Logo Gadero
service
Blog

Welk glas voor tuinkas?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst13-01-2021

Een glazen kas in uw eigen tuin heeft vele voordelen. Bij de aanschaf van uw tuinkas krijgt u keuze uit 3 opties beglazing. Welke optie past het beste bij uw situatie? In dit blog geven we alle voor- en nadelen van de beglazingsopties; tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat.

tuinkas popular46 royal well groen gecoat

Tuindersglas

Dit is een populaire keuze onder hobby tuinders. Wellicht omdat het relatief goedkoop is. Tuinderglas is vergelijkbaar met enkel glas wat vroeger in woningen werd gebruikt. Echter heeft tuindersglas veel toleranties, het glas mag luchtbellen en strepen bevatten. Daarnaast is de dikte niet overal gelijk. Al deze kenmerken hebben geen invloed op de sterkte of kwaliteit van het glas. De dikte van de glasplaten is ongeveer 3mm.

Kiest u voor tuindersglas in uw kas, dan wordt dit geleverd in kleinere formaat platen die u vast in het frame van de kas zet met glashaken. De glasplaten komen dakpansgewijs over elkaar heen te liggen en worden beschermd door rubberen randen. De glasplaten hebben scherpe randen, dus voorzichtigheid is geboden en het dragen van handschoenen is sterk aanbevolen. De maximale grootte van de glasplaten is 61x61 cm. Per soort tuinkas zal de maat kunnen afwijken.

Voordeel tuindersglas

Het voordeel van tuindersglas is dat de lichtdoorlaatbaarheid vrij hoog is, ongeveer 90%! Het is uitermate duurzaam, zeer goed bestand tegen krassen, weersinvloeden en schoonmaakmiddelen. De isolatiewaarde van tuindersglas is ongeveer 6 W/m2 K. 

Hoe lager de K-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Als vergelijking, enkel glas heeft gemiddeld een K-waarde van 5,8 W/m2K en bij HR+++ glas, wat we in nieuwbouw woningen veelal zien, is de K-waarde kleiner dan 0,8 W/m2K.

Nadeel tuindersglas

Staat uw kas op een afgelegen plek in de tuin, vrij van bomen die kunnen omwaaien of spelende kinderen. Dan is deze beglazing een uitermate keuze. Wordt de kas in een kleinere tuin geplaatst? Of in een bosrijke omgeving? Dan kiest u liever voor een andere soort beglazing. Tuindersglas breekt in scherven als het kapot gaat. Iets wat u liever niet ziet in een kindvriendelijke tuin. Bomen laten al snel takken vallen, dit kan extra schade opleveren. Ook dan kunt u beter kiezen voor een andere soort beglazing. 

Staat uw tuinkas in de volle zon? Dan kan zowel tuinders- als veiligheidsglas voor verbranding van de gewassen zorgen. Kijk bij polycarbonaat of kies een juiste soort schermgaas om de groenten en fruit te beschermen tegen het zonlicht.

tuinkas met tuindersglas

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is de meest gekozen beglazing. Dit soort beglazing is vergelijkbaar met het glas wat in woningen wordt gebruikt. Veiligheidsglas wordt gemaakt door glas thermisch te behandelen. Het ziet er nog steeds gelijk uit, maar het verschil is dat het glas bij breuk in duizenden stukjes uiteen valt. Deze deeltjes zijn nagenoeg niet scherp en daardoor wordt dit glas veiligheidsglas genoemd. 

De structuur is gelijkmatig qua dikte en heeft geen onzuiverheden zoals bellen of strepen. Veiligheidsglas wordt geleverd in 3 of 4 mm dikte, afhankelijk van de soorten tuinkassen. Waar u bij tuindersglas kleine platen dient te plaatsen ontvangt u bij veiligheidsglas grote platen die in het frame passen en geplaatst worden met glasklemmen. U klemt de ruit als het ware in het frame. Afdichten kan met rubbers of een strip.

Voordeel Veiligheidsglas

Veiligheidsglas heeft net als tuinderglas een goede lichtdoorlaatbaarheid, ongeveer 90%. Daarnaast is dit soort glas bijna 6 keer sterker dan tuindersglas. Helemaal in een tuin met kinderen of bomen is dit zeer wenselijk! Het glas is uitermate goed te onderhouden, goed schoon te maken en goed bestand tegen krassen.

Nadeel Veiligheidsglas

Net zoals bij tuindersglas bestaat de kans op verbranding van de gewassen. Daarnaast is veiligheidsglas duurder dan tuindersglas en polycarbonaat.

tuinkas met veiligheidsglas

Polycarbonaat

Het valt onder beglazing, maar polycarbonaat is een kunststof. Het is een sterk, kans op breuk is nihil, lichtgewicht en isolerend product. Polycarbonaat zijn platen van 4 mm/6 mm/8 mm dikte en deze platen zijn dubbelwandig. Tussen de platen zitten zogenoemde kanalen. Hierdoor is polycarbonaat niet doorzichtig. De lichtdoorlaatbaarheid is bij deze platen minder dan bij glas, tussen de 79 en 83%. De kanalen tussen de platen kunnen vochtig worden en condens bevatten. 

Voordeel Polycarbonaat

De montage is vrij eenvoudig. De platen worden bevestigt met glasklemmen of profielen. Polycarbonaat heeft een uitstekende isolatiewaarde, bij 4 mm 4,2 W/m2 K. Hiermee verlengt u uw kweekseizoen aanzienlijk. Door de mindere lichtdoorlaatbaarheid hebben uw gewassen bijna geen kans om te verbranden door direct zonlicht.

Nadeel Polycarbonaat

Van buitenaf ziet u niet hoe het met uw gewassen gaat. Daarnaast is het duurder dan tuindersglas. Polycarbonaat is onderhevig aan weersinvloeden. Na een aantal jaren is het nodig de platen te vervangen. Vaak wordt er aangenomen dat polycarbonaat onbreekbaar is. Het kan minder snel breken dan glas maar ook polycarbonaat kan kapot gaan. Plaatst u de kas op een open vlakte waar veel wind staat? Dan kan het voordeel lichtgewicht een nadeel worden.

tuinkas popular 46 polycarbonaat

Tuinkas glas of polycarbonaat

De keuze tussen glas of polycarbonaat in tuinkassen is afhankelijk van verschillende zaken. Wenst u door de ruiten heen te kijken, dan is polycarbonaat niet aan te raden. Plaatst u de tuinkas in een kleine tuin, of een ruimte waar veel kinderen spelen, dan is polycarbonaat een goede overweging. Polycarbonaat kan kapot gaan, maar het zal geen gevaarlijke scherven veroorzaken zoals tuindersglas. Een polycarbonaat tuinkas klinkt als een goedkope oplossing, maar is in de praktijk vaak duurder dan tuindersglas. 

Tuinkas kopen

Bovenstaande informatie helpt u met de keuze voor de juiste beglazing van uw kweekkas. Zo kunt u maximaal van uw tuin genieten. Gadero verkoopt verschillende soorten tuinkassen. Neem contact op met onze adviseurs als u vragen heeft. Voor meer video's over de opbouw van aluminium tuinkassen gaat u naar ons Youtube kanaal.