Logo Gadero
service
Blog

Waarom is natuursteen zo bijzonder?

Berjan
Geschreven doorBerjan
Geplaatst26-03-2020

Natursteen is één van de mooiste manieren om uw tuin de finishing touch te geven. Het is en puur materiaal wat voor honderd procent uit de natuur gewonnen wordt. Elke steen of tegel van natuursteen is uniek, wat deze vorm van bestrating zo bijzonder maakt.

natuursteen flagstones karistos brown

In dit artikel vindt u alles over natuursteen. Hiermee krijgt u veel informatie en doet u veel inspiratie op waardoor u zelf een waanzinnige uitstraling in uw tuin kunt creëren. 

Natuursteen

Wat is natuursteen? Natuursteen komt uit de aardkorst. Het bestaat voornamelijk uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de aardkern of uit afzettingsgesteente, denk hierbij aan kalk, klei of zand. Omdat natuursteen uit de aardkorst komt is het logischerwijs soms wel miljoenen jaren oud. Producten van natuursteen worden daarom ook wel oerproducten genoemd.Natuursteen wordt dus volledig gevormd in de natuur, dit is wat deze vorm van bestrating zo bijzonder maakt.

Nu u weet wat natuursteen precies is, kunt u een beter beeld van deze steensoort krijgen door een kijkje te nemen in ons natuursteen assortiment.

Hoe wordt natuursteen gewonnen?

Natuursteen in groeven gewonnen. Meestal wordt natuursteen in grote blokken gewonnen, later worden hier dan natuursteen platen of natuursteen tegels van gezaagd. De afmetingen van zulke gewonnen blokken kunnen gigantisch zijn. Al snel is een blok natuursteen ruim 2x2x3 meter met een gewicht van maar liefst 25 ton. Deze enorme blokken worden met speciaal gereedschap uit de berg gezaagd of geboord.

Omdat producten van natuursteen rechtstreeks uit de grote blokken gezaagd worden, is niet één product van natuursteen exact hetzelfde. Als u bijvoorbeeld een terras van natuursteen tegels heeft, ziet elke tegel er net iets anders uit vanwege de verschillende kleurnuances en vlam tekeningen. Dit geeft een prachtige, unieke uitstraling aan uw tuin. Niet alleen de structuur van elk natuursteen product is uniek, ook de kleur van elke aparte tegel of ander product is uniek. Door deze vele, kleine structuur- en kleurvariaties komt natuursteen in elke tuin volledig tot zijn recht.

Excluton Flagstone tegels

Voordelen van natuursteen

Het grootste voordeel van producten van natuursteen is dat iedere steen een uniek karakter heeft, elke steen is dus anders. Dit zorgt ervoor dat u elke keer een ander gevoel krijgt bij het zien van bijvoorbeeld uw terras van natuursteen tegels of klinkers.

Natuursteen is ook nog eens uiterst duurzaam en zeer stevig. Beschadigingen aan natuursteen vallen minder op vergeleken met bijvoorbeeld de onbehandelde betontegel.  Wel moet u te allen tijde oppassen met krassen op natuursteen. Bij een wat stroevere steen is dit niet zo’n probleem, maar een glad product van natuursteen is meer krasgevoelig. 

Al met al is natuursteen zeer duurzaam en gaat het een leven lang mee, mits u genoeg aandacht schenkt aan het onderhouden van uw natuursteen bestrating en natuurstenen Flagstones/stapstenen. Bovendien heeft natuursteen een luxe uitstraling, dus als u eenvoudig luxe wilt creëren in uw tuin, raden wij altijd natuursteen aan.

Nadelen van natuursteen

Enkele nadelen van natuursteen zijn dus dat het redelijk krasgevoelig materiaal is en dat het slecht bestand is tegen zuren en chemicaliën. Hier moet u dus op letten tijdens het onderhouden van uw natuursteen producten. Hier gaan we later in de blog verder op in. 

Natuursteen is relatief zwaar en daardoor is het lastig zelf te leggen. Daarom raden wij u aan om een natuurstenen terras altijd te laten leggen door een zeer ervaren hovenier of stratenmaker. Dit voorkomt eventuele problemen en dit zorgt ervoor dat uw natuurstenen terras er optimaal uit komt te zien. 

Er kan licht kleurverschil voorkomen binnen één levering, dit is niet per se een nadeel, want wij vinden het effect wat licht kleurverschil bij natuursteen oplevert een zeer gunstige uitkomst voor elke tuin. Mocht u dit wel een nadeel vinden, kunt u beter een terras van keramische tegels leggen.

Natuursteen blijft mooi mits u het goed onderhoudt, daarom kunt u hieronder een aantal tips over de onderhoud van natuursteen producten lezen.

Natuursteen Flagstones Kandla Grey

Hoe natuursteen onderhouden?

Natuursteen dient enkele dagen na verwerking te worden gereinigd met een zuurvrije cementsluierverwijderaar. Daarnaast is het verstandig om uw terras, oprit of tuinpad van natuursteen de eerste twee maanden met weinig water te reinigen. Dit is omdat uw natuursteen tegels op deze manier optimaal kunnen drogen. Gebruik geen producten die de waterdoorlatendheid van de bestrating belemmeren. Na deze periode raden wij u aan om een neutrale natuurzeep te gebruiken bij het schoonmaken van uw natuursteen bestrating. Gebruik nooit te veel zeep, dit is niet goed voor de natuursteen tegels.

Houd uw natuursteen bestrating altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, vet, olie en andere soortgelijke vormen van vervuiling. Deze kunnen namelijk beschadigingen en vlekken maken die nooit meer te herstellen zijn. Dus als u viezigheid op uw terras ziet liggen, raden wij u aan om dit direct weg te halen. Dit geldt overigens voor alle vormen van bestrating en niet alleen voor natuursteen bestrating.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger om natuursteen schoon te maken. Dit zorgt op termijn namelijk voor corrosie en dit levert uiteindelijk onherstelbare schade op. U kunt uw terras, oprit of tuinpad van natuursteen het beste schoonhouden door voorzichtig met een gelimiteerde hoeveelheid natuurzeep te schrobben. Het is wat meer werk, maar wat ons betreft is dit het helemaal waard.

natuursteen afdekband Antique Blue

Snelle levering bij Gadero

Bestel uw natuursteen bestrating, flagstones of stapstenen bij Gadero en ontvang uw bestelling binnen enkele werkdagen in huis. Zoekt u toch iets anders dan natuursteen? Bekijk dan ook eens onze keramische terrastegels. Shopt u met een kleiner budget? Neem dan ook eens een kijkje bij ons assortiment betontegels