Logo Gadero
service
Blog

7 Tips voor het inrichten van uw nieuwe border

Gadero logo
Geschreven doorMichael
Geplaatst28-08-2020

Een tuin vol met prachtige planten en geurende bloemen, dat wilt u toch ook? Ziet u er tegenop omdat het u ingewikkeld lijkt? Wij helpen u op weg. Er bestaan veel verschillende soorten tuinplanten waaruit u kunt kiezen, maar welke planten zijn geschikt voor uw border? In deze blog leest u 7 tips over het aanleggen en verzorgen van uw nieuwe border. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u het beste kunt beginnen. Lees snel verder.

Pontische borderset

1. Zorg voor een goede grond

De grondsoort is erg belangrijk voor een gezonde tuin. Door de juiste grond of tuinaarde te gebruiken zorgt u ervoor dat de tuinplanten eerder zullen aanslaan en beter zullen groeien en bloeien. In de tuinaarde van Gadero zitten voedingsstoffen, mineralen, schimmels en bacteriën die tuinplanten nodig hebben. U kunt deze tuinaarde ook gebruiken om uw bestaande grond te verbeteren. Meng dan deze aarde met uw huidige tuinaarde.

hark tuinmateriaal

2. Mulch de grond regelmatig

Mulchen betekent het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de tuin met organisch materiaal. Door uw nieuwe borderbak regelmatig te mulchen zorgt u ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Daarnaast verbetert het de structuur van de bodem en stimuleert u het bodemleven (de bacteriën, schimmels en eencellige protozoa). Deze diertjes beschermen plantenwortels tegen heel veel verschillende ziektes. U kunt een paar keer per jaar een laag compost toevoegen aan de grond om de grond te mulchen. Door dit te doen zullen u tuinplanten het beter doen en maakt u uw nieuwe border onderhoudsvriendelijker.

3. Regelmatig water geven

Doordat de bakken meer licht vangen wordt de grond vanuit de zijkant verwarmt. Hierdoor verdampt het water in uw border sneller, vooral in droge periodes is het dus heel erg belangrijk om regelmatig water te geven. Daarnaast zijn de stapel stenen vaak donker van kleur, waardoor de warmte nog beter geabsorbeerd wordt. Vergeet u nog wel eens om water te geven? Dan kunt u ook kiezen voor de kant-en-klare borderpakketten met daarin tuinplanten die beter bestand zijn tegen een droge grond. Bepaal de lichtintensiteit.

Borderpakket water geven

4. Stel vast hoeveel licht er op uw nieuwe border valt

Is er in uw tuin minder dan twee uur zonlicht aanwezig? Dan adviseren wij om voor schaduwplanten te kiezen. Tussen de twee en vijf uur zonlicht in uw tuin kunt u het beste kiezen voor half schaduwplanten. Heeft u een zonnige tuin? Kies dan voor zonaanbiddende planten.

5. Kies voor kant-en-klare borderpakketten

Als u bovenstaande tips opgevolgd heeft, is het tijd om te kiezen voor tuinplanten. Bij ons bestelt u heel handig kant-en-klare borderpakketten per m2. U ontvangt per m2 het aantal tuinplanten dat u nodig heeft om uw borderbak te vullen. Hierdoor kunt u de borderpakketten gemakkelijk combineren. U kunt bijvoorbeeld twee of drie van uw favoriete kleuren uitkiezen en samen bestellen. Voor elke grondsoort, lichtintensiteit, bloeikleur, hoogte en grondsoort is er een borderpakket!

Borderpakketten LQ-10

6. Combineer borderpakketten

De borderpakketten van Gadero bestaan uit verschillende vaste planten. In deze borderpakketten zitten precies het juiste aantal tuinplanten dat u nodig heeft om een vierkante meter border op te vullen. Met deze kant-en-klare borderpakketten bent u dus zelf in staat om uw border in te richten, zonder kennis van tuinplanten en/of tuinieren te hebben. Doordat u de borderpakketten per m2 kunt bestellen laten ze zich heel erg eenvoudig combineren. Combineer bijvoorbeeld borderpakketten met een enkele kleur onderling óf met borderpakketten met siergrassen. Of combineer het onderhoudsvrije borderpakket voor vogels, vlinders & bijen en draag bij aan de biodiversiteit. Meet enkel uw borderbak op en bestel snel uw nieuwe tuinplanten!

Borderpakketten LQ-14

7. Het aanplanten van uw nieuwe tuinplanten

Zet alle tuinplanten uit om zo de afstand te bepalen en alles mooi te verdelen. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo diep is als de kluit van uw nieuwe plant. Meng vervolgens de opgegraven aarde met potgrond & grondverbeteraar (dit maakt een aarde mengsel). Sproei water in het plantgat en plaats de kluit, zonder plastic container, in het plantgat. De kluit en de bodem dienen gelijk te zijn, zo plant u uw planten gelijk met de aarde. Vul het plantgat aan met het aardemengsel en druk het geheel goed aan. Geef na het aanplanten direct een ruime hoeveelheid water. Tip: plant uw nieuwe planten vroeg op de dag óf later in de avond aan, zo verdampt het water niet voordat het de wortels bereikt. Uw nieuwe planten worden geleverd in pot en kunnen dus aangeplant te worden. Gedurende vorstperiodes kunnen de wortels zich niet vastzetten in de grond. Aanplanten tijdens vorst raden wij af.

Borderpakketten LQ-8

Aan de slag met een van onze prachtige borderpakketten of plantenmatten? Bekijk ons aanbod kant-en-klare borderbeplanting en kant-en-klare plantenmatten.

Kant-en-klare borderpakketten