Logo Gadero
inspiratieservice

Vlonder montagemateriaal

Droom je van een prachtige, strakke vlonder in je tuin? Vlonder montagemateriaal is hier een groot onderdeel van! Een goede voorbereiding is van essentieel belang om je tuin een upgrade te geven met een sfeervol terras. Op deze pagina vind je verschillende materialen en onderdelen voor je vlonder die je helpen bij het bouwen en afwerken van je composiet of houten terras. Of je nou een ervaren doe-het-zelver bent, of als je twee linkerhanden hebt. Een vlonder bouwen kan iedereen dankzij onze tips en handige materialen. 

Soorten vlonders

  • Houten vlonders

  • Composiet vlonders

  • Bamboe vlonders

Een vlonder van echt hout geeft een warm gevoel en heeft een natuurlijke uitstraling. Er zijn veel verschillende soorten hout met verschillende soorten profielen waar je uit kunt kiezen. Hout vraagt vaak meer onderhoud dan composiet, maar geeft wel een levendige uitstraling aan je tuin en is vaak sterker.

Een composiet vlonder is een alternatief voor een houten vlonder. Het grootste voordeel van composiet ten opzichte van hout is dat composiet vlonderplanken veel minder onderhoud nodig hebben dan houten vlonderplanken. Het nadeel van composiet is dat de levendige uitstraling van hout niet altijd even goed terugkomt bij composiet vlonderplanken.

Als derde keuze binnen ons vlonder assortiment bieden wij bamboe vlonderplanken aan. Met bamboe heeft u een zeer sterk, duurzaam materiaal voor uw vlonder. Een vlonder van bamboe vlonderplanken is meestal duurder dan een vlonder van traditionele houten vlonderplanken.

Denk er om dat je per type vlonder het geschikte montagemateriaal gebruikt.

Bevestigingsmethoden

Schroeven

Een vlonderplank bevestigen met schroeven spreekt redelijk voor zich. Plaats de eerste plank aan de buitenrand van de vlonder en gebruik vervolgens idealiter roestvrijstalen schroeven om de planken vast te schroeven aan de draagbalken. Houd gelijke tussenruimten en zorg ervoor dat de schroeven op gelijke afstanden loodrecht op de planken worden aangebracht. Op deze manier creëer je een stabiele vlonder. Bovendien ziet het er netjes uit wanneer de schroeven op gelijke hoogte zijn bevestigd.

Clips

Je kunt er ook voor kiezen om je vlonderplanken te bevestigen met een onzichtbare bevestigingsmethode of een verborgen bevestigingssysteem. Je kunt je vlonder namelijk afwerken met clips in plaats van schroeven. Hier heb je wel een stabiele houtsoort voor nodig zoals bijvoorbeeld: Padouk, Garapa, Ipé, Massaranduba en composiet vlonderplanken. Monteer de clips onder je planken op de liggers. Bij naden moet je twee clips gebruiken. Voor beide planken dus één clip. Leg eventueel de onderbalk horizontaal neer, of gebruik twee verticaal liggende balken hiervoor. Begin(en eindig) bij het bevestigen van vlonderplanken met clips bij de starters clip. Monteer deze clip eerst aan de de balk in de sponning, mooi strak naar beneden. Wij raden het aan om voor te boren bij hardhouten vlonderplanken. Bij de tussenclips is het belangrijk dat je ze niet gelijk helemaal vast zet. Dan kan het namelijk lastig zijn om de aangrenzende vlonderplank er tussen te schuiven. Maak de clip goed vast zodra de aangrenzende vlonderplank op zijn plek ligt. Bekijk absoluut aflevering 56 van Gadero TV als je precies wilt weten hoe je een vlonder maakt met clips!

De voordelen van een verborgen bevestigingssysteem zijn onder andere:

  • Uiterlijk: Eén van de meest genoemde voordelen van clips ten opzichte van schroeven is het aantrekkelijke uiterlijk. Je ziet geen schroeven in je vlonder. Hierdoor krijgt je vlonder een strak karakter. Op deze manier creëer je bovendien ook nog een fraaie moderne vlonder met een eigentijdse uitstraling.

  • Schroeven kunnen soms ietwat uitsteken. Met een verborgen bevestigingssysteem is dit probleem automatisch uitgesloten.

  • Bij het gebruik van clips is er logischerwijs ook minder risico op splinters aan de bovenkant van je vlonderplanken aangezien er geen schroeven zitten aan de bovenkant van je plank.

  • Qua tijd maakt het niet veel uit om te kiezen voor een verborgen bevestigingssysteem. Op het eerste oog zou je zeggen dat het bevestigen met clips sneller gaat dan met schroeven omdat je elke plank twee keer moet vastschroeven. Echter hoeft dit in de praktijk niet altijd het geval te zijn. De tussenclips moeten namelijk ook twee keer worden aangedraaid.

Onderhoud van vlonderplanken

Om ervoor te zorgen dat je vlonderplanken zo lang mogelijk in topconditie blijven is zorgvuldig onderhoud van groot belang. Hieronder lees je een aantal tips voor het onderhouden van je vlonder.

  • Periodieke reiniging: Gebruik een harde bezem of borstel om oppervlakkig vuil zoals bladeren van uw vlonder te verwijderen. Overweeg om regelmatig licht te schrobben met eventueel warm water en eventueel zelfs groene zeep. Wij raden het gebruik van chemische middelen in uw tuin echter niet aan.

  • Behandeling van vlekken en krassen: door met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf te schuren kun je lichte krassen gemakkelijk verminderen en soms zelfs verhelpen. Vlekken kunnen met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel verwijderd worden.

  • Schimmel en meeldauw bestrijden: zorg in eerste instantie voor een goede ventilatie. Op deze manier voorkom je vochtophoping. Mocht er toch hier en daar schimmel of meeldauw ontstaan; gebruik dan een schimmelwerend middel en volg de instructies op de verpakking.

  • Beschermende coatings: ondanks dat de planken van zeer hoge kwaliteit zijn, kan vocht altijd (lichte) schade toebrengen aan je vlonderplanken. Door een beschermende sealer te gebruiken bescherm je je vlonder extra goed tegen onverwachte weersomstandigheden.

Breng periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een hout olie of beits olie aan op je vlonder. Zo voed je je vlonderplanken. Deze stap is niet van toepassing wanneer je  een vlonder hebt van composiet vlonderplanken.

Ruim assortiment vlonder montagemateriaal

Onderbalken

Kies stevige dwarsbalken voor de fundering van je vlonder. Wanneer je je vlonder met clips gaat bevestigen moet je, zoals je in Gadero TV aflevering 56 kunt zien, bij naden twee clips gebruiken. Voor beide planken dus één clip. Leg eventueel de onderbalk horizontaal neer, of gebruik twee verticaal liggende onderbalken hiervoor. Monteer je onderbalken op de zijkant van de piketpalen die je hebt uitgezet. Dit zorgt voor meer stevigheid en stabiliteit van je vlonder. Zorg dat de palen maximaal 35 centimeter tussenruimte hebben. Wil je je vlonder niet op palen leggen? Gebruik dan onze (verstelbare) terrasdragers van hoogwaardig kunststof.

Randafwerking

Voor een strakke afwerking van je vlonder kun je  hoekprofielen of kantprofielen meebestellen. Hiermee geef je heel gemakkelijk een extra stijlvol karakter aan je vlonder. Je kunt er ook voor kiezen om een plank verticaal aan de zijkant van je vlonder te plaatsen voor een mooie afwerking.

Anti slip

Ipé hout is zeer stroef, hier hoef je niet per se een anti-slip strip te plaatsen op je vlonder. Heb je echter een vlonder van bijvoorbeeld Essen planken? Deze zijn doorgaans van nature iets gladder waardoor het raadzaam kan zijn om wel gebruik te maken van anti-slip strips.

Vlonderspots

Wil je ook in de avonduren genieten van je mooie vlonder? Dat kan gemakkelijk met onze speciale vlonderspotjes. Wij hebben zowel LED-spots op zonne-energie, inbouwspots als 24 volt LED grondspots voor uw vlonder. Onze vlonder verlichting is geschikt voor terrasplanken van minstens 14,5 centimeter breed. Ook voor smalle terrasplanken zijn mini LED vlonderlampen te koop met zacht diffuus licht. 

Worteldoek

Een anti worteldoek heeft veel voordelen voor je tuin. Deze goedkope en slimme toevoeging in je tuin helpt niet alleen ongewenste beplanting zoals onkruid te voorkomen, maar biedt ook een goede bescherming voor de stabiliteit van je bodemstructuur. Hierdoor verminder je het onderhoud in je tuin aanzienlijk. Een worteldoek plaats je makkelijk onder je vlonder door met een stanleymes kruisjes te zetten op de plek waar de paaltjes komen. Leg het worteldoek altijd strak op de grond.

Hoe vlonderplanken plaatsen?

Hieronder lees je een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustip over het maken van een vlonder. Het is belangrijk dat je je vlonderplanken op de juiste manier plaatst voor een lange levensduur van je vlonder. Voor meer toelichting en extra tips & tricks kun je de volledige klustip lezen.

  1. Voorbereiding: Zorg voor de juiste benodigdheden die je kunt vinden in ons uitgebreide assortiment en bedenk een goed tuinontwerp.

  2. Zandbed: Graaf, indien dit nodig is, onder je terras circa 20 centimeter grond af. Je kunt de eerste 10 cm bedekken met wit zand. Zorg ervoor dat het zand waterpas is. Als je je vlonder op beton gaat leggen, maak dan gebruik van (rubberen) tegeldragers om het gewicht en de draagkracht te verdelen.

  3. Palen uitzetten: Plaats de palen 40 of 50 centimeter uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaats je je liggers maximaal 30 cm uit elkaar. 

  4. (Eventueel) Anti-worteldoek leggen: anti worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat je je anti worteldoek circa 10 cm onder liggers legt zodat je vlonderterras goed kan ventileren.

  5. Liggers monteren: Monteer de liggers/dwarsbalken altijd op de zijkant van je palen voor meer stevigheid.

  6. Vlonderplanken monteren: Leg de eerste plank ongeveer 2 centimeter van de muur af en leg de rest van de vlonderplanken op de gewenste positie.

  7. Vlonderplanken vastschroeven: Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet je de vlonderschroeven voorboren. Je kunt er ook voor kiezen om je vlonderplanken te bevestigen met clips. Voor meer informatie hierover kijk je Gadero TV aflevering 56.

  8. Vlonder vegen: Veeg alle eventuele splinters en al het vuil van je vlonder af voordat je de tuinmeubelen er op zet.

  9. Vlonder afwerken: Zaag eventueel te lange liggers en planken af. Werk de zijkant van je vlonder af met een staande plank of met een speciale kantplank. Dit geeft een mooie uitstraling aan je terras.

  10. Vlonder onderhouden: Het is verstandig om vlonderplanken te behandelen met een speciale hardhoutolie. Met name in de koudere periodes is het belangrijk om de terrasplanken regelmatig te vegen met een bezem om algenvorming te voorkomen.

In ons assortiment vind je de belangrijkste onderdelen en materialen voor het bouwen van een composiet, hout of hardhouten vlonder. Met ons vlonder montagemateriaal weet je precies hoe je een duurzame en stijlvolle vlonder van hout of composiet terrasplanken kunt creëren. Maak van jouw vlonder project een succes met de juiste montagematerialen van Gadero en geniet van een tijdloze buitenruimte waar je altijd kunt ontspannen.

Vlonderbouw accessoires inspiratie