Logo Gadero
inspiratieservice

Gevelbekleding

Gevelbekleding geeft je gevel een warme natuurlijke look, maar zorgt ook voor isolatie. Bij Gadero hebben wij 4 materiaalsoorten in het assortiment: hout, hardhout, kunststof en thermowood. Op deze pagina vind je ons complete assortiment gevelbekleding. 

Ook vind je hier onze handige Gadero TV video’s waarin Ronny, Daphne, Henk-Jan en Gerben je laten zien hoe verschillende soorten gevelbekleding gemonteerd kan worden. Lees hier ook onze handige klustips en leerzame blogs over gevelbekleding.

Soorten

Gevelbekleding is in te delen in 2 soorten. Open gevelbekleding en gesloten gevelbekleding. Open gevelbekleding is bekleding met ruimte tussen de planken. De gevel blijft zichtbaar. Bij gesloten gevelbekleding worden de profielen altijd in of op elkaar bevestigd en is de gevel niet zichtbaar.

Het voordeel van een open gevel is de betere ventilatie. Doordat de gevelbekleding beter kan ventileren, heeft deze een langere levensduur. Het nadeel van een open gevel is dat er vuil en ongedierte in kan komen.

Installatie

Goede ventilatie van gevelbekleding draagt bij aan de levensduur. Een correcte montage is daarom essentieel. 

Voorbereiding

Gevelbekleding wordt niet meteen tegen een gevel geplaatst, maar tegen een regelwerk. Dit regelwerk zorgt ervoor dat de bekleding kan ventileren. Plaats achter het regelwerk van open gevelbekleding altijd een zwarte damp-open waterkerende UV-bestendige folie en bij gesloten gevelbekleding een damp-open waterkerende folie. Deze folie beschermt de achterliggende muur tegen regen en condensvorming. 

Kies je gevelbekleding dat horizontaal geplaatst wordt? Dan plaats je deze gevelprofielen tegen latten die verticaal tegen de gevel zijn geplaatst. Plaats deze maximaal 50 cm hart op hart (middelpunt) van elkaar. 

Kies je voor gevelbekleding dat verticaal geplaatst wordt? Dan plaats je deze tegen latten die horizontaal maximaal 50 cm hart op hart zijn geplaatst. Je krijgt optimale ventilatie door dubbel regelwerk. Dit betekent een horizontaal regelwerk achter een verticaal regelwerk en andersom. Zorg ervoor dat de achterlatten minimaal 1,5 keer de dikte van de gevelplank zijn.

Montage

Bij horizontale montage plaats je de eerste plank waterpas aan de onderkant. Vanuit hier werk je omhoog. Bij verticale montage begin je aan de zijkant en werk je opzij. Houd rekening met de afwerking van de hoek. Houd tussen de gevelprofielen een tussenruimte. Bij open gevelbekleding is dit 7 - 10 mm en bij gesloten gevelbekleding 3 - 4 mm. Dit in verband met de werking van het hout. Houd bij ontmoetingen in de lengte een ruimte van 7 - 10 mm vrij. Bevestig de gevelprofielen met een schroef of nagel. Ons advies is om hardere houtsoorten en thermisch gemodificeerd hout voor te boren. Houd tussen het hout en het maaiveld een afstand van 20 - 30 cm. Hierdoor blijven de gevelprofielen vrij van opspattend vocht en vuil. 

Afwerking

Bij houten gevelbekleding kan je dakranden, ramen en deuren netjes afwerken door gebruik te maken van boeidelen of rechte planken. Is je gevelbekleding van kunststof of composiet? Dan zijn er afwerkprofielen verkrijgbaar voor een nette afwerking.

Gevelbekleding inspiratie

Materialen

Houten gevelbekleding

Wil je houten gevelbekleding plaatsen tegen een voordelige prijs? Kies dan voor houten gevelbekleding van naaldhout (ook wel zachthout) zoals Red Class Wood, Siberisch Lariks en Accoya. Het geeft je gevel een warm natuurlijk uiterlijk en is over het algemeen goedkoper geprijsd dan hardhout en thermisch gemodificeerd hout (ook wel thermowood). Een nadeel van (zacht)houten gevelbekleding is dat over het algemeen minder duurzaam is dan hardhout en thermowood. Ook kan het vanwege slechte brandveiligheid niet altijd tegen de gevel van een huis geplaatst worden. 

Hardhouten gevelbekleding

Hardhouten gevelbekleding wordt vaak gekozen vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Vanwege de dichte structuur van het hout, is hardhout erg sterk en heeft het een levensduur van soms wel 30 jaar. Ook vergt het nagenoeg geen onderhoud. Het nadeel van deze materiaalsoort is dat het relatief prijzig en zwaar kan zijn. Wij hebben hardhouten gevelbekleding als Bankirai, Ipé, Cambara en Cumaru in ons assortiment. 

Thermowood gevelbekleding

Als je een goed alternatief zoekt voor hardhout, is gevelbekleding van thermowood een keuze. Het is milieuvriendelijk verduurzaamd en heeft een levensduur die vergelijkbaar is met hardhout. Het nadeel van thermowood is dat het brozer is geworden door de behandeling. Pas daarom op bij transport en verwerking om beschadigingen te voorkomen. Wij hebben thermisch gemodificeerde houtsoorten als Ayous, Fraké en Vuren in ons assortiment. 

Kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is populair als je een duurzame en onderhoudsvrije gevel wilt plaatsen. Het nadeel van kunststof is dat hoewel het op hout kan lijken, het nooit de natuurlijke warme uitstraling zal hebben van hout. Bij Gadero hebben wij kunststof gevelbekleding zoals WEO rabatdelen van Fiberdeck en de Quatro profielen van Timmdek.

Onderhoud

De mate van onderhoud van je gevel is grotendeels afhankelijk van de materiaalkeuze. Kunststof heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Thermowood en hardhout zijn over het algemeen erg duurzaam en kunnen zonder behandeling geplaatst worden. Om vergrijzing uit te stellen, kan ervoor gekozen worden om het hout wel te behandelen met een geschikte olie of beits. Een gevel van zachte houtsoorten heeft het meeste onderhoud nodig. Het is minder duurzaam en heeft behandeling nodig om beter beschermd te zijn tegen schimmels, insecten en weersinvloeden. Gebruik geen hogedrukspuit als je de gevel schoonmaakt. De vezels van het hout gaan hierdoor open staan waaraan vuil zich makkelijk kan gaan hechten. Reinig je gevelbekleding daarom bij voorkeur met een zachte borstel, water en eventueel wat zeep.

Duurzaamheid

Composiet, thermowood en hardhout zijn de meest duurzame materialen voor gevelbekleding. Hardhout heeft over het algemeen een lange levensduur en kan, net zoals thermowood, volledig gerecycled worden. Thermowood heeft een vergelijkbare levensduur als hardhout, maar het hout kan eerder gekapt worden. Doordat het hout milieuvriendelijk is verduurzaamd door een hittebehandeling, is de duurzaamheid vergelijkbaar met tropisch hardhout. 

Gevelbekleding  van composiet heeft een lange levensduur en kan meestal volledig gerecycled worden. Ook wordt het regelmatig gemaakt van gerecyclede producten, zoals plastic- en houtafval. 

Kosten en budget

De materiaalkeuze is bepalend voor de kosten van gevelbekleding. Het bepaalt de materiaalkosten, maar heeft ook invloed op de onderhoudskosten. Zo kan composiet of hardhouten gevelbekleding prijzig zijn in de aanschaf, maar zijn de onderhoudskosten zeer laag. (Zachte)houten gevelbekleding is voordeliger in de aanschaf, heeft meer onderhoud nodig en heeft een kortere levensduur. 

Veiligheid

Voor het plaatsen van gevelbekleding is het belangrijk om rekening te houden met de brandveiligheid. Gevels moeten in Nederland aan brandklasse D voldoen en in sommige gevallen klasse B. Brandklasse C komt zelden voor. Let hierop bij aanschaf van gevelbekleding voor een gevel van een woning.