#235 Zelf een compostbak maken

In aflevering #235 van Gadero TV laat Ronny u zie hoe u zelf een compostbak maakt. Weten welke stappen u moet volgen? Lees dan snel verder!

Compostbak maken

Voor Gadero TV #235 heeft Ronny zelf een compostbak gemaakt. Hiervoor heeft hij onze hardhouten schuttingplanken van Keruing 1.6 x 14.5 cm gebruikt. Deze planken zijn glad geschaafd en voorzien van afgeronde hoekjes. Deze plank heeft een gladde zijde en een zijde met dubbel v-groef.

Compostbak van hardhout planken

Zelf composteren 

Compostering is een proces waarbij schimmels en bacteriën groenafval omzetten in compost. Compost kunt u weer gebruiken in uw tuin. Het wordt gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren. Dit wordt vaak gedaan bij een border of rondom hagen of rozen. De bodemstructuur wordt verbeterd doordat het grond organismen voor extra zuurstof in grond zorgt en dat de bodem vocht beter vast kan houden. Hierdoor krijgen de planten een optimale weerstand. De planten zullen mooier bloeien en sterker worden.

Compostbak met uitneembare voorkant

Stappenplan 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

02 uur 30 minuten

Geschatte kosten:

€ 150,00 - € 250,00

Benodigdheden:

Tafelzaag
Klosjes
Handzaag
Platte kwast
Rolmaat

Stap 1: "De voorbereiding"

Voor deze compostbak wordt er gebruik gemaakt van planken van 80cm en 90cm. De meeste planken worden aangeboden met een lengte van 180cm. Zorg ervoor dat de planken naar de juiste maat zijn verzaagd. De 90cm planken worden gebruikt voor de hoekafwerking van de compostbak. Deze planken dienen doormidden gezaagd te worden. Ronny heeft hiervoor de aanslag van de tafelzaag op zeven cm gezet.

Stap 2: "Het maken van de zijpanelen "

Per scherm worden er vijf planken in de hoogte gemonteerd met de groefzijde aan de voorkant. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de planken zit. Hierbij kunt u een tussenruimte aanhouden van twee à drie cm. Ronny gebruikt hiervoor klosjes van drie cm.

Voor de hoekafwerking wordt de gladde zijde aan de voorkant gebruikt. Leg de hoekplank gelijk met de onderste plank van het scherm. U bevestigt de hoekplank met twee schroeven per horizontale plank. We raden aan om de planken eerst voor te boren. Op deze manier maakt u twee schermen.

Stap 3: "De hoekafwerking inkorting"

De hoekplank zal aan de bovenkant iets uitsteken. U kunt ervoor kiezen om het uitstekende gedeelte in de grond te plaatsen, zodat de compostbak stevig staat. In deze aflevering kiest Ronny ervoor op hoeken af te korten. Dit kunt u doen met een handzaag.

Stap 4: "Het maken van het achterpaneel"

Bij het achterpaneel kunt u dezelfde tussenruimte aanhouden als bij de zijwanden. De hoekplank laat u twee plankdiktes oversteken, zodat er ruimte is om de panelen met elkaar te verbinden.

Stap 5: "De panelen verbinden"

De panelen kunt u verbinden door het uitstekende gedeelte van de hoekplank van het achterpaneel te schroeven aan de zijkant van de hoekplank van het zijpaneel. Ronny gebruikt hiervoor drie schroeven per hoek.

Stap 6: "Het maken van het voorpaneel"

U kunt ervoor kiezen om het paneel op dezelfde manier als het achterpaneel te maken. Ronny kiest hiervoor om een deel van het voorpaneel uitneembaar te maken. Daarom monteert hij alleen de onderste twee planken aan de hoekplanken. Dit deel monteert u op dezelfde manier als het achterpaneel.

Stap 7: "Het maken van het uitneembaar paneel"

Uit één plank kunt u twee latten van vijf cm breed halen. Deze monteert u aan de gladde zijde van de drie horizontale planken. Voor de tussenruimte kunt u weer het klosjes gebruiken. De lat wordt per plank twee keer vastgeschroefd.

Stap 8: "De klosjes"

Om te voorkomen dat het uitneembare deel naar achteren valt, kunt u klosjes aan de binnenkant van de bak monteren. De klosjes moeten dezelfde afmeting hebben als de tussenruimte van de planken.

Stap 9: "De hoekplanken beitsen"

Breng met een platte kwast uw beits aan op uw hout. Wij beitsen in dit geval alleen de hoekplanken met een zwarte beits, maar u bent zelf vrij om te beslissen welk gedeelte u wel of niet wilt beitsen. Voor gebruik eerst even de beits roeren zodat u ook het kleurpigment onder uit het blik haalt.

Wat mag in de compostbak? 

Wel bij het compost Niet bij het compost
Plantresten Vlees en vis 
Groente- en fruitresten Botjes en graten
Fijngemaakt hout en takken Gekookte etensresten
Versnipperde eierschalen Citrusvruchten
Koffiedik en theezakjes Zieke planten
Afval uit een regengoot Glas, steen, plastic en metaal
Grasmaaisel en snoeiafval Aardappelschillen

Compostbak detail

Materialen en gereedschappen voor het maken van een compostbak 

Materialen

Gereedschap

  • Tafelzaag
  • Klosjes
  • Handzaag
  • Platte kwast
  • Rolmaat

Binnenkant compostbak

Alternatieven voor een compostbak

Behalve hardhouten planken, kunt u natuurlijk ook andere houtsoorten gebruiken voor uw compostbak. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld onze geïmpregneerde planken of planken van Lariks Douglas. Hardhouten planken hebben wel een langere levensduur dan geïmpregneerde planken of Lariks Douglas. Ook kunnen hardhouten planken beter tegen vocht. In deze aflevering is er gebruik gemaakt van Keruing planken, maar u zou ook planken van hardhout kunnen gebruiken.

Behalve een andere houtsoort, kunt u er ook voor kiezen op het voorpaneel met scharnieren te monteren aan uw compostbak.

Wilt u meer inspiratie opdoen voor het maken van een compostbak? Lees dan onze klustip Compostbak maken

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram