Logo Gadero
inspiratieservice

Houten schutting

Houten Schutting Kopen? Bij Gadero vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige schuttingen die privacy, sfeer en bescherming bieden. Ontdek hier alles voor een houten schutting, van houten tuinscherm, palen, tuindeuren tot moderne schuttingplanken zoals triple profielen. Of je nu kiest voor Grenen, Douglas of Hardhouten schutting, wij hebben de perfecte oplossing voor elke tuin. Onze houten schuttingen zijn duurzaam, stevig en eenvoudig te plaatsen. Dankzij de verschillende stijlen en afmetingen creëer je eenvoudig een natuurlijke en warme uitstraling in jouw buitenruimte. Bestel jouw houten schutting eenvoudig online en profiteer van snelle levering en scherpe prijzen! Bekijk ons assortiment en geef jouw tuin de uitstraling die het verdient!

Een houten schutting is een van de meest populaire manier om je tuin af te schermen tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste gasten. Bij Gadero bieden we een uitgebreid assortiment en heb je keuze uit verschillende maten, materialen en stijlen. Jouw ideale tuinafscheiding zit altijd tussen. Weet je nog niet precies wat je wil? Wij geven je hieronder met onze schutting keuzehulp meer informatie en advies voor jouw tuinsituatie voor een weloverwogen keuze.

Materialen

Wanneer je een houten schutting wil aanschaffen is het in de eerste plaats van belang te bepalen voor welk houtsoort je wil gaan en welke bevestigingsmaterialen je nodig hebt om de schutting te plaatsen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen, welke het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke smaak en budget. Welke bevestigingsmaterialen je nodig hebt zijn ook deels afhankelijk van je gekozen houtsoort.

Verschillende houtsoorten

Verschillende houtsoorten zijn geschikt voor een houten schutting. De meest voorkomende houtsoorten zijn hardhout, geïmpregneerd hout en Lariks Douglas hout.

  • Hardhouten schutting: Hardhout is zeer geschikt als schutting omdat het een lange levensduur van 20-25 jaar heeft en minimaal onderhoud vereist. Daarnaast is een hardhouten schutting robuuster en zwaarder dan bijvoorbeeld Lariks Douglas hout, waardoor het beter bestand is tegen harde wind en een luxe uitstraling heeft.

  • Lariks Douglas hout: De mooie geel-rose kleur maakt Lariks Douglas hout een zeer populaire keuze voor de schutting. Daarnaast is het perfect voor de kleinere portemonnee. Onbehandeld Lariks Douglas heeft een levensduur van circa 7-15 jaar en vereist regelmatig onderhoud. Om de levensduur te verlengen en het hout onderhoudsvriendelijker te maken kun het het behandelen met een beits of olie. Wij raden dan ook altijd aan om dit te doen.

  • Geïmpregneerd hout: Een mooie middenweg tussen hardhout en Lariks Douglas hout is geïmpregneerd hout, zoals geïmpregneerd grenen hout of vuren hout. Het hout is verduurzaamd met een impregneermiddel waardoor het onderhoudsvriendelijker wordt en een levensduur krijgt van 10-15 jaar. De prijs ligt echter dichterbij Douglas hout dan hardhout.

Wil je meer informatie over de verschillende houtsoorten? Ga dan naar onze houtsoorten pagina.

Hout beton schutting

Naast een volledig houten schutting kun je er ook voor kiezen deze te combineren met betonnen palen en eventueel betonnen onderplaten. Dit geeft een robuuste en stoere uitstraling en extra stevigheid bij hevige windvlagen en stormen. Betonnen palen zijn zeer duurzaam en hebben een erg lange levensduur. Je hebt er dus jarenlang plezier van. Ze zijn te combineren met zowel houten tuinschermen als losse planken. Wanneer je op zoek bent naar een onderhoudsarme schutting, maar wel wilt genieten van de natuurlijke houtlook kun je ook kiezen voor composiet tuinschermen of planken. Voor meer informatie over deze mooie schutting, bekijk onze hout beton schutting pagina.

Bevestigingsmaterialen voor houten schuttingen

Om je houten schutting te kunnen plaatsen heb je bevestigingsmaterialen nodig. Denk hierbij aan paalhouders, afdeklatten en-kappen, hoekankers en uiteraard schroeven. Ook deze vind je allemaal bij Gadero. Welke bevestigingsmaterialen je exact nodig hebt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. We geven je hier een algemeen overzicht.

Om te bepalen waar je schutting komt te staan raden we je aan om piketpaaltjes met een uitzettouw te gebruiken, zo weet je zeker dat je schutting recht komt te staan. Maak gebruik van een grondboor om de gaten te maken waar de palen in komen te staan. Wil je extra versteviging voor je palen? Gebruik dan paalhouders of snelbetonmortel. Wij raden aan om RVS410 schroeven of schroeven van verzinkt staal te gebruiken tijdens het plaatsen van je planken of tuinschermen. Dit omdat reguliere RVS schroeven snel kunnen roesten. Heb je een hardhouten schutting? Vergeet dan niet om voor te boren met een hardhoutboortje. Zorg voor je begint ook dat je (eventueel) een paalhamer, houtzaag, (hoek)waterpas, lijmklemmen en een boormachine klaar hebt liggen.

Ontwerp

Het is belangrijk dat je nieuwe schutting bij je tuin past. Het is daarom naast budget en duurzaamheid ook van belang te kijken welk schuttingontwerp er het beste bij jou wensen en voorkeuren past. Met een houten schutting kan je gelukkig alle kanten op. We bespreken hieronder de mogelijkheden.

Populaire stijlen voor houten schuttingen

  • Landelijke of klassieke schutting: Houten schuttingen worden vaak gelinkt aan een traditionele tuin door hun natuurlijk uitstraling. De gele tot rose houtkleuren zorgen voor een warme uitstraling en in combinatie met hangende bloembakken, grond- of klimplanten creëer je eenvoudig een landelijke stijl. Tuinschermen in de afmetingen 180x180 cm zijn ook veel gezien bij landelijke tuinen evenals horizontale schuttingplanken. Een open uitstraling is kenmerkend voor de landelijke tuin.

  • Moderne schutting: Maar je kan je houten schutting ook een moderne uitstraling geven. Strakke en symmetrische lijnen zijn kenmerkend, daarom wordt er veel gebruik gemaakt van verticaal gemonteerde planken of tuinschermen. Ook zien we bij de moderne tuin dat er vaak hardhout gebruikt wordt. Hardhout oogt zeer luxe en het is ontzettend duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Dit is echter ook terug te zien aan het prijskaartje.

Kleurmogelijkheden voor houten schuttingen

Houten planken hebben van nature een mooi gele, rose of bruine kleur. Deze zal naar verloop van tijd altijd vergrijzen. Wil je de natuurlijke kleur langer behouden of je schutting een totaal nieuwe kleur geven? Dan kan je ervoor kiezen om het hout te beitsen. Dit zorgt er tevens voor dat je hout beschermd is tegen weersinvloeden, houtrot en schimmels. Gebruik een transparante beits wanneer je natuurlijk kleur van het hout wil behouden of kies voor bijvoorbeeld een zwarte of grijze beits om je schutting te voorzien van een kleurtje. Zo kun je je tuinafscheiding helemaal aanpassen naar jouw wensen.

Zorg er altijd voor dat je een beits kiest dat geschikt is voor jouw type hout. Heb je een hout beton schutting? Ook je betonpalen kun je voorzien van een coating om de kleur te verdiepen.

Schutting inspiratie

Plaatsing

Fundering voor houten schuttingen

Voor elk bouwwerk in je tuin geldt dat de fundering zo stevig als een huis moet staan. Wil je zelf een schutting plaatsen? Dan is het van belang te kiezen voor de juiste palen. Wij adviseren om altijd te kiezen voor hardhouten palen, ook als je schuttingplanken of tuinschermen van zachthout zijn gemaakt. De palen worden namelijk in de grond geplaatst waardoor het van belang is dat ze goed tegen (grond)water kunnen. Hardhouten palen zijn hier uitermate geschikt voor. Wel raden we je aan om het deel van de paal wat de grond in gaat te behandelen met teer om ze nog beter te beschermen. Betonpalen bieden ook een stevige fundering voor je hout beton schutting.

Montagehandleiding voor houten schuttingen

Naast het materiaal is ook de montage van groot belang voor de duurzaamheid van je schutting. Wanneer deze onjuist is geplaatst kan er sneller schade ontstaan of, in het ergste geval, kan hij omvallen. Ga je zelf je schutting plaatsen? Lees dan vooraf het onderstaande stappenplan:

  1. De voorbereiding: Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat je de juiste materialen en gereedschap hebt liggen voor je aan de klus begint. Niet alleen de palen en latten of schermen voor je schutting, maar ook de schroeven, eventueel snelcement voor versteviging van je palen, etc. En denk er bijvoorbeeld ook aan het hout tijdig te behandelen, mocht dit nodig zijn.

  2. De schuttingpalen plaatsen: Meet af waar de schutting komt te staan en markeer met afzettouw. Graaf met een grondboor gaten en zorg voor circa 100 cm tussen de palen. Voeg eventueel snelcement toe voor extra stevigheid en plaats de palen in de gaten.

  3. Horizontale liggers bevestigen (bij een verticale schutting): Ga je voor een verticale schutting? Dan is het nu het moment om 3 horizontale liggers te plaatsen waar de planken aan gemonteerd worden. Let op dat de bovenste balk over de paal moet steken om te voorkomen dat regenwater in de schutting druppelt en monteer de onderste balk 10 boven de grond. Voor extra stevigheid monteer je de balken met schuttinghoekjes.

  4. De schuttingplanken bevestigen: Nu kun je de schuttingplanken gaan monteren. Het is afhankelijk of je voor verticale of horizontale planken gaat hoe je dit aanpakt. Horizontale planken bevestig je aan de palen. Voor extra stevigheid laat je de naden verspringen, dit ziet er ook nog eens heel mooi uit. Begin onderaan en zorg dat je de onderste plank 10 cm boven de grond monteert ivm opspattend regenwater. Zo gaat je onderste plank langer mee. Werk zo je weg omhoog.

    Verticale planken bevestig je met 6 schroeven per plank aan de horizontale liggers. Voor een mooi aangezicht monteer je de schroeven op 1/4 en 3/4 of 1/3 en 2/3 van elkaar. Dit zie je vaak terug bij de moderne schutting.

    Houd er in beide gevallen rekening mee dat je ruimte tussen de planken laat in verband met de werking van het hout. Wil je minder doorkijk onder je schutting? Plaats dan een betonband tussen de palen.

Wil je liever je schutting door ervaren professionals met jarenlange ervaring laten plaatsen? Dan staat onze montageservice voor je klaar!

Naast losse planken bieden wij ook Douglas tuinschermen en hardhouten tuinschermen aan. Twijfel je nog over de aanschaf van een houten schutting? Bekijk dan ook eens onze composiet schuttingen of natuurlijke schuttingen.