebben een vergelijkbare levensduur. Door de bron van het hout dicht bij huis te zoeken kunnen wij hout aanbieden dat, door de verkorte transportafstand, milieuvriendelijker is dan vergelijkbare tropische hardhoutsoorten.

Bekende Europese hardhoutsoorten zijn eiken, robinia en tamme kastanje. Deze houtsoorten zijn dan ook geschikt voor veel verschillende toepassingen, zoals omheiningen of pergola’s. Deze soorten komen verspreid over heel Europa voor en hebben duurzaamheidsklasse 2. Hierdoor zijn deze soorten onbehandeld goed toepasbaar in de tuin. Om het onbehandelde hout toch te beschermen kan ervoor worden gekozen om het hout te beitsen of lakken. Hierdoor kan de al goede levensduur nog verder verlengd worden, waardoor u nog langer kunt genieten van uw buitentoepassing.

eiken omheining

Chemisch en thermisch gemodificeerd hout in de tuin

Thermisch gemodificeerd hout is hout dat een bepaalde warmtebehandeling heeft ondergaan. Het hout wordt tot ongeveer 200 graden verhit, zonder dat chemische middelen worden toegevoegd. Over het algemeen worden vaak naaldhoutsoorten thermisch gemodificeerd, die hierdoor een veel langere levensduur krijgt. Zo kunnen bijvoorbeeld houtsoorten met duurzaamheidsklasse 5 naar klasse 2 gaan.

Chemische houtmodificatie is een scheikundig proces waarbij de structuur van het hout verandert door een stof toe te voegen aan het hout. Tijdens dit proces wordt chemische stof onder druk in het hout gebracht. In combinatie met de verhoging van temperatuur, verandert de structuur van het hout waardoor de eigenschappen worden verbeterd. Doordat dit hout door de houtverduurzaming vergelijkbare eigenschappen als bijvoorbeeld tropisch hardhout heeft gekregen, is chemisch en thermisch gemodificeerd hout nagenoeg onderhoudsarm. Gemodificeerde houtsoorten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor gevelbekleding en vlonderplanken.

Ayous thermisch gevelbekleding

Praktische tips voor uw tuinhuis

Het is belangrijk dat u niet alleen rekening houdt met de duurzaamheidsklasse, maar ook hoe u het hout monteert. Een houten tuinhuis of blokhut krimpt of zet uit bij verandering van de luchtvochtigheid. Dit is een eigenschap van hout. Hout zet uit, maar wordt echter niet langer. Om te kunnen krimpen of uitzetten, moet hout ruimte hebben. De meeste problemen die ontstaan, worden veroorzaakt door nagels en schroeven die in wanden, ramen en deuren worden geschroefd. Hierdoor kunnen de wanden niet meer makkelijk bewegen. Daarnaast is het van belang goede schroeven te gebruiken voor een stevige constructie. Gaat u leidingen aanleggen of (inbouw)meubels plaatsen, houdt u dan ook rekening met de werking van het hout. Bekijk de Gadero Klustips als extra hulp bij het monteren van uw houten constructie. 

Kiezen van het juiste tuinhout

Om de juiste houtsoort te kiezen voor duurzaam buitengebruik dient u dus rekening te houden met de duurzaamheidsklasse, hoeveel jaar u met het toegepaste hout wil gaan doen, hoe u het hout monteert en hoe vaak het hout behandeld moet worden. Elke houtsoort heeft zo zijn voor- en nadelen, doorslaggevend is dus wat u van het hout verwacht. Vergeet ook niet om het hout regelmatig te controleren om te kijken of het opnieuw behandeld moet worden. Zo voorkomt u schade door vocht of schimmels. Op deze manier kunt u uw hout duurzaam gebruiken, omdat op deze manier u de langste levensduur bereikt en ondertussen nieuwe bomen weer tijd hebben om te groeien.