Bent u opzoek naar plaatmateriaal voor uw bouwproject? U kunt natuurlijk de gok nemen om een soort plaatmateriaal te kiezen waarvan u denkt dat het bij uw klus past. Maar u kunt ook kiezen om de verschillende soorten met elkaar te vergelijken om zo de juiste keuze te maken.
Benieuwd naar de verschillen tussen de soorten plaatmateriaal? Lees in onze blog waar u welke soort plaatmateriaal het best voor kan gebruiken!
Plaatmateriaal is een breed begrip, waarbij er keuze is uit verschillende soorten en maten. Er zit namelijk verschil tussen plaatmateriaal voor het dak van uw overkapping of platen voor betonbekisting. Bij Gadero hebben we het plaatmateriaal grofweg opgesplitst in 6 soorten:
Underlayment
OSB (oriented strand board)
Betonplex
MDF
Vuren traphout
Multiplex
Bij de keuze voor plaatmateriaal is het belangrijk dat u eerst kijkt waar u het materiaal voor gaat en wilt gebruiken. Bepaalde platen zijn namelijk niet geschikt voor vochtige ruimtes en veel platen moeten eerst nog worden behandeld voor ze in een vochtige ruimte kunnen worden geplaatst. Daarbij komt ook dat niet al het plaatmateriaal even isolerend is. Bepaal dus eerst uw toepassing, voordat u beslist wat u nodig heeft.
Underlayment platen worden verkocht in vier verschillende kwaliteiten/gradaties. De platen die bij Gadero worden verkocht zijn C+/C-. Dit houdt in dat één zijde van de plaat geschuurd is en de andere zijde gebreken mag hebben. Het hout is afkomstig uit Brazilië. Per m3 hebben de platen een gewicht van ongeveer 550 kg, wat per plaat neerkomt tussen de 29,5 en 14,75 kg. De platen zijn verkrijgbaar in de maten 244 bij 122 cm met verschillende lengtes van 0,9 of 1.8 cm. Liever een halve plaat? Dat kan ook! Deze is beschikbaar van 244 x 61 cm met een dikte van 1.8 cm.
Bij Gadero verkopen we ook underlayment platen van Fins Vuren. Deze platen hebben 7 lagen, zijn glad geschaafd en zijn qua kwaliteit veel beter dan de Braziliaanse platen. De platen van Fins Vuren zijn kleur- en vormvast en kennen weinig grote noesten dan de Braziliaanse variant. U betaalt dan ook meer voor de vuren platen.
Let er bij het vervoeren en het verwerken van de underlayment platen op dat er geen vocht bij de platen komt. Deze underlayment platen zijn namelijk niet bestand tegen vocht. Maak ook altijd een raamwerk, waarbij er om de 40 cm ondersteuning is. Beide soort platen (Fins en Braziliaans) hebben een tong- en groefverbinding. Hierdoor vallen deze strak in elkaar. Deze platen worden vaak als zichtwerk gebruikt, maar zijn bedoeld om te gebruiken als wand-, vloer- en dakplaten waarna het afgewerkt kan worden.
OSB platen zijn gemaakt van grenen en vurenhout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Deze OSB platen kennen 4 verschillende kwaliteiten, verschillend van decoratief gebruik tot aan zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden. Bij Gadero leveren we OSB3, dit betekent dat het geschikt is voor last dragende constructies in vochtige omstandigheden. De platen vallen mooi in elkaar door de mes - en tong constructie.
De OSB platen zijn beschikbaar in hele platen van 122 bij 244 cm of halve platen van 61 bij 244 cm. Beide met een dikte van 9 of 18 mm. U kunt OSB gebruiken in tuinhuizen, kapschuren of overkappingen voor op de vloer of onder uw dakbedekking.
Betonplex plaatmateriaal wordt gemaakt van Espen hout waarop men een epoxy afwerklaag heeft aangebracht. Betonplex heeft een fenolcoating van 120 gram/m2 en een standaard afmeting van 250 x 125 cm. U kunt uw betonplex platen in verschillende maten bestellen, bekijk hiervoor het gehele assortiment.
U kunt betonplex gebruiken om bekistingen voor het storten van beton te maken. Daarnaast kunt u betonplex ook eenvoudig toepassen in opbergruimtes, aanhangwagens en vloer- en wandbekleding van (bedrijfs) auto's. De betonplex platen hebben een gladde zijde, zo blijft beton niet hechten aan de plaat en krijgt u deze platen eenvoudig schoon. Doordat er gebruik is gemaakt van hoogwaardig berkenhout, zijn deze platen zeer sterk en door de fenolcoating worden ze beschermt tegen vocht, krassen en slijtage.
U kunt deze betonplex platen ook krijgen met een antislip laag. Zo worden ze minder snel glad wanneer het heeft geregend, ideaal voor paardentrailers, steigers en aanhangers. Tip! Dicht de randen van de platen nog even af met een randsealer, zo weet u zeker dat de platen waterdicht zijn.
MDF, ook wel Medium-Density Fibreboard genoemd, is gemaakt van fijngemalen houtvezels welke zijn gemengd met kunstharslijm. Deze MDF platen hebben een afmeting van 250 x 122 cm, zijn goed zaagbaar door de dichte verdeling en wordt mede hierdoor veel gebruikt in de meubelbouw. Gebruik deze platen voor uw scheidingswanden, keukenlades of inbouwkast.
Deze MDF platen van Gadero zijn al gegrond, u kunt ze dus direct overschilderen. De platen hebben al een witte grondlaag, met verf kunt u deze platen mooi dekkend schilderen. Let er wel op dat deze platen niet geschikt zijn voor buiten of in vochtige omstandigheden!
Dit plaatmateriaal is gemaakt van Scandinavisch vuren hout en verkrijgbaar bij Gadero in 44 x 500 cm of 55 x 500 cm met een dikte van 4 cm. Het vuren traphout bij ons in het assortiment is al gelamineerd en geschaafd. Dit houdt in dat de platen uit verschillende lagen hout bestaat welke horizontaal aan elkaar gelijmd zijn.
U kunt dit vuren traphout gebruiken voor uw vensterbank of trap, maar omdat de platen zeer recht zijn kunt er ook eenvoudig meubels mee maken.
Multiplex platen bestaan uit een oneven aantal verlijmde houtfineerlagen (5 of meer). Deze platen kunnen van verschillende houtsoorten worden gemaakt, dit ziet u meestal terug in de benaming. Bij Gadero heeft u keuze uit multiplex in okoumé, hardhout en in populierenhout. Wanneer u gebruik wilt maken van multiplex is het verstandig om te kiezen voor de juiste houtsoort. Okoumé is geschikt om buiten toe te passen, hardhout kan pas na behandeling voor lichte buitentoepassingen worden gebruikt en populierenhout is juist alleen voor binnen en interieur toepassingen.
Zoals gezegd wordt multiplex voor veel toepassingen gebruikt. De dunnere platen ziet u vaak terug in bekleding van een caravan of als extra laag over een gipsplaat. De dikkere platen worden gebruikt als ondergrond voor een vloer of het maken van een wand. Okoumé zien we vaak terug in buitendeuren en luifels, terwijl populierenhout vaak wordt gebruikt om een wand mee te maken.
Het voordeel van multiplex ten opzichte van MDF is dat het vele malen lichter en sterker is.
De platen die worden verkocht bij Gadero zijn geschikt voor isolatie van uw tuinhuis of overkapping. Zelfs licht hellende daken zijn hiervoor geschikt. U dient wel met lagen te werken, eerst het dakbeschot (zoals vellingdelen of underlayment platen), daarna dampdoorlatende folie, isolatieplaten en bovenop Easy Roofing of EPDM. U kunt dit het best bevestigen met drukverdeelplaten.
Bij Gadero vindt u al dit plaatmateriaal en meer bouwbenodigdheden. Zo kunt u ook uw grotere bouwproject realiseren met Gadero.