Logo Gadero
service
Blog

Shou Sugi Ban: Duurzaam hout met deze eeuwenoude Japanse techniek

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst20-06-2019

Ooit afgevraagd waar de bijzondere look van Japanse huizen en tempels vandaan komt? De zwartgeblakerde gevels en daken krijgen hun unieke uitstraling door een eeuwenoude Japanse techniek: Shou Sugi Ban. Hierbij wordt het oppervlakte van het hout verbrand, waardoor er een verkoolde laag op het hout komt te liggen. 

zwart plank shou sugi ban

Deze methode zorgt niet alleen voor hele mooie planken, maar maakt het hout ook zeer duurzaam. Zo staat er in Japan een meer dan 1000 jaar oude tempel opgebouwd uit Shou Sugi Ban behandeld hout, die er nog steeds erg goed uitziet.

Benieuwd hoe u dit unieke hout in uw eigen tuin toe kan passen? Lees dan verder. 

tempel van zwartgebrand hout

Wat is Shou Sugi Ban?

Shou Sugi Ban is een nog vrij onbekende term, maar wint steeds meer aan populariteit. Hout is geen oneindige grondstof en steeds meer mensen vinden het belangrijk om te kiezen voor duurzame oplossingen. Hout dat volgens Shou Sugi Ban behandeld is valt hier zeker onder. De term betekent letterlijk: ‘gebrande cipres’. Vroeger werd er dan ook voornamelijk ceder- en cipressenhout voor gebruikt, maar de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Nu zien we ook zwart gebrande planken van Lariks Douglas, Eiken en zelfs thermo Fraké wordt op deze manier behandeld. 

Origineel bestaat deze methode van behandelen uit het aan elkaar binden van 3 planken als een soort schoorsteen. Hier werd vervolgens een vuur onder aangestoken. Tegenwoordig gebeurt het behandelen van hout meer in een oven of met een gasbrander. Het vuur brandt het eerste laagje hout weg, wat over het algemeen het meest kwetsbaar is. Dan kan de verkoolde laag eraf geborsteld worden, maar dat gebeurt niet bij alle toepassingen. Vervolgens kunnen de planken worden afgewerkt met beits en olie.

gebrand hout lariks planken

Wat zijn de voordelen van Shou Sugi Ban?

Shou Sugi Ban heeft veel voordelen, waarvan de verhoogde duurzaamheid de meest bekende is. Het ligt er natuurlijk aan welke houtsoort u behandeld, maar deze oude Japanse verduurzamingstechniek vergroot de levensduur van elke houtsoort waar het op toegepast wordt. Daarnaast beschermt de verkoolde laag het hout tegen houtrot en insecten. Bovendien is het hout beter bestand tegen vocht. De verkoolde bovenlaag werkt ook brandvertragend, wat de reden is dat het in japan veel op huizen gebruikt wordt. Deze eigenschappen bij elkaar dragen bij aan de duurzaamheid van het hout.

Een ander, misschien minder praktisch voordeel, is het uiterlijk. Bij dit zwarte hout is iedere plank uniek, wat voor een bijzonder eindproduct zorgt. Bij Shou Sugi Ban komen de tekeningen van het hout prachtig naar voren, als u voor de schoongemaakte versie kiest. Ook het verkoolde hout heeft een hele eigentijdse uitstraling. 

zwart gebrand eikenhouten vloer

Wat zijn de toepassingen van zwart gebrand hout?

Deze Japanse verduurzamingstechniek is geschikt voor veel verschillende houtsoorten en dus ook voor veel verschillende toepassingen. U ziet dit zwartgebrande hout bijvoorbeeld veel op gevels, vanwege de duurzaamheid en brandvertragende werking. Daarnaast is dit hout ook heel geliefd voor binnentoepassingen, omdat het opvallende uiterlijk van de planken goed tot zijn recht komt in een interieur. Er is veel mogelijk met zwart gebrand hout. Als u op zoek bent naar iets echt bijzonders voor uw tuin of interieur is dit het hout voor u. 

Deze unieke zwart gekleurde profielen zijn ook bij Gadero verkrijgbaar. Bekijk ons complete aanbod aan gebrand hout voor al onze zwart gebrande planken. 

Buitengevel zwart gebrand hout