Logo Gadero
inspiratieservice

Houten gevelbekleding

Op zoek naar gevelbekleding die je woning een warme uitstraling geeft? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment houten gevelbekleding. Van duurzaam hardhout tot lichtgewicht thermowood. Lees onze klustips over het monteren van verschillende soorten houten gevelbekleding of bekijk onze Youtube video’s waarin Daphne je informeert over de verschillende soorten gevelbekleding en Henk-Jan en Ronny je laten zien hoe verschillende houtsoorten gevelbekleding bevestigd kunnen worden. Wij bieden open gevelbekleding aan (zoals rhombus) en gesloten gevelbekleding aan (zoals triple blokprofiel, channelsiding en Zweeds rabat). Onze houten gevelbekleding is te gebruiken voor gevels van woningen (tenzij anders aangegeven), schuren, schuttingen en wanden voor een overkapping. 

Materialen

Gevelbekleding plaats je tegen de gevel op ventilatielatten of panlatten. Dit zorgt ervoor dat de gevelbekleding goed kan ventileren waardoor de levensduur wordt verlengd. Zorg bij open gevelbekleding voor zwarte UV-werende folie. Om de houten gevelbekleding te bevestigen, adviseren wij om RVS bolkopnagels te gebruiken. Monteer deze niet te strak, maar zorg ervoor dat de nagel op het hout komt te liggen. 

Duurzame houtsoorten

Gevelbekleding van hardhout is duurzaam en gaat dus lang mee. Het geeft je gevel een warme uitstraling en zal na verloop van tijd gaan vergrijzen. Populaire hardhoutsoorten voor gevelbekleding zijn Padouk, Bankirai, Ipé, Cambara en Cumaru.

Thermisch gemodificeerd hout (ook wel thermowood genoemd) is naaldhout dat een stoombehandeling is ondergaan. Het hout is milieuvriendelijk verduurzaamd en beter beschermd tegen schimmels en insecten. Daarnaast zorgt de behandeling ervoor dat het hout licht in gewicht is en minder werking heeft. Essen, Fraké, grenen, vuren en Ayous zijn populaire houtsoorten die worden gebruikt om een thermische behandeling te ondergaan. 

houten gevelbekleding afwerking

Installatie

Om de levensduur van de houten gevel te verlengen, is een goede montage erg belangrijk. Bij een verkeerde montage van gevelbekleding kunnen vochtproblemen of beschadigingen aan de gevel ontstaan. 

Voorbereiding

Voordat de houten gevelbekleding gemonteerd wordt, dienen de profielen droog te worden opgeslagen op een vlakke ondergrond die het gehele oppervlak ondersteunt. Bij open gevelbekleding (zoals rhombus) verf je de achterlatten eerst zwart, zodat je niet tegen houtkleurige latten aan hoeft te kijken. Gebruik bij open gevelbekleding altijd voor een damp-open waterkerende UV-bestendige folie en bij gesloten gevelbekleding voor een damp-open waterkerende folie. 

Montage

Kies je voor horizontale houten gevelbekleding? Gebruik dan enkel regelwerk en breng dit verticaal aan op de gevel. 

Bij verticale houten gevelbekleding maak je gebruik van dubbel regelwerk. Zorg ervoor dat de achterlatten 1,5 keer de dikte van de gevelplank zijn en plaats de latten maximaal 50 cm hart op hart. Maak voor de montage van gevelbekleding gebruik van RVS bolkopnagels. De lengte van de nagel dient 2,5 keer de dikte van de plank te zijn. Rhombus is meestal 18 mm dik, dan heb je een bolkopnagel nodig met een lengte van 45-50 mm. Boor harde houtsoorten zoals thermisch gemodificeerd Ayous en Fraké altijd voor, met uitzondering van de achterlatten. Zorg bij de montage van de gevelbekleding voor voldoende tussenruimte. Dit is bij rhombus minimaal 6 mm. 

Afwerking

Zorg bij houten gevelbekleding voor een nette afwerking van de hoeken. Het is mogelijk om hier een hoekprofiel voor te gebruiken. Bekijk de onderstaande afbeelding voor verschillende manieren waarop de hoeken afgewerkt kunnen worden. 

Video's, blogs en inspiratie

Onderhoud

De levensduur en onderhoudskosten van houten gevelbekleding is grotendeels afhankelijk van het tijdig plegen van onderhoud. Voorkom dat het hout in contact komt met de grond. Zorg voor een minimale afstand van 20 cm tussen het hout en het maaiveld. Hierdoor blijft het hout beschermd tegen opspattend vuil en vocht. De mate van veroudering en onderhoud is verschillend per situatie en afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de mate van blootstelling aan weer en wind, type oppervlak, ventilatie, houtsoort en afwerking. 

Reiniging

Gebruik bij de reiniging van houten gevelbekleding nooit een hogedrukspuit. Hiermee beschadig je de verf en de vezels van het oppervlak gaan open staan. Vuil hecht zich hierdoor makkelijker aan het hout. Gebruik bij het reinigen van je houten gevelbekleding een zachte borstel, spons en water. Heeft je houten gevel last van algaanslag? Er zijn hiervoor speciale algverwijderaars verkrijgbaar. 

Behandeling

Houtsoorten zoals Thermisch Ayous zijn al verduurzaamd, maar zijn niet beschermd tegen vergrijzing. Voor een gelijkmatige vergrijzing is het noodzakelijk dat de gevel gelijkmatig aan weerselementen blootgesteld staat. Het is mogelijk om dit tegen te gaan. Behandel het hout met een beits of olie met kleurpigment. Het hout verandert hierdoor wel lichtelijk van kleur. Kies daarom voor een olie of beits die qua kleur dicht bij de kleur van het hout ligt. 

Reparatie

Bij langdurige blootstelling aan vocht en gebrek aan ventilatie kan houtrot ontstaan. Houtrot is een natuurlijk proces waarbij het hout wordt afgebroken door schimmels en bacteriën. Het voordeel van houten gevelbekleding is dat reparaties per plank uitgevoerd kunnen worden. 

Stijlen

Houten gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende profielen en houtsoorten en kan geplaatst worden met een open of gesloten voeg. Bij open gevelbekleding worden latten verticaal of horizontaal geplaatst met een tussenruimte. Dit zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Gesloten gevelbekleding zorgt voor een rustieke of landelijke uitstraling. Er zit weinig tot geen afstand tussen de planken. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is voor het hout om te werken. 

Verticale gevelbekleding

Als je ervoor kiest om planken verticaal tegen de gevel te plaatsen, is er sprake van verticale gevelbekleding. Het geeft je woning een unieke uitstraling, aangezien horizontale gevelbekleding vaker voorkomt. Verticale gevelbekleding zorgt tevens voor een goede afwatering van hemelwater en het doet je woning optisch hoger lijken. Channelsiding en rhombus zijn profielen die verticaal gemonteerd kunnen worden. 

Horizontale gevelbekleding

Horizontale gevelbekleding komt vaker voor en zorgt ervoor dat je woning breder lijkt. Ook geeft het je woning een klassieke uitstraling. Zweeds rabat, triple blokprofiel en halfhouts rabat zijn profielen die voor horizontale gevelbekleding gebruikt worden.  

Shingles

Houten leien of shingles zijn taps gezaagde plankjes die overlappend gemonteerd worden. Het geeft de gevel van je woning een natuurlijke uitstraling. Shingles zijn vaak gemaakt van Red Cedar en hebben een lange levensduur. Ze zijn goed bestand tegen aantasting door insecten en schimmels. Het voordeel van houten shingles is dat ze licht van gewicht zijn en hierdoor makkelijk te verwerken zijn. 

Rabat

Rabatplanken hebben aan de onderkant een groef en aan de bovenkant een geschulpte rand die in elkaar geschoven kan worden. Rabat wordt gebruikt voor gevelbekleding, maar is ook geschikt voor dichte wanden van een overkapping of een schutting. Zorg ervoor dat je rabatdelen nooit strak op elkaar stapelt, maar altijd een tussenruimte van minimaal 2 mm aanhoudt, zodat het hout kan werken. 

Panelen

Gevelplaten of gevelpanelen worden vooral voor kantoorgebouwen gebruikt, maar zien we tegenwoordig ook terug bij woningen. De panelen worden meestal gemaakt van kunststof of metaal, maar ook van hout is mogelijk. Het voordeel van gevelpanelen is dat ze snel zijn te plaatsen en onderhoudsvriendelijk zijn.