Logo Gadero
inspiratieservice

Populaire split en grind

Wilt u een oprit, looppad of plantenbak bedekken met iets anders dan terrastegels of klinkers? Dan is grind of split wat u nodig heeft. Hieronder vindt u een overzicht van de populairste grindsoorten en splitsoorten.

Steentjes tot en met circa 2cm doorsnede zijn geschikt voor alle toepassingen. Soorten groter dan 2cm doorsnede zijn niet geschikt voor een oprit. Als u wilt dat uw split en grind stevig blijft liggen, raden wij het gebruik van grindmatten aan.

Wanneer u voor stevigheid en geruisloosheid wilt kiezen, raden wij split aan. Vanwege de scherpe hoeken passen de steentjes goed in elkaar en blijven ze stevig op de plek liggen. Wilt u voor weinig onderhoud gaan en moet u een oppervlak decoreren, raden wij grind aan. Vuil kan niet goed aan de ronde steentjes hechten.

Snelle levering in Nederland en België

Wij bezorgen sommige bigbags split en grind gratis in Nederland en met een toeslag in heel België. Wij leveren split en grind binnen 1 a 2 werkdagen. 

Wilt u het volledige assortiment bekijken? Ga naar ons gehele assortiment split en grind

Hoeveel grind of split nodig?

De hoeveelheid grind of split die u nodig heeft hangt af van hoe groot de oppervlakte is, welke soort grind of split u wilt bestellen en voor welke toepassing het is. 

  1. Hoeveelheid nodige grind in m3 bepalen: Om het aantal kuubs(m3) gesteente te bepalen, meet u eerst de lengte en de breedte van het te bedekken oppervlak in meters. Het verkregen oppervlak in m2 vermenigvuldigt u dit met de laagdikte, ook in meters. 

    Voorbeeld: Uw terras is 5 bij 6 meter. U wilt hier een 5cm dikke laag grind plaatsen. De oppervlakte is dan 30 m2 (5x6)  Het aantal kuubs van dit oppervlak is 30 x de dikte = 30x0,05=1,5m3

  2. Breng niet een te dikke laag aan: Hoe dik de laag grind of split moet worden is afhankelijk van de maat en de toepassing. Een meer grof gesteente vraagt een dikkere laag dan een fijnere grindsoort. Om hevige verzakking te voorkomen is het echter belangrijk dat de bedekte laag niet te dik is. Een standaard dikte van 5cm is voldoende bij grind tussen de ±8-25 mm. Hoe groter het grind of split, hoe dikker u het legt. Deze stamregel geldt niet altijd; bij extreem fijne grindsoorten kunt u het beste een standaard dikte van 8 cm aanhouden.

  3. 1m3 weegt normaalgesproken 1500 kg: Weet u het aantal kuubs wat u nodig heeft? Vermenigvuldig dit met 1,5 en u weet het aantal tonnen(1000kg) wat u nodig heeft.

Wat is het nut van een grindmat?

Als u al een oprit van split of grind heeft, bent u dit probleem ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Als er een auto of een fiets over uw oprit rijdt, verschuift het gesteente en ontstaan er sporen. Hiervoor is een handige oplossing in de vorm van grindmatten bedacht. Een grindmat zorgt ervoor dat het split of grind op zijn plek blijft liggen. 

U plaatst de grindmatten in een halfsteensverband, een halfsteensverband is een strekkende laag die steeds een halve steen, in dit geval dus mat, verspringt. Hierdoor krijgt u een strakke stabiele ondergrond waardoor het split niet meer verplaatst of verzakt. De grindmatten hebben elk openingen waar u het split of grind er tot iets over het randje in doet. Op deze manier blijft het split of grind op zijn plek liggen en bovendien is de grindmat niet meer zichtbaar. Dit is dus een ideale oplossing voor het veelvoorkomende spoorvorming en verzakking probleem van split en grind.

Kies één van onze grindmatten die wij aanbieden als u wilt dat uw split of grind gewoon op zijn plek blijft liggen. Het voordeel van de grindmatten of grindplaten van Gadero is dat de meeste geproduceerd zijn in combinatie met een anti worteldoek waardoor onkruid en gras geen kans krijgt om door uw gesteente heen te groeien.