27 dec Kerst

Hoeveel kerstballen in kerstboom?

Hoeveel kerstballen u gebruikt in uw kerstboom hangt af van een aantal factoren. De één houdt van een volle kerstboom, de ander versiert hem minimalistisch. Heeft u een echte kerstboom of een kunstkerstboom en daarnaast speelt de grootte van de kerstversiering ook mee. Veel dingen om rekening mee te houden. In dit blog leggen we uit hoeveel ballen u gebruikt in uw kerstboom en hoe u deze perfect versiert.

Zoals we al zeiden, hoeveel ballen u gebruikt hangt van vele factoren af. Wat ons betreft mag kerst over de top en is het geen probleem veel kerstballen in de kerstboom te hangen. We zien een trend de afgelopen jaren in grotere versieringen en in deze worden in grotere getalen in de boom gehangen.

Houdt u van een minimalistische boom? Kies dan niet alleen minder kerstballen maar ook minder decoraties en een lichtsnoer met minder lampjes (deze mogen gerust meer licht produceren) zoals bijvoorbeeld een snoer met kaarsverlichting of miniverlichting. Miniverlichting heeft minder lampjes verdeeld over een lange lengte snoer. 

Echte kerstboom versieren met kerstballen

De soort kerstboom die u heeft speelt ook mee. Een echte kerstboom nordmanspar heeft vaak een soort lagen tussen de takken. Hierin kunt u diepte creëren door de kerstballen dichter bij de stam te hangen. En kunt u uiteindelijk meerdere kleinere formaat kerstballen kwijt. Een grote kerstboom betekent niet direct dat u meer ruimte heeft voor kerstballen.

Een echte nordmann kerstboom groeit elk jaar ongeveer 10-20 cm, in dit jaar krijgt de boom 1 ring met nieuwe takken. Hoe hoger de boom, hoe meer ringen met takken. In een groeizaam jaar gaat de kerstboom wel de hoogte in, maar minder in de breedte. Of een kerstboom wordt onderin gesnoeid zodat deze niet te breed wordt. Al deze zaken spelen mee in het model van de kerstboom en uiteindelijk de keuze van het aantal kerstballen.

Kerstballen in de kunstkerstboom

Een kunstkerstboom heeft een minder natuurlijke vorm. Het nieuwste model kunstkerstboom Wassenaar is zeer natuurgetrouw en heeft het meest weg van een echte kerstboom. De kunstkerstbomen die opgebouwd zijn vanuit een stam zijn geschikt om in de diepte te versieren, kerstballen kunnen dichter bij de stam opgehangen worden. Een mega grote kunstkerstboom wordt vanuit een ring opgebouwd. Hier heeft u alleen het oppervlakte van de kerstboom om te versieren met kerstballen.

  

Afbeelding; Verschillende vormen echte kerstboom nordmanspar en kunstkerstbomen

Kerstboom versieren

In onderstaand schema ziet u precies hoeveel kerstballen u nodig hebt voor een prachtig gedecoreerde kerstboom. Er is geen rekening gehouden met de bovenstaande factoren, dit zijn richtlijnen. Nadat u de keuze heeft gemaakt hoeveel kerstballen u in uw kerstboom wil hangen gaat u de kerstboom versieren. Een volledig stappenplan kerstboom versieren vindt u in ons blog. 

Maat kerstboomAantal kerstballenAantal kerstdecoratiesLampjes
150-200 cm5010240
200-250 cm8015360
250-300 cm10020480
300-350 cm13025600
350-400 cm15030720
400-500 cm180401100
500-600 cm220452000
600-700 cm260504000
700-800 cm300606000
800-900 cm350709000
900-1000 cm4008012000

Wat hebben kerstballen met kerst te maken?

Kerstballen zijn van oorsprong handgeblazen glasballen met een laagje metaal aan de binnenzijde. Rond het midwinterfeest werden bomen versierd met appels en noten. Toen er schaarste heerste ging men gebruik maken van de zogenoemde heksenballen (een heks kon zichzelf niet zien in het spiegelbeeld van de bal). Glasblazer Linder uit de Vogezen blies in 1831 de eerste kerstballen.

Door de jaren heen zijn er veel aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp van de ballen. Grootste verandering is dat we steeds vaker gebruik maken van machine geblazen glas of kunststof kerstballen. Een andere trendverandering is de grootte van de kerstbal en de verschillende kleuren waar we gebruik van maken. Tegenwoordig is de kerstbal niet meer weg te denken uit ons interieur in de decembermaand.

Versierde kerstboom kopen

Heeft u vragen over uw kerstboom, of zoekt u iemand die uw kerstboom dit jaar decoreert? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder met een passende vrijblijvende offerte en advies. Koop bij Gadero uw kerstboom en bestel eenvoudig een kerstversiering pakket mee, wij berekenen hoeveel kerstballen u bij uw kerstboom nodig heeft. Bekijk de extra opties bij de betreffende boom.

Gadero bezorgt echte kerstbomen, grote kunstkerstbomen en bijpassende versiering in heel België en Nederland.