Hout ‘leeft’ en iedereen die het gebruikt weet dat het krimpt en uitzet. Dat hout gaat werken, is niet te stoppen noch volledig te voorkomen. Wel kan de mate van werking beperkt worden.
Wilt u graag meer weten over de werking van hout? Lees dan onze blog! Wij hebben 3 handige tips voor u op een rijtje gezet om de krimp en zwelling van hout te minimaliseren.
Hout ‘leeft’ en iedereen die het gebruikt weet dat het krimpt en uitzet. Dat hout gaat werken, is niet te stoppen noch volledig te voorkomen. Wel kan de mate van werking beperkt worden.
Wilt u graag meer weten over de werking van hout? Lees dan onze blog! Wij hebben 3 handige tips voor u op een rijtje gezet om de krimp en zwelling van hout te minimaliseren.
De toename en vermindering van het vochtgehalte zorgt ervoor dat hout zal gaan werken. Het uitzetten of krimpen kan zorgen voor oppervlakkige scheurtjes, barsten of kopscheuren in het hout. De grote ervan is afhankelijk van de behandeling en duurzaamheidsklasse dat het hout heeft. Naarmate het hout ouder wordt zal de elasticiteit (werking) iets minder worden. Daarnaast kent hardhout minder werking dan andere houtsoorten. Doordat het hout een dichtere structuur heeft, zit er minder ruimte tussen de houtcellen. Dit zorgt ervoor dat vocht minder kans krijgt.
Meer te weten komen over de kenmerken van hout? Bekijk dan onze pagina!
De manier waarop het hout is behandeld, heeft effect op de werking ervan. Neem thermisch gemodificeerd hout. Houtsoorten als Grenen, Vuren, Ayous en Fraké krijgen een thermische warmtebehandeling wat het vocht uit iedere cel trekt. De celstructuur wordt hard wat ervoor zorgt dat vocht nauwelijks nog binnen kan dringen. Het nadeel van thermohout is dat het vrij kwetsbaar is en dus sneller beschadigd door bijvoorbeeld naaldhakken.
Het is ook mogelijk om het hout te behandelen met een goede hardhout olie of beits. Het verlengt niet alleen de levensduur, maar het zorgt er ook voor dat vocht minder snel in het hout trekt. Naast dat vocht voor werking zorgt, veroorzaakt het ook schimmel, algvorming, houtrot, gladheid en meer. Met olie of beits voorkomt u dit!
Extra tip, uw hout bij voorkeur rondom behandelen
Zorg ervoor dat u het hout rondom behandelt. Wanneer u enkel de zichtbare delen behandelt, bestaat de kans dat het hout krom gaat trekken. Indien niet de gehele plank beschermd is, bestaat de kans dat vocht via de achterkant zijn weg in het hout vindt. Dit geeft problemen als kromtrekken tot gevolg! Wij adviseren om het hout en de kopse kanten rondom te behandelen. Want de kopse kanten zijn de meest kwetsbare plekken van uw plank. Voor de ultieme bescherming raden wij het gebruik van een kopse sealer aan.
Kies voor hout met een hoge duurzaamheidsklasse. Het hout gaat niet alleen langer mee maar is ook vaak van hoogwaardige kwaliteit. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 zijn vaak beter bestand tegen vocht en hebben dus minder last van werking. Neem bijvoorbeeld Ipé met duurzaamheidsklasse 1, in tegenstelling tot Azobé kent het hout weinig werking. Dit maakt deze houtsoort onder andere uitstekend geschikt voor het aanleggen van een vlonder.
Wilt u graag meer weten over de duurzaamheidsklassen? Lees dan onze blog waarin wij u er alles over vertellen!
Monteert u het hout dat u gebruikt op de juiste wijze, dan zal u hier ook langer van blijven genieten. Zorg onder andere voor voldoende regelwerk en de juiste bevestiging van het hout. Wanneer u een vlonder of gevel gaat maken is het belangrijk dat de houten planken de mogelijkheid hebben om goed te ventileren.
Nog een kleine tip. Bescherm uw houten tuinmeubelen door deze af te dekken bij extreme weersomstandigheden zoals erg warme dagen of tijdens de wintermaanden. De meubels gaan niet alleen langer mee, het zorgt er ook voor dat het hout minder gaat werken.
Naast hout heeft u ook de mogelijkheid om voor composiet te kiezen. Composiet heeft weinig last van werking en is ook nog eens een duurzaam alternatief voor hout. Bekijk dan ons complete assortiment composiet terrasplanken en gevelprofielen voor de mogelijkheden.