Logo Gadero
service
Blog

Hoe schutting plaatsen? Tips schutting monteren

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst30-03-2022

Wat leuk! U bent aan het overwegen om een schutting te plaatsen in uw tuin of u heeft de keuze al gemaakt.

Wij begrijpen maar al te goed dat u kiest voor een schutting. Een schutting biedt privacy, gaat geluidsoverlast tegen en beveiligt uw dierbare bezittingen. Daarnaast heeft u minder last van harde wind en kunnen uw huisdieren de tuin niet verlaten. En last but not least, het ziet er natuurlijk mooi uit en draagt bij aan de sfeer van uw kavel.

Schutting gevelbekleding ayous triple blokprofiel

Genoeg redenen om te kiezen voor een stabiele, mooie schutting. Maar waar dient u op te letten als u een dergelijke tuinafscheiding plaatst? U wilt natuurlijk wel in een zo min mogelijke tijd, het beste resultaat behalen. Daarom deze handige blog met de ultieme tips voor het monteren van schuttingen. Hieronder leest u de meest voorkomende vragen die ons gesteld worden betreffende het bouwen van schuttingen.

Hoe lang duurt een schutting plaatsen?

Het plaatsen van een houten schutting is uiteraard afhankelijk van de grootte van uw tuin. Des te groter de omvang van uw tuin, des te meer tijd u kwijt bent.

Hoe schuttingpalen plaatsen?

Houd de gewenste tussenruimte aan tussen de palen. Let op, de tussenruimte is afhankelijk van de gewenste schutting. Gebruik een uitzettouw om een rechte lijn te maken, zodat u weet waar de palen komen te staan. Maak dit uitzettouw aan piketpaaltjes vast. Met een grondboor maakt u het gat voor de schuttingpalen. Plaats altijd eerst de hoekpaal, zo heeft u een referentiekader voor de rest van de erfscheiding palen.

Garapa Hardhout schutting

Houten schutting plaatsen

Kijk goed hoe diep de palen in de grond moeten komen. Wanneer het gat te diep wordt, zult u dit later weer moeten corrigeren. Teken een streepje met een pen op de schuttingpaal, zodat u precies weet hoe diep de paal in de grond komt. Maak een gat in de grond die ongeveer 30 centimeter diep zijn. Als u de plaats van de palen bepaalt heeft, dan kunt u de gaten voor de palen graven. Om de levensduur van de palen te verlengen, adviseren wij de gaten te dichten met beton. Let er wel op dat de palen wel waterpas staan. Tip: ligt er veel puin in de grond? Bestel dan een stootijzer mee. Met een stootijzer kunt u deze makkelijker wegbikken.

56275 zweeds rabat potdekselplank zwart gecoat

Welke schuttingpalen kiezen?

Vaak wordt ervoor gekozen om een naaldhout paal onbehandeld in de grond te plaatsen. Dit raden wij zeer sterk af. Vanwege de duurzaamheid adviseren wij om te kiezen voor een hardhouten schuttingpaal. Kiest u toch voor een houten paal van naaldhout? Een schuttingpaal die geïmpregneerd is, dient u te behandelen met teer voordat u deze installeert. Of zet een paal vast met een paalhouder. Het kiezen van de juiste schuttingpaal zorgt er mede voor dat uw schutting bestand is tegen heftige weersomstandigheden.

Lees onze blog over ‘welke hardhouten paal kiezen’

Schutting Betonpalen

Hoe monteer ik de onderste plank van een schutting?

Een fout die ook vaak gemaakt wordt is dat de onderste plank van de houten schutting te dicht bij de grond wordt geplaatst. Hierdoor blijft de plank vochtig. Om de maximale levensduur uit uw schutting te halen, raden wij aan om de eerste plank minimaal 10 centimeter vanaf de grond te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de wind er onderdoor gaat en de onderste plank droog waait.

Welke schroeven voor schutting?

Gebruik RVS410 schroeven of schroeven met een speciale coating als u een nieuw tuinscherm plaatst. Indien u reguliere RVS schroeven gebruikt, is de kans op roestvorming zeer groot. Gaat u boren in hardhout? Vergeet dan niet voor te boren met een hardhoutboortje. Sommige houtsoorten bevatten looizuur.

Lariks Douglas Schutting

Adviseren jullie om een schutting te delen met de buren?

U wilt natuurlijk een tuinschutting waar de hele buurt jaloers op is. Maar uw buurman of buurvrouw wil ook een fijn uitzicht vanuit de tuin. Uw buren kijken vrijwel altijd uit op de zijkant of achterkant van uw tuinscherm. Dan is het wel zo prettig als de plannen van de buren overeenkomen met die van u. Wellicht kunt u overleggen om samen een mooie schutting te plaatsen, zodat u de kosten kunt delen.

Hoeveel planken heb ik nodig voor een schutting?

Maak van te voren een schets met alle benodigde producten. Zo komt u tijdens de montage niet voor verrassingen te staan. Maak hiervoor gebruik van onze handige rekentool. Gebruik een landmeter voor de totale lengte van het deel van de tuin waar u de schutting plaatst. Hiermee kunt u berekenen hoeveel planken en palen u aan moet schaffen.

Bent u geïnspireerd geraakt? Bij Gadero heeft u ruime keuze. Bekijk ons uitgebreide assortiment tuinschermen.

play video

Schutting rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

play video

Montageservice schutting plaatsen 

Geeft u het werk liever uit handen? Als u de voorkeur heeft om het vakwerk aan onze specialisten over te laten, is dit de ideale optie. Gadero heeft deskundige klussers voor u klaar staan. Zij staan garant voor een vakkundige montage van onder andere uw schutting.

Klustips schutting plaatsen 

Bekijk ook onze handige stappenplannen voor het bouwen van een schutting.