Logo Gadero
service
Gadero TV

#235 Zelf een compostbak maken

Geplaatst09-10-2021

Wilt u zelf een compostbak maken? Lees het stappenplan goed door voor u begint!

In ons voorbeeld gebruiken wij hardhouten schuttingplanken van 1.6 x 14,5 cm, maar u kunt ook andere houtsoorten gebruiken voor uw compostbak. Alleen hebben hardhouten planken een langere leversduur dan geïmpregneerde planken of Lariks Douglas. Ook kunnen hardhouten planken beter tegen vocht.

Benodigdheden:

  • Tafelzaag 

  • Klosjes 

  • Handzaag 

  • Platte kwast 

  • Rolmaat

Voorbereidingstijd:

00:30

Bouwtijd:

02:30

Geschatte kosten:

€150 - €250

1
De voorbereiding

Voor deze compostbak wordt er gebruik gemaakt van planken van 80cm en 90cm. De meeste planken worden aangeboden met een lengte van 180cm. Zorg ervoor dat de planken naar de juiste maat zijn verzaagd. De 90cm planken worden gebruikt voor de hoekafwerking van de compostbak. Deze planken dienen doormidden gezaagd te worden. Ronny heeft hiervoor de aanslag van de tafelzaag op zeven cm gezet.

2
Het maken van de zijpanelen

Per scherm worden er vijf planken in de hoogte gemonteerd met de groefzijde aan de voorkant. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de planken zit. Hierbij kunt u een tussenruimte aanhouden van twee à drie cm. Ronny gebruikt hiervoor klosjes van drie cm.

Voor de hoekafwerking wordt de gladde zijde aan de voorkant gebruikt. Leg de hoekplank gelijk met de onderste plank van het scherm. U bevestigt de hoekplank met twee schroeven per horizontale plank. We raden aan om de planken eerst voor te boren. Op deze manier maakt u twee schermen.

3
De hoekafwerking inkorting

De hoekplank zal aan de bovenkant iets uitsteken. U kunt ervoor kiezen om het uitstekende gedeelte in de grond te plaatsen, zodat de compostbak stevig staat. In deze aflevering kiest Ronny ervoor op hoeken af te korten. Dit kunt u doen met een handzaag.

4
Het maken van het achterpaneel

Bij het achterpaneel kunt u dezelfde tussenruimte aanhouden als bij de zijwanden. De hoekplank laat u twee plankdiktes oversteken, zodat er ruimte is om de panelen met elkaar te verbinden.

5
De panelen verbinden

De panelen kunt u verbinden door het uitstekende gedeelte van de hoekplank van het achterpaneel te schroeven aan de zijkant van de hoekplank van het zijpaneel. Ronny gebruikt hiervoor drie schroeven per hoek.

6
Het maken van het voorpaneel

U kunt ervoor kiezen om het paneel op dezelfde manier als het achterpaneel te maken. Ronny kiest hiervoor om een deel van het voorpaneel uitneembaar te maken. Daarom monteert hij alleen de onderste twee planken aan de hoekplanken. Dit deel monteert u op dezelfde manier als het achterpaneel.

7
Het maken van het uitneembaar paneel

Uit één plank kunt u twee latten van vijf cm breed halen. Deze monteert u aan de gladde zijde van de drie horizontale planken. Voor de tussenruimte kunt u weer het klosjes gebruiken. De lat wordt per plank twee keer vastgeschroefd.

8
De klosjes

Om te voorkomen dat het uitneembare deel naar achteren valt, kunt u klosjes aan de binnenkant van de bak monteren. De klosjes moeten dezelfde afmeting hebben als de tussenruimte van de planken.

9
De hoekplanken beitsen

Breng met een platte kwast uw beits aan op uw hout. Wij beitsen in dit geval alleen de hoekplanken met een zwarte beits, maar u bent zelf vrij om te beslissen welk gedeelte u wel of niet wilt beitsen. Voor gebruik eerst even de beits roeren zodat u ook het kleurpigment onder uit het blik haalt.