Logo Gadero
service
Blog

Hardhout: Bankirai versus Ipé hout

Gadero logo
Geschreven doorMartin
Geplaatst04-04-2018

Wat is beter: Bankirai of Ipé hardhout? Beide hardhoutsoorten vallen in het hoge segment. Zo heeft Bankirai een duurzaamheidsklasse 1-2 en Ipé hardhout klasse 1. Dat betekent dat beide soorten weinig nervositeit hebben. Hiermee bedoelen we: weinig werking (krimp en uitzetting) en een dichte structuur. Door de dichte structuur neemt de plank minder vocht op en trekt daardoor minder alg aan (dus minder gladheid).

Bankirai vs ipe

Wat is dan precies verschil het tussen Ipé uit Brazilië en Bankirai uit de andere kant van de wereld, namelijk Indonesië? Ipé is simpelweg nog stabieler, werkt nog minder en wordt nog minder snel glad dan Bankirai. Niet voor niets komen Ipé terrasplanken veel voor met sponning voor blinde bevestiging met B-fix clips. Dit kan alleen met dergelijke hoogwaardige houtsoorten.

Ipe hardhout

Prijs en vergrijzing

De prijs van Ipé ligt logischerwijs ook een stukje hoger dan Bankirai, namelijk 30% hoger. De vergrijzing van beide soorten is mooi egaal grijs. Bankirai is vers geelbruin tot bruin met iets rood van kleur. Ipé staat bekend om de prachtige en bijzondere parel groene gloed over de bruine kleur. Na vergrijzing is hier overigens niets meer van te zien.

Let op: echt bankirai?

Let op: Bankirai is anno 2018 redelijk schaars verkrijgbaar. Daardoor zijn er ook aanbieders die onder dezelfde naam andere houtsoorten leveren. Deze zijn vaak veel roder van kleur, minder duurzaam en lichter in gewicht. Denk aan soorten als Keruing (zeer nerveus en soms bloederig / schimmel) en Kapur (vlekkerige vergrijzing en meer kleurverschillen: geel, rose, rood).

Video: houtsoort van de maand april - Bankirai

Wilt u nog een niveau hoger gaan zitten dan Bankirai of Ipé hardhout? Kies dan voor palen of vlonderplanken van Padoek hardhout uit Afrika. Dit is het neusje van de zalm. Een veel hoger prijsniveau, dat wel. Of heeft u iets minder budget dan Bankirai? Bekijk dan de betere hardhoutsoorten uit het middensegment zoals Garapa of Mukulungu.

Overzicht: verschil Bankirai en Ipe hout

Schema bankirai en ipe hardhout