Logo Gadero
service
Blog

Tips voor Dakterras vlonders

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst03-03-2018

U heeft een dakterras of balkon? Hier wilt u komend voorjaar en in de zomer lekker genieten van het zonnetje. Natuurlijk wilt u dan planken die niet snel glad worden en een lichtgewicht constructie. Lees in dit artikel tips voor het aanleggen van een dakterras of balkon vlonder.

Houten Vlonder met groeven

Zorg voor een stevige constructie

De belangrijkste eerste vraag is of uw dak sterk genoeg is voor een dakterras. Hiervoor kunt u bij twijfel een bouwkundig adviseur voor in de armen nemen. Ook kunt u dit probleem ontwijken door speciale lichtgewicht aluminium balken te gebruiken en deze aan de dakranden of zijmuren te monteren. De maximale overspanning is dan 3 meter. Echter is dit wel een oplossing met een hoog prijskaartje. Het liefst legt u uw houten tegels of terrasplanken op houten onderbalken. 

dakterras

Houten onderbalken legt u niet zomaar koud op uw dakbedekking. Controleer eerst of uw dakbedekking, meestal dakleer, nog lang mee kan. Nu kunt u er nog eenvoudig bij! Dus een goed moment om indien nodig te vervangen. Vervolgens kunt u dan houten onderbalken op rubberen tegeldragers leggen. Zo beschermt u uw dakbedekking en bovendien kunnen uw onderbalken zo beter drogen doordat ze niet in direct contact met uw dak liggen. Plaats circa elke 30 cm een rubberen tegeldrager. Eventueel kunt u ook onze kunststof verstelbare terrasdragers 3-6 cm en 6-14 cm gebruiken om extra hoogte te creeren. Handig als u uw dakterras maximaal 14 cm omhoog wilt brengen.

Uw dakterras kunt u bekleden met terrastegels van hout of composiet, houten vlonderplanken of kunststof composiet terrasplanken. Onderstaand lichten we alle 3 opties toe. 

1. Terrastegels

Houten terrastegels van 30x30, 50x50 en 100x100 cm zijn licht van gewicht en snel te leggen. Soms zien we dat klanten dergelijke houten terrastegels zonder onderbalken leggen. Dit is wel mogelijk echter minder aanbevolen dan vastschroeven op onderbalken. De tegels kunnen bij los leggen gaan wippen en gaan minder lang mee omdat de onderlatten niet goed ventileren. Als u losse tegels wilt leggen, kies dan de 100x100 cm grootte, deze hebben meer gewicht en blijven daardoor beter op hun plek liggen. De luxe bankirai hardhouten tegels worden bovendien minder glad, want deze nemen minder vocht en vuil dan goedkopere hardhoutsoorten. Wel elke 2 weken met een harde bezem vegen is ons advies. Kunststof composiet tuintegels vormen ook een optie, deze zijn echter minder gebruikelijk en relatief prijzig. Zo blijven uw tegels vrij van alg. Lees ook onze handige montagetips inclusief video: terrastegels leggen

2. Houten Terrasplanken

Binnen houten terrasplanken onderscheiden wij 2 soorten. Hardhout en zachthout. Onder zachthout verstaan wij houtsoorten als Lariks Douglas, Grenen en Vuren hout. Het voordeel is dat ze licht van gewicht zijn en de prijs is aantrekkelijk. De nadelen zijn dat ze sneller glad worden, meer uitzetten en minder duurzaam zijn dan hardhout. 

100x100cm tegel hardhout

Binnen de hardhouten vlonderplanken worden de 19, 20 en 21 mm dikte veel gekozen bij het aanleggen van een dakterras of balkon vlonder. Deze zijn minder zwaar dan 25 of 28 mm planken. Binnen de 19, 20 en 21 mm dikte hebben wij terrasplanken vlak geschaafd, met groeven en speciale planken geschikt voor blinde bevestiging met zogenaamde B-fix clips.

Vooral de vlak geschaafde vlonderplank is in opmars. Steeds meer mensen ontdekken dat planken met groeven lastiger schoon te vegen zijn. Glad geschaafde planken zijn eenvoudiger schoon te vegen en worden daardoor minder snel glad. Leg houten vlonderplanken altijd op onderbalken om de 40 cm, zo heeft u geen demping en blijven uw planken stabiel liggen. Bespaar nooit op uw fundering en monteer altijd met onze extra sterke WOVAR RVS 410 Vlonderschroeven. Deze zijn in staat de werking van hout goed op te vangen. Let op, bij terrasplanken voor clips en bij composiet dienen de funderingsbalken soms om 30 of 35 cm geplaatst te worden. 

Naast de standaard 145 mm breedte planken zijn de 90 mm brede terrasdekdelen ook erg populair voor een dakterras. Bij deze lichtgewicht 19x90 en 20x90 mm planken van de betere houtsoorten als Ipé en bankirai kunt u gerust 5-6 mm tussenruimte aanhouden. Zo heeft u mooie smalle naadjes en na elke 9 cm een goede ventilatie.

Vlonder Bankirai

U wilt geen schroeven in het zicht? Kies dan voor de speciale terrasplanken met sponning voor blinde bevestiging met B-fix clips. Deze zijn uitsluitend verkrijgbaar in de betere en stabiele hardhoutsoorten met weinig werking. 

Wij adviseren Garapa, Bankirai of Ipé hardhouten dekdelen. Deze zijn dicht van structuur, stabiel en hebben de hoogste duurzaamheidsklasse. Kortom hier heeft u jaren plezier van en bij 2-wekelijks even vegen worden uw planken niet glibberig. 

b-fix-profiel

3. Composiet Terrasplanken

Binnen kunststof composiet onderscheiden wij holkamer en massieve planken. Vooral de holkamer composiet terrasplanken zijn ideaal voor een dakterras of balkon. Deze zijn namelijk licht van gewicht. De composiet vlonderplanken zijn eenvoudig schoon te vegen en worden daardoor niet snel glad. Het nadeel van kunststof composiet is dat de leginstructies zeer nauw komen, denk aan 2% afschot en juiste montage van onderbalken en clips. Massief composiet terrasplanken mogen vaak wel waterpas gelegd worden, maar zijn dus behoorlijk zwaarder.

Binnen het luxe segment holkamer composiet vlonderplanken leveren wij Resysta planken, deze zijn gemaakt van rijstvlieshulzen en speciale mineralen. Deze bijzondere planken zijn oersterk, stabiel, stroef, zeer goed bestand tegen de zoute lucht, verantwoord gemaakt van een restproduct en hebben wel de looks van echt hout. Met de 1mm clip zijn ze zelfs nagenoeg naadloos te leggen. Zo kan er nooit meer iets tussen de naden van uw vlonder vallen. Bekijk ook onze Resysta vlonder aanbiedingen. 

Resysta terrasdekdelen 20x140mm

Montageservice

Laat u uw werk liever aan de specialist over? Kies dan voor de Gadero montageservice. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Onze top 10 dakterras planken en tegels

Onderstaand hebben we een top gemaakt van de meest populaire terrastegels en terrasplanken voor een dakterras of balkon.

  1. Populair, 20x90 mm Bankirai terrasplanken glad geschaafd OP=OP

  2. Luxe 19x90 Ipé terrasplanken rondom glad geschaafd, het neusje van de zalm

  3. Kant en klare Bankirai hardhouten tegels 100x100 cm snel te leggen!

  4. Garapa terrasplanken 21x145 mm voor blinde bevestiging met B-Fix clips

  5. Budget Composiet vlonderplanken antraciet grijs Tuindeco 21 x 140 mm in 4 meter lengte

  6. ACTIE Resysta terrasplank 2.5 x 12.5 cm in 3,4, en 5 meter

  7. Luxe Resysta terrasplank Aanbieding 2.0 x 14 cm vlak geschaafd

  8. Budget 2.0 x 9 hardhouten vlonderplanken met groeven en fijne ribbel zijde

  9. Bankirai hardhouten terrastegels 50x50 cm

  10. Buitenparket Garapa 21x145 mm rondom glad geschaaf