25 jan

DIY project: Zelf een voerdertafel maken van resthout

Heeft u nog hout over van uw vlonder of schutting en zoekt u een leuk project? Dan maakt u er gewoon zelf een voedertafel van! De winter is in volle gang en dat is de ideale tijd om wat extra aandacht aan de vogels te besteden. Door in de winter vogelvoer op de voedertafel te leggen zorgt u ervoor dat vogels makkelijker de winter doorkomen en veilig kunnen eten, buiten bereik van katten bijvoorbeeld. Daarnaast is het een hele leuke toevoeging aan uw tuin, omdat vogels af en aan vliegen. 

Zo krijgt u ook in de winter een beetje leven in de tuin. Benieuwd hoe u zelf een voedertafel maakt? Lees dan verder!

Vlonder- of schuttingplanken hergebruiken

Als u hout voor uw vlonder of schutting gaat bestellen dan koopt u altijd iets meer, want u moet wel rekening houden met zaagverlies. De kans is groot dat u daarom wat planken over heeft, omdat het leggen van uw vlonder of het plaatsen van uw schutting voorspoediger ging dan gedacht. Zonde om goede planken weg te gooien, dus u zoekt een nieuw project voor uw resthout. Met deze planken maakt u eenvoudig een platform voor een voedertafel. Meestal bestaan deze platforms uit één grote plank, maar ze zijn ook prima te maken meerdere losse planken. 

Zwevend voederplatform

Voederplatform maken

Zaag de planken in de goede maat. U kunt zelf bepalen hoe groot u het platform maakt. Zorg ervoor dat de vogeltjes er comfortabel op kunnen zitten, maar maak het ook niet te groot, want dan blijft het niet stabiel op de paal staan. Wij raden een vierkant platform van tussen de 30 en 40 cm aan. Als u een latje heeft kunt u die het beste gebruiken om de planken tot een platform te maken. Geen latje en geen zin om naar de bouwmarkt te gaan? Gebruik dan één van de overgebleven planken om het geheel te verbinden. U monteert de planken gewoon met de tuin- of vlonderschroeven die u nog overheeft van uw tuinproject. 

Als u hierna nog latjes over heeft maakt u hier een mooie border om het platform heen van. Hier kunnen de vogels makkelijker op neerstrijken. U kunt natuurlijk ook een plank in kleinere latjes zagen om dit effect te bereiken. In principe is uw voederplatform nu af, maar om het voer tegen regen te beschermen heeft u ook de optie om er nog een dakje boven te maken. Dit is heel makkelijk te realiseren met 4 latten en 2 planken. Plaats een latje in elke hoek van het platform en gebruik te 2 planken om een dak te vormen. Bij een smal platform kunt u ook kiezen voor een nokvorst als dakje. 

vogel voederplatform met dakje

Piket- of schuttingpalen gebruiken

Nu u het platform af heeft kunt u gaan bedenken waar u de voedertafel in de tuin gaat plaatsen. U heeft verschillende opties: zo kunt u de voedertafel ophangen aan de takken van een boom, op een poot in de grond zetten of zelf een staander maken. 

Als u de voedertafel gaat ophangen draait u oogjes in de hoeken waar u vervolgens een touw of ketting aan vast maakt. Zo ontstaat er een zwevende voedertafel die u op de gewenste plek in de tuin hangt. Zo is een boomtak een goede plek. Heeft u die niet in de tuin staan? Dan is een ophanghaak ook een idee. Maak deze vast aan uw schutting of schuur om de vogels een plek te geven om te eten.

Mussen met vogel voederplatform

Zelf staanders maken

Als u nog een piket- of schuttingpaal over heeft kunt u deze ook gebruiken om het platform op te plaatsen. Dit kan op twee manieren: door de paal in een gat in de grond te zetten of door er een staander van te maken. Maak het platform aan de paal vast, bijvoorbeeld met hoekankers die u nog over heeft van uw schutting. Gebruik een grondboor om de paal diep genoeg in de grond te plaatsen, zodat het voederplatform stevig staat. Bij een paal van hardhout is direct contact met de grond geen probleem.

Gaat u een staander maken? Zorg ervoor dat de paal een stevige voet heeft. Dit doet u onder andere door een kruis aan de onderkant van de poot te maken en deze paal te ondersteunen met 4 laten. Het voordeel van een voedertafel op staander is dat u hem naar believen door de tuin heen kan plaatsen, terwijl dit bij een voederplatform in de grond toch lastiger is.

Vogel op vogelplatform

Enthousiast om te beginnen, maar nog geen hout in huis? Bekijk dan ook onze schaaldelen of Lariks Douglas planken en balken voor een opvallende voedertafel.