Op deze pagina vind je ons volledige assortiment Douglas gevelbekleding. Meer weten over de montage van Douglas gevelbekleding of wil je inspiratie opdoen? Lees onderaan de pagina onze klustips of blogs over Douglas gevelbekleding of bekijk onze handige Gadero TV video’s.
5 producten
Er wordt vaak voor gevelbekleding van Douglas hout gekozen omdat het voordelig is. Douglas gevelbekleding is makkelijk te verzagen en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ook is het een milieuvriendelijke keuze. Het heeft een minder grote impact op het milieu dan andere naaldhoutsoorten. Dit komt doordat een Douglas spar snel groeit en veel wordt verbouwd in Europa.
Douglas gevelbekleding vergrijsd redelijk snel onder invloed van zonlicht. Vind je vergrijsd hout niet mooi? Behandel het hout dan met een speciale beits. Dit biedt ook bescherming tegen vocht, schimmels en algen, wat de levensduur van het hout verlengt. Vooral als je ervoor kiest om Douglas gevelbekleding onbehandeld te laten, is goed onderhoud belangrijk. Verwijder regelmatig vuil en algen van het hout met een zachte borstel, spons en water.
Douglas is een van de goedkoopste houtsoorten. Het is goedkoper dan thermowood en hardhouten gevelbekleding. Als je ervoor kiest om de gevel te laten monteren, moet je ook rekening houden met plaatsingskosten. In vergelijking met andere houtsoorten is Douglas gevelbekleding erg voordelig.
Bereid de gevel voor door hier een waterkerende dampdoorlatende folie en regelwerk tegen te plaatsen. Ons advies is om de achterlatten een dikte aan te houden die 1,5 keer de dikte van de gevelplank is. Dit zorgt voor een goede ventilatie. Hierop monteer je de Douglas gevelbekleding. Monteer je profielen voor een gesloten gevel? Monteer de profielen dan niet strak tegen elkaar, maar houdt zo’n 3 mm ruimte tussen de profielen. Hierdoor kan het hout werken.
Douglas is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Naarmate het droger wordt, zal het steeds harder worden. Onbehandeld heeft Douglas gevelbekleding een levensduur van zo’n 10- 15 jaar. Door de hoge duurzaamheid is Douglas hout een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren. Je kan de levensduur verlengen door de profielen goed te behandelen. Kies hiervoor een geschikte beits of olie. Douglas is van nature goed bestand tegen rot en insecten en kan daardoor jarenlang meegaan zonder veel onderhoud. Periodiek aanslag en vuil verwijderen met een spons en water is voldoende. Het goed onderhouden van je Douglas gevelbekleding zorgt voor een langere levensduur.
Het isoleren van een gevel met Douglas gevelbekleding zorgt voor een goede isolatie. Dankzij de thermische isolatie blijft de warmte in de ruimte waardoor hoge stookkosten worden vermeden. En dankzij de geluidsisolatie wordt het geluid binnen of juist buiten gehouden.
Douglas gevelbekleding heeft naast zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ook een unieke uitstraling. Het hout heeft een fraaie kleur variërend van roze tot roodbruin. Het geeft je gevel een populaire rustieke uitstraling.
Douglas gevelbekleding is in verschillende profielen verkrijgbaar. Een populair profiel voor Douglas gevelbekleding zijn Zweedse rabatdelen, ook wel potdekselplanken genoemd. Deze rabatdelen worden horizontaal gestapeld en geven een rustiek uiterlijk. Een Triple Rhombus (ook Deens rabat genoemd) is ook een veelgebruikt profiel voor Douglas gevelbekleding. Triple Rhombusprofielen zijn planken met 3 stroken die op rhombusprofielen lijken. Deens rabat kan zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden.
Deze profielen zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Bezaagd Douglas heeft een ruw oppervlakte. De kans op splinters is aanwezig. Bezaagd Douglas wordt opgedeeld in fijnbezaagd en standaard bezaagd. Fijnbezaagd Douglas is iets minder splinterig dan standaard bezaagd Douglas. Naast bezaagd Douglas is geschaafd Douglas ook verkrijgbaar. Glad geschaafd Douglas is heel glad en je hebt geen last van splinters. Een ander voordeel van geschaafd hout is dat het eenvoudig te verven is. Wel kan je sneller druipers krijgen dan bij bezaagd hout.
Douglas hout heeft een mooie roze tot roodbruine kleur. Deze kleur kan snel verloren gaan onder invloed van wind, zon en regen. Het hout zal een grijze kleur gaan krijgen. Je kan het hout behandelen met een beits of olie om het vergrijzen te vertragen. Door het hout te behandelen bescherm je het tegen verschillende weersinvloeden en krijgen schimmels en algen minder vat op het hout. Verven van Douglas gevelbekleding is ook mogelijk.