Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

De 15 meest gemaakte fouten bij blokhutten opbouwen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

Benieuwd waar u op letten bij het opbouwen van uw blokhut? Lees hier de 15 meest gemaakte fouten. Zo voorkomt u dat u vertraging op loopt bij het opbouwen van uw blokhut of tuinhuis en krijgt u een mooi eindresultaat!

Van fouten kunnen we leren. Daarom deze handige top 15 met de meest gemaakte fouten bij het opbouwen van blokhutten.

blokhut-chappo sfeer
lariks-blokhutprofiel (1)

1. Te weinig tijd nemen voor uitmeten, haakse hoeken en waterpassen

Een goed begin is vaak het halve werk. Het waterpas plaatsen van een blokhut is ontzettend belangrijk en het haaks opbouwen van de wanden is een aanrader. Zorg er voor dat u dit daarom ook serieus neemt. Huur bijvoorbeeld laserapparatuur in voor haakse hoeken of gebruik hiervoor de wiskundige stelling van Pythagoras: de rechte zijde 3 meter of rechte zijde 4 meter is gelijk aan een diagonale zijde van 5 meter. Zorg dat u rechte balken of piketpaaltjes heeft om bepaalde elementen tijdelijk vast te zetten. Een andere handige tip is om een vierkante of rechthoekige ruimte diagonaal op te meten, deze moeten exact dezelfde lengte hebben om een haaks geheel te krijgen.

Handige tip! Bouw de eerste laag van uw blokhutprofiel haaks en waterpas in elkaar. Zo weet u waar de blokhut moet komen en kunt u hier de funderingsbalken onder schuiven. Zorg ervoor dat blokhutprofielen niet op het omhoogstaande randen van uw funderingsbalk worden gezet, maar er tegenaan. Richt daarbij het aflopende gedeelte van uw funderingsbalk naar buiten.

2. Onderkant behandelen

Iets wat vaak wordt vergeten te behandelen voor het plaatsen, zijn de onderkant van deuren en kozijn ramen. Uw blokhut is hier erg kwetsbaar! Het is ook mogelijk om een reeds geimpregneerde blokhut te bestellen. Of bestel een blokhut met luifel, zo weet u zeker dat uw blokhutdeur nooit heel nat wordt. De deur gaat zo veel langer mee en u staat altijd droog in de deuropening!

3. Werking van hout onderschatten

Monteer u blokhutprofielen niet te strak! Gebruik een rubberen hamer voor de montage. Het is normaal dat de wanden van uw blokhut enkele centimeters zullen nazakken. Hierdoor kan het lijken of uw ramen en deuren te klein zijn, maar dit is binnen enkele maanden opgelost. Hout werkt namelijk enorm. Heeft u vers geïmpregneerd (nog iets nat) hout? Dit mag u wel strak monteren, dit krimpt enkel nog. Gespoten blokhutten daarentegen zijn van gedroogd hout, deze mag u niet te strak monteren. 

4. Ventilatieroosters weglaten 

Een must voor uw blokhut zijn ventilatieroosters! Hiermee voert u de vochtige lucht af uit uw blokhut, wat er voor zorgt dat u weer kan ademen. En behalve dat, zorgt het ook voor frisse lucht en minder houtwerking. U kunt het best het ventilatierooster aan de bovenkant van de ene wand plaatsen en aan de overzijde aan de onderkant van de wand. Dit creëert een optimale luchtcirculatie in uw blokhut.

Ventilatieroosterset voor blokhutten

5. Dakbedekking kiezen

Het is belangrijk om voor uw dak de juiste dakbedekking te kiezen. Heeft u een blokhut met een plat dak? Dan heeft u veel opties om uit te kiezen. Dakleer is een optie, maar is niet echt duurzaam. Met zelfklevend easyroofing aluminium (bij een minimale dakhelling van 2 graden) heeft u geen lijm of brander nodig. En ook met EPDM rubberfolie gaat een plat dak veel langer mee. 

Heeft u een schuin dak? Dan zijn aluminium dakpanplaten een zeer duurzame oplossing. Maar ook lichtgewicht aquapan dakplaten of dakshingles zijn (wanneer deze juist zijn gemonteerd) een goede en betaalbare keuze.

Leuk om te lezen: blog over wat voor soort dakbedekking kiezen?

dak blokhut

6. Het weglaten van funderingsbalken

Om het rotten aan de onderkant van uw blokhut tegen te gaan, maakt u gebruik van funderingsbalken. Kies voor de speciale blokhut onderbalken van kunststof of eventueel van hardhout. Schroef uw funderingsbalken vast op een waterpas ondervloer van betontegels. Of kies voor een goede fundering met 5x15 of 5x20 cm dikke Azobe balken gemonteerd aan 6x6 cm dikte hardhouten piketpalen.

7. Geen dakgoot

Om regenwater netjes af te voeren, maakt u gebruik van een dakgoot of een dakdoorvoer. Kies bij een plat dak voor een dakdoorvoer, zo voorkomt u dat regenwater of de dakranden gaat stromen en gaat u tuinhuis/blokhut veel langer mee. Maak met boeidelen en daktrimmen uw dak compleet. 

Tip! Zorg dat u uw dakgoten en dakdoorvoeren 2 keer per jaar worden schoongemaakt.

Gadero-Olaug-16 1 (1)

8. Montagevoorschriften negeren voor ramen en deuren

Een veel voorkomend probleem bij het opbouwen van een blokhut is het negeren van montagevoorschriften voor de ramen en deuren. We zien dat het deurkozijn vaak met schroeven wordt vastgeschroefd in de afwerklatten in de wanden. Dit klopt niet! Zo kan de wand niet meer omhoog en omlaag en ontstaan er kieren tussen de wanddelen, omdat het profiel op de schroeven blijft hangen. Monteer uw raam- en deurkozijnen dus uitsluitend aan de onderste plank. Zo behoudt u de werking van de blokhutprofielen.

9. Stormankerset monteren 

Een stormankerset bestellen voor elke wand is ons advies. Plaats deze op de onderste en bovenste wandplank. Met een stormankerset beschermt u uw blokhut tegen storm en harde wind. De planken blijven door de ankerset steviger aan elkaar vast zitten.

10. Mes en groef zijde van blokhutprofielen vergeten te behandelen voor plaatsing

Voordat u uw blokhutprofielen gaat plaatsen, is het belangrijk om deze hiervoor kort te behandelen aan de binnenkant. Zo verlengt u de levensduur van de profielen en zal uw blokhut minder werken. Te veel gedoe? Dan kunt u altijd een reeds geïmpregneerd tuinhuisje bestellen.

11. Te strak monteren van houten wanden en dakbeschot

Het is belangrijk om dakplanken "losjes" te monteren. Houdt daarbij rekening 1 à 2 mm tussenruimte, sla dit niet te strak in elkaar en zet het daarna vast. Zo voorkomt u dat wanneer de dakplanken uit gaan zetten, er geen ruimte meer is voor werking van de planken. Wanneer u de dakplanken te strak monteert zullen de planken op bepaalde delen omhoog gaan staan en ontstaat er een bobbel in het dak. 

Bij reed geïmpregneerde blokhutten (die nog nat aanvoelen), mag het dakbeschot wel strak worden gemonteerd. Deze krimpen alleen nog maar. Houdt bij tuinhuisjes met grondverf wel de tussenruimte aan.

12. Geïmpregneerd hout direct schilderen

Vaak is geïmpregneerd hout nog vochtig of vettig. Het is daarom belangrijk uw blokhut eerst enkele zomermaanden te laten drogen en de zouten te laten uitzweten voordat u het hout gaat schilderen. Of schilder het eerste half jaar groen, bruin of grijs geïmpregneerd hout helemaal niet. Dit is namelijk niet noodzakelijk. U kunt geïmpregneerd hout het best behandelen met transparante beits, omdat het lastig is om in de mes en groef van uw blokhutprofielen een kleur aan te brengen. 

Wilt u wel graag uw blokhut in een bepaalde kleur verven? Dan kunt u beter kiezen voor een onbehandelde blokhut met grondverf spuitlaag in wit, blank of antraciet grijs. Dit is mogelijk voor vrijwel elk type blokhut en na plaatsing hoeft het nog maar 1 keer afgelakt te worden. Zo heeft u de eerste jaar geen onderhoud hiervan. Bent u van plan om uw wit gespoten blokhut geel te verven, zorg er dan voor dat u de mes en groef al voor plaatsing met gele verf behandelt om zo witte naden te voorkomen. Klaar met verven? Leg de geverfde delen niet in een warme garage of in de volle zon. Hierdoor trekt het hout krom en ontstaan er problemen met de opbouw. 

Overkapping grijs witte deuren

13. Handleidingen en tekeningen negeren

Neem de tijd voor het opbouwen van uw blokhut! Lees de montagehandleiding goed door en bekijk de tekeningen uitvoerig voordat u begint. Zo heeft u er uiteindelijk nog jaren plezier van. Een tip is dan ook om voor ervaren krachten te zorgen en de tekening ook tijdens het opbouwen regelmatig te bekijken. Raadpleeg de materiaallijst voor u gaat beginnen. Zo weet u welke profielen waar bij horen en kunt u deze van te voren op soort en maat selecteren en bij elkaar leggen. Tel altijd hoeveel wandlagen u heeft gestapeld en stapelen niet door tot uw profielen op zijn. Deze kunnen mogelijk voor een ander deel zijn.

14. De vloer te strak monteren

Het beste is om uw houten vloer achteraf te monteren. Doe dit ook niet te strak! De vuren vloerplanken dienen 2 cm van de wanden te worden gemonteerd, zodat deze genoeg werking over houden. 

15. Hout in de felle zon leggen

Zoals al eerder genoemd in deze blog, leg uw houten blokhutprofielen en andere vuren houten planken niet in de felle zon! Hierdoor kunnen de planken krom trekken en torderen. We zien vaak dat klanten ze tegen hun garage aan leggen in de zon. Leg daarom de planken die u nog niet heeft gebruikt vlak afgestapeld onder een afdekzeil op een schaduwplek in de tuin.