Logo Gadero
service
Blog

Wat kost een overkapping?

Gadero logo
Geschreven doorLieke

Wat voor materiaal kies je voor je terrasoverkapping? Hoe groot wil je je terrasoverkapping? Wil je ook extra accessoires toevoegen aan je terrasoverkapping? Wie gaat de overkapping bouwen? Heb je ook een vergunning nodig voor het bouwen van je terrasoverkapping?

Overkapping Met Schuur

Wat kost een overkapping?

Wat voor materiaal kies je voor je terrasoverkapping? Hoe groot wil je je terrasoverkapping? Wil je ook extra accessoires toevoegen aan je terrasoverkapping? Wie gaat de overkapping bouwen? Heb je ook een vergunning nodig voor het bouwen van je terrasoverkapping?

Voor welk materiaal kies je?

Voordat je kan beginnen met het maken van je overkapping moetje eerst een aantal keuzes maken, wat begint met de materiaalkeuze. Je hebt de keuze uit hout, aluminium en kunststof. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, waar een gemiddelde prijs bij hoort.

Houten terrasoverkapping

Een houten terrasoverkapping is verkrijgbaar vanaf ongeveer 1000 euro, dit kan oplopen aan de hand van de afmetingen en de extra opties die je kiest. Het voordeel van een houten overkapping is de klassieke uitstraling en dat de overkapping makkelijk aangepast kan worden aan je eigen wensen. Het nadeel is dat deze terrasoverkapping regelmatig onderhoud nodig heeft, zoals verven, beitsen of oliën. Een emmer verf, beits of olie kost gemiddeld 50 euro.

houten overkapping met glazen schuifwanden

Aluminium terrasoverkapping

Een aluminium terrasoverkapping is verkrijgbaar vanaf 1100 euro. Dit hangt af van de afmetingen en de accessoires die je kiest. Het voordeel van een aluminium overkapping is dat ze onderhoudsarm zijn en dat je de terrasoverkapping alleen maar hoeft schoonmaken. Het nadeel is dat de overkapping wat duurder is als hout of kunststof.

Aluminium aanbouw veranda

Kunststof terrasoverkapping

Een kunststof overkapping is verkrijgbaar vanaf 900 euro. Ook bij deze terrasoverkapping is de prijs afhankelijk van de afmetingen en de verdere opties die je kiest. Het voordeel van een kunststof terrasoverkapping is dat ze duurzaam zijn en onderhoudsarm. Het nadeel is dat ze minder mooi kunnen zijn en de overkapping kan verkleuren door blootstelling aan de zon.

composiet schutting

Wat wordt de grootte en het ontwerp van de terrasoverkapping?

Ga je voor een bouwpakket, waarbij je de overkapping alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten, waardoor je niet heel veel zaagwerk meer hebt? Of toch liever voor een maatwerk overkapping, waarbij je alles helemaal zelf kan kiezen? Misschien heb je wel een voorkeur voor schuifdeuren of juist helemaal open, je kan een heleboel opties toevoegen, zodat jouw nieuwe overkapping helemaal naar je zin is.

Welke maat overkapping kies je?

Bij het kiezen van de maat voor je terrasoverkapping moet je rekening houden met een aantal dingen. Ruimte beschikbaarheid, het is belangrijk dat je de overkapping niet te groot is voor de ruimte die je hebt. Gebruiksdoel, wat wil je allemaal doen met je terrasoverkapping? Een kopje koffie drinken, barbecueën en wil je ook een loungehoek toevoegen? Het is verstandig om hier vooraf over na te denken, zodat de overkapping voldoet aan jullie wensen.

Voor welk ontwerp ga je?

Welke stijl wil je voor jouw overkapping? Je kan kiezen uit modern, traditioneel, landelijk en minimalistisch, kijk eens naar je tuin om te beslissen welke stijl daar goed bij past. Verdiep je eens in het materiaal wat je graag wilt gebruiken voor je overkapping, komt dat overeen met de stijl? Je kan verder nog nadenken of je het uiterlijk, onderhoud en duurzaamheid het belangrijkst vindt.

Welke accessoires wil je?

Als je je terrasoverkapping nog verder wilt aanpassen aan jouw wensen, kan je accessoires toevoegen. Wanneer je in de avond ook buiten wilt zitten is het fijn om verlichting toe te voegen. Je kan het hele jaar door gebruik maken van je overkapping als je een terrasverwarmer of vuurkorf onder je overkapping plaatst, zo is het altijd lekker warm. Als er zon onder je overkapping schijnt kun je overwegen om zonwering, bijvoorbeeld screens of luifels toe te voegen, hiermee bescherm je jezelf tegen zonlicht en hitte. Wil je lekker een feestje kunnen geven onder je nieuwe overkapping? Installeer ingebouwde speakers om muziek af te spelen.

Wie installeert de terrasoverkapping?

Als je zelf handig bent dan kan je de overkapping zelf opbouwen, als je een kant en klaar pakket hebt is het makkelijk om het zelf te doen. Als je geen tijd of zin hebt om de overkapping zelf op te bouwen kan je ervoor kiezen om de montage uit te besteden aan een aannemer of het montageteam van de partij waar je jouw overkapping hebt gekocht.

montage overkapping

Kies je voor zelf monteren?

Als je handig bent kun je de overkapping prima zelf in elkaar zetten, bij een kant en klaar pakket zit een bouwtekening en handleiding, dus je kan stap voor stap jouw overkapping in elkaar zetten. Het is wel belangrijk dat je de juiste gereedschappen hebt. Als je dit nog moet aanschaffen speciaal voor het maken van deze overkappingen, dan ben je ongeveer 200 euro kwijt, je hebt een goede zaag, een gatenzaag, boormachine inclusief accu, verschillende boortjes en een waterpas nodig. Verder ben je je eigen tijd eraan kwijt, als je speciaal vrij moet nemen voor het bouwen van de overkapping wordt het wel duur, wanneer je het in je vrije tijd kan opbouwen is het gratis.

Uitbesteden van de montage

Vaak heeft de leverancier van je overkapping een montageservice, waarbij een team van professionals de overkapping voor je installeert. Dit kost gemiddeld 500 euro per overkapping. Als je graag een helemaal op maat gemaakte overkapping wilt, kan je soms beter met een aannemer overleggen, deze tekent je overkapping helemaal uit en bespreekt alle mogelijkheden met je. Het is wel iets duurder, want het kost per overkapping gemiddeld 750 euro.

Wat kosten vergunningen en bouwvoorschriften voor je overkapping?

Als je weet wat je ongeveer zou willen is het verstandig om na te gaan of je een vergunning nodig hebt, als je deze nodig hebt moet je er rekening mee houden dat het best wel lang kan duren voordat je een vergunning krijgt. Verder is het verstandig om de bouwvoorschriften op te vragen bij de gemeente, zodat je zeker weet dat je alles volgens de regels doet.

Vergunningen

Je kan een vergunning nodig hebben voor je overkapping, wil je weten wanneer je een vergunning nodig hebt? Lees dan ons blog over wanneer je een vergunning nodig hebt? De kosten van een vergunning variëren vanaf 50 euro tot 200, deze kosten verschillen per gemeente en per soort vergunning die je nodig bent.

Bouwvoorschriften

Naast het verkrijgen van een vergunning, moet je ook voldoen aan de bouwvoorschriften die voor jouw overkapping gelden. Deze voorschriften gaan over de maximale hoogte, de afstand tot perceelsgrenzen, materialen en constructie. De bouwvoorschriften verschillen per gemeente en kun je gratis opvragen bij je eigen gemeente.