Logo Gadero
service
Blog

Dichte schuttingen van potdekselplanken is de trend

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst12-10-2015

Een 180 cm hoge horizontale schutting van groen geïmpregneerde tuinplanken. Dat is niet meer van deze tijd. Een schutting van dergelijke om en om gemonteerde planken geeft doorkijk en heeft weinig uitstraling. De trend is dat we een geheel dichte schutting van Zweeds rabat planken willen van 2 meter hoog.

56275 zweeds rabat potdekselplank zwart gecoat

Dichte erfafscheiding

Een schutting van Zweeds Rabat, ook wel potdekselplanken genoemd, zijn te herkennen aan een brede onderkant en een smalle bovenkant. De planken lopen dus schuin af. Met deze planken krijgt u een geheel gesloten afscheiding en enige demping van geluid. Het nadeel van Zweeds rabat is dat u beide zijden moet bekleden om aan beide kanten een gelijk aanzicht te krijgen. Naast Zweeds Rabat is het ook mogelijk een schutting van blokhutprofielen en gleufpalen te maken, deze hebben een gelijke zichtzijde met slechts 1 plank. Wel hebben gleufpalen en blokhutprofielen als nadeel dat deze lastig te monteren zijn en uw stapel planken kunnen werken binnen de gleufpalen. Begin bij voorkeur op een betonband, om zo de onderkant van uw schutting te beschermen en de levensduur van uw schutting te verlengen.

Schutting van zwarte potdekselplanken

Schutting van zwarte potdekselplanken

Zwarte planken

Naast onbehandelde Lariks Douglas planken en keteldruk groen en bruin geimpregneerde tuinplanken is de trend van de laatste jaren de kleur Zwart. Zwarte planken steken waanzinnig mooi bij uw groene planten en geven uw tuin een luxe uitstraling. Let op, voor een blijvende zwarte kleur, adviseren wij te letten op dubbel gespoten zwart hout. Deze blijft namelijk zwart. Gedompeld zwart hout is goedkoop, maar kan snel schimmelen, vergrijzen en is niet duurzaam. Naast zwart rabat zie we ook steeds meer potdekselplanken en tuinhout in geimpregneerd steigerhout in de kleur oud grijs.

Waar op letten?

Een dichte schutting vangt relatief veel wind en is relatief zwaar. Dus u niet besparen op het aantal palen. Plaats hardhouten tuinpalen van minimaal 7x7 cm dikte of bij voorkeur 8x8 cm dikte en lengte 3 meter. Wilt u geimpregneerde of Lariks Douglas schuttingpalen gebruiken, kies dan voor minimaal 88x88 mm dikte.   Zorg dus voor dikke palen, minimaal 7x7 of 8x8 cm van bij voorkeur Azobe Hardhout.

Dichte schuttingen van potdekselplanken

Montage tips

Plaats uw vierkante palen om de 60 cm.Start altijd vanaf de onderzijde met de brede zijde naar onderen gericht. U kunt het beste 5 cm van de grond blijven voor het monteren van deze eerste plank. Ook is het mogelijk uw schutting op een 6x15 cm dikte betonband te plaatsen zoals hierboven is uitgelegd. De planken nooit te strak op elkaar monteren, zorg voor 5 mm tussenruimte bij brede 19 cm Zweeds rabat planken en 3 mm bij smalle 14,5 cm potdekselprofielen.

Meer info en rabatdelen bestellen, zie website Houthandel Gadero.