Logo Gadero
service
Blog

Maak een eetbare schutting met deze klimplanten!

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst06-07-2020

Meer groen in de tuin is makkelijker dan u denkt en nog leuk ook! Maak uw schutting multifunctioneel door deze te laten begroeien met eetbare klimplanten. Dit is weer eens iets anders dan een ‘standaard’ klimplant en bovendien kunt u hier nog van eten ook. Daarnaast is een schutting met eetbare klimplanten uiteindelijk heel dicht, wat u veel privacy in de tuin geeft.

klimrozen klimplanten trellisscherm

Weten hoe u een eetbare schutting maakt? Lees verder en wij leggen het u uit!

Geschikte erfafscheiding

Voor een eetbare erfafscheiding heeft u eerst een schutting nodig. Dit moet wel een schutting zijn waar de klimplant tegenaan kan groeien, wat uw keuze wat beperkt maakt. 

Trellis scherm Een populaire keuze is dan ook een trellis scherm. Dit komt omdat een trellis scherm gaten heeft waar klimplanten zich goed aan kunnen hechten. Bekijk voordat u tot aanschaf overgaat hoe groot de gaten van het trellis hekwerk zijn, want hoe groter de gaten, hoe minder dicht uw schutting zal zijn. Hecht u waarde aan privacy? Kies dan een hekwerk met kleinere gaten. Trellis tuinschermen vindt u bij Gadero van verschillende materialen. Zo hebben wij trellis schermen van gaaswerk in een houten frame of trellis volledig van hout. Welke van de 2 u kiest heeft voornamelijk met persoonlijke smaak te maken. 

klimplanten eetbare schutting

Dubbelstaafmatten Een andere optie is een erfafscheiding van dubbelstaafmatten. Klimplanten groeien eenvoudig door de gaten van deze erfafscheiding heen en hechten zich goed aan het materiaal. Bovendien maakt u de planten eenvoudig vast als ze groter en dus ook zwaarder worden. Het voordeel van een erfafscheiding van dubbelstaafmatten is dat er vaak een bijpassende poort bij zit, zodat u uw tuin veilig kunt afsluiten. Het nadeel is dat dubbelstaafmatten niet zoveel charme hebben als bijvoorbeeld een houten trellisscherm.

Kokos tuinscherm Voor een meer natuurlijke uitstraling kiest u voor een scherm van kokosvezel. Deze milieuvriendelijke tuinschermen zijn gemaakt van een combinatie van kokosvezel, gerecycled kunststof en aluminium. Kokosvezel is natuurlijk materiaal, wat ervoor zorgt dat klimplanten zich hier goed aan hechten. Bovendien krijgt u bij dit tuinscherm klemmetjes geleverd om klimplanten mee vast te zetten. Met een kokos tuinscherm heeft u in ieder geval altijd een dichte erfafscheiding, ook als de eetbare klimplanten nog dicht aan het groeien zijn.

tuinschermen schuttingen kokowall kokos tuinscherm

Welke eetbare klimplanten?

Nu het hekwerk voor uw klimplant staat kunt u gaan bepalen welke klimplanten u hier tegenop wil laten groeien. In het Nederlandse klimaat zijn er een aantal eetbare klimplanten die het goed doen. Hieronder vindt u verschillende suggesties voor uw eetbare erfafscheiding.

Druiven Druiven groeien niet alleen aan ranken in Zuid-Frankrijk, ook in Nederland kunnen druiven prima groeien. Deze klimplanten doen het goed op alle bovengenoemde schuttingen. Het is wel van belang dat deze struik een zonrijke plaats krijgt en in voedingsrijke bodem staat. Een druivenstruik kan tot wel 6 meter hoog groeien, als u deze niet snoeit. Dit maakt de druif ook geschikt voor hogere erfafscheidingen. Het kan wel even duren voordat een druivenstruik uw hele trellisscherm of tuinscherm begroeid heeft. Als u niet zo lang wilt wachten kunt u beter een grotere druivenstruik kopen. Druivenstruiken komen in verschillende soorten voor, aanraders zijn de witte druif 'Vroege van der laan' of de blauwe druif 'Boskoopse glorie'.

Druiven rank trellis eetbare schutting

Kiwi’s Wie denkt dat de kiwi alleen in warme klimaten groeit heeft het mis. Ook in uw eigen tuin kunt u genieten van deze vruchten, mits u de juiste omstandigheden creëert. Voor het ontstaan van vruchten heeft u zowel een vrouwelijke als een mannelijke kiwiplant nodig. Plaats de kiwi op een koele beschutte plek in de tuin. Deze klimplant kan wel 9 meter hoog worden en groeit dan ook zeer snel. Ideaal als u niet heel lang wilt wachten tot uw trellis scherm begroeid is. Het meest geschikt voor ons klimaat is de ‘Actinidia deliciosa’, dit kiwi ras heeft minder warmte en zon nodig om rijpe vruchten te maken. Voor uw eetbare erfafscheiding gebruikt u bijvoorbeeld de Actinidia deliciosa 'Buitenpost' of de Actinidia deliciosa 'Atlas'.

kiwi klimplant schutting

Klimrozen Klimrozen zien er niet alleen prachtig uit, u kunt ze ook nog eten! Deze klimplant geeft namelijk eetbare rozenbottels en sommige bloemen zijn zelfs eetbaar. Een klimroos is bovendien zeer geliefd en dat is niet voor niets. Klimrozen zijn er namelijk in vele soorten en maten, zodat er voor elke tuin wel eentje te vinden is. Bovendien bloeien de rozen prachtig, zodat uw eetbare schutting er in de zomer mooi bijstaat. Welke klimroos u kiest hangt af van uw tuin en uw eigen voorkeuren. Populaire klimrozen zijn onder andere de Rosa 'Blush Noisette', Rosa 'Alchymist' en de Rosa 'Alchymist'.

klimrozen klimplanten trellisscherm

Kamperfoelie  Voor de theeliefhebbers is de kamperfoelie klimplant een aanrader. Deze klimplant krijgt namelijk bloemen die u kunt gebruiken om thee mee te maken. Verder is dit een prachtige klimmer met heerlijke geurende bloemen, dus ook als u er niet van eet heeft u er nog veel plezier van. Bovendien blijft kamperfoelie het hele jaar door groen (als de winter meevalt), waardoor u niet opeens gaten in uw schutting heeft. Pas wel op dat u de bessen van de plant niet eet, die zijn namelijk giftig. Populaire kamperfoelie rassen zijn onder andere: Lonicera periclymenum 'Belgica', Lonicera japonica 'Halliana' en Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet'.

kamperfoelie klimplant schutting

Bij Gadero vindt u alles om uw eetbare schutting compleet te maken. Naast trellis schermen hebben wij ook schuttingpalen en alles om uw schutting te plaatsen. Geen zin om te wachten tot uw schutting groen is? Bekijk ook ons kant-en-klare groene tuinschermen