Logo Gadero
service
Blog

Hoeveel kerstballen in boom?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst27-12-2019

Kerst is een jaarlijks terugkerend ritueel, maar het aantal kerstballen dat u gebruikt in uw kerstboom hangt af van een aantal factoren. De één houdt van een volle kerstboom, de ander versiert hem minimalistisch. Heeft u een echte kerstboom of een kunstkerstboom en daarnaast speelt de grootte van de kerstversiering ook mee. Veel dingen om rekening mee te houden. In dit blog leggen we uit hoeveel ballen u gebruikt in uw kerstboom en hoe u deze perfect versiert.

kerstballen kerstboom

Zoals we al zeiden, hoeveel ballen u gebruikt hangt van vele factoren af. Wat ons betreft mag kerst over de top en is het geen probleem een groot aantal kerstballen in de kerstboom te hangen. We zien een trend de afgelopen jaren in grotere versieringen en grotere kerstballen, deze worden in grotere getalen in de boom gehangen. Houd echter wel rekening met een mooie uitgebalanceerde kerstboom.

Houdt u van een minimalistische echte boom? Kies dan niet alleen minder kerstballen maar ook minder decoraties en een lichtsnoer met minder lampjes (deze mogen gerust meer licht produceren) zoals bijvoorbeeld een snoer met kaarsverlichting of kleine lampjes. Miniverlichting heeft minder aantal lampjes verdeeld over een lange lengte snoer. 

Kerstboom versieren

Echte kerstboom versieren met kerstballen

De soort kerstboom die u heeft speelt ook mee. Een echte kerstboom nordmannspar heeft vaak een soort lagen tussen de takken. Hierin kunt u diepte creëren door de kerstballen dichter bij de stam te hangen. En kunt u uiteindelijk meerdere kleinere formaat kerstballen kwijt. Kleine kerstballen bovenin hangen is verstandig, aangezien hier dunnere takken zitten. Een grote kerstboom betekent niet direct dat u meer ruimte heeft voor kerstballen.

Een echte nordmann kerstboom groeit elk jaar ongeveer 10-20 cm, in dit jaar krijgt de boom 1 ring met nieuwe, volle takken. Hoe hoger de boom, hoe meer ringen met takken. In een groeizaam jaar gaat de kerstboom wel de hoogte in, maar minder in de breedte. Of een kerstboom kun je onderin snoeien zodat deze niet te breed wordt. Al deze zaken spelen mee in het model van de kerstboom en uiteindelijk de keuze van het aantal kerstballen.

Kerstballen in de kunstkerstboom

Een kunstkerstboom heeft een minder natuurlijke vorm. Het nieuwste model kunstkerstboom Wassenaar is zeer natuurgetrouw en heeft het meest weg van een echte kerstboom. De kunstkerstbomen die opgebouwd zijn vanuit een stam zijn geschikt om in de diepte te versieren, een aantal kerstballen kunnen dichter bij de stam opgehangen worden. Een mega grote kunstkerstboom wordt vanuit een ring opgebouwd. Hier heeft u alleen het oppervlakte van de kerstboom om te versieren met kerstballen.

kerstbomen hoogte

  

3 meter kunstkerstboom model

Afbeelding; Verschillende vormen echte kerstboom nordmanspar en kunstkerstbomen

Hoe decoreer je een kerstboom?

Een kerstboom optuigen kan op verschillende manieren worden gedaan. Of je nou met een echte kerstboom komt of toch liever een kunstkerstboom, de invulling van de decoratie is helemaal aan u.

Ook de kerstverlichting is belangrijk, u kan het beste kerstboomverlichting eerst ophangen en daarna beginnen met het versieren. Naast kerstballen is ook het versiering met kerstversiering belangrijk, denk hierbij bijvoorbeeld aan slingers en andere decoratie. De een wil dikkere slingers met weinig kerstballen, waar de ander dunne slingers wil met uitbundige ballen. Tip: laat stukken slinger vieren, je wil dus een natuurlijke golvende beweging maken. Dus werk niet met te gespannen slingers, dit geeft uw kerstboom een stijf uiterlijk.

Kerstboom versieren

In onderstaand schema ziet u precies hoeveel kerstballen in boom en hoeveel kerstlampjes dat u nodig heeft voor een prachtig gedecoreerde kerstboom. Er is geen rekening gehouden met de bovenstaande factoren, dit zijn richtlijnen. Nadat u de keuze heeft gemaakt hoeveel kerstballen u in uw kerstboom wil hangen gaat u de kerstboom versieren. Een volledig stappenplan kerstboom versieren vindt u in ons blog. 

Kerstboom versieren

Wat hebben kerstballen met kerst te maken?

Kerstballen zijn van oorsprong handgeblazen glasballen met een laagje metaal aan de binnenzijde. Rond het midwinterfeest werden bomen versierd met appels en noten. Toen er schaarste heerste ging men gebruik maken van de zogenoemde heksenballen (een heks kon zichzelf niet zien in het spiegelbeeld van de bal). Glasblazer Linder uit de Vogezen blies in 1831 de eerste kerstballen.

Door de jaren heen zijn er veel aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp van de ballen. Grootste verandering is dat we steeds vaker gebruik maken van machine geblazen glas of kunststof kerstballen, want glazen ballen breken snel. Een andere trendverandering is de grootte van de kerstbal en de verschillende kleuren waar we gebruik van maken, dit maakt een boom levendig. Er is veel variatie tussen grote en kleine kerstballen, maar ook voor slingers geldt hetzelfde. Tegenwoordig is de kerstbal niet meer weg te denken uit ons interieur in de decembermaand en hoort dus bij een traditionele kerst.

Kerstballen zwart goud

Versierde kerstboom kopen

Heeft u vragen over uw kerstboom, of zoekt u iemand die uw kerstboom dit jaar decoreert? Neem contact met ons op en wij zorgen dat je boom versiert wordt. Ook helpen wij u graag verder met een passende vrijblijvende offerte en advies. Koop bij Gadero uw kerstboom en bestel eenvoudig een kerstversiering pakket mee, wij berekenen het aantal kerstballen dat u bij uw kerstboom nodig heeft. Bekijk de extra opties bij de betreffende boom.

Gadero bezorgt echte kerstbomen, grote kunstkerstbomen en bijpassende versiering in heel België en Nederland. Zo is er voor iedereen een prachtige kerstboom beschikbaar.