Logo Gadero
service
Blog

4 alternatieven voor een gazon vol gras

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst09-07-2021

Wanneer u een gazon voor ogen hebt, dan denkt u waarschijnlijk meteen aan gras. Maar uw gazon hoeft natuurlijk niet alleen uit gras te bestaan. Zo zijn er voldoende alternatieven! Denk bijvoorbeeld aan beloopbare bodembedekkers, moestuinbakken, split of grond.

Sedumdak sempergreen

Wij hebben een aantal alternatieven voor u op een rijtje gezet. Lees onze blog en kom hier meer over te weten!

Alternatieven voor gras

Een lap grond met alleen gras kan natuurlijk mooi zijn. Helaas groeit het soms zo hard dat u bezig blijft met het maaien ervan. Dan niet te vergeten dat onkruid maar blijft groeien en het gazon regelmatig een opknapbeurt nodig heeft. Deze groene sprieten kunnen voor best veel werk zorgen. Ook draait gras weinig bij aan de biodiversiteit.

Maar waar vult u uw tuin dan mee op? Er zijn gelukkig voldoende alternatieven voor gras in uw gazon.

1.Gazon vol bodembedekkers

Wilt u graag een groen gazon waar u niet al te veel onderhoud aan heeft? Dat kan zeker met bodembedekkers. Deze groene plantenmatten zorgen ervoor dat onkruid geen ruimte meer krijgt in uw tuin. Wanneer de bloemen in bloei staan, trekt u vlinders en bijen aan. Zo verhoogt u de biodiversiteit in uw tuin. Wij hebben een aantal mooie groene bodembedekkers voor u op een rijtje gezet.

Dakbegroeiing sedummat kruiden

Kopernootje (Leptinella Squalida) Deze grondkruiper is geschikt als beloopbare bodembedekker en blijft de gehele winter groen. De bloemen van het Kopernootje hebben een mooie gele kleur en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De bladeren van dit plantje doen denken aan varens. Combineer deze tuinplant met andere planten.

Stekelnootje (Acaena Microphylla) Het Stekelnootje is geschikt voor uw border of voor een (niet intensief) beloopbaar tuinpad. Het plantje heeft opvallende bloemen die van ca. juli tot en met augustus bloeien. In de nazomer krijgt het plantje stekelige bollen. Naast dat het Stekelnootje heel leuk staat in uw gazon, ruikt deze ook nog eens heel lekker.

Wilde tijm of kruiptijm Tijm (Thymus) is een prachtige en kleurrijke bodembedekker. Kies voor bijvoorbeeld de wilde tijm of kruiptijm. Deze plantjes zijn wintergroen en hebben een opvallende bloei. Daarnaast trekken deze plantjes onder andere bijen, hommels en vlinders aan. Leuk als beloopbare bodembedekker, voegenvuller of als randplant voor uw border.

Wilde Tijm Beloopbare Bodembedekker

Priemvetmuur (Sagina Subulata) Dit prachtige plantje heeft wel wat weg van mos en krijgt van ca. juni tot en met augustus prachtige witte bloemetjes. Deze plant is geschikt als beloopbaar tuinplantje en blijft de gehele winter groen. Plant de Priemvetmuur tussen prachtige flagstones of grote terrastegels.

Veenmos als groen alternatief Veenmos (Sphagnum) is een prachtig en groenblijvend alternatief voor gras in uw gazon. Deze beloopbare bodembedekker is duurzaam en ecologisch. Het plantje groeit van nature in de Nederlandse natuur. Het mos is net als gras beloopbaar en vaker beter bestand tegen weersomstandigheden.

2.Sedumrollen

Sedum is geschikt om aan te leggen als beloopbare bodembedekker. Naast dat het er mooi uitziet is het ook nog eens onderhoudsarm en zorgt het er ook voor dat de biodiversiteit in uw tuin verhoogd wordt. Combineer de rollen met een natuurlijk looppad van stapstenen, split of grind. Maak uw groene tuin helemaal af door de sedumrollen als dakbedekking voor uw overkapping te gebruiken. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt ook voor extra isolatie en een hoger rendement van zonnepanelen.

Sempergreen Sedum Dakbegroeiing

3.Gravier D’or, split of grind

Wilt u een prachtig en natuurlijk pad creëren tussen al het groen door? Dat kan met Gravier D’or, split of grind. Met Gravier D’or creëert u een Zuid-Europees tropisch gevoel in uw tuin. Deze halfverharding bestaat uit verpulverd split met hier een daar een splitsteen. Liever wat grovere stenen? Dan is split of grind een uitstekend alternatief. Of ga voor boomschors en houtsnippers. Combineer met beloopbare bodembedekkers of Sedum voor een groene en onderhoudsvriendelijke tuin.

parkgoud split

4. Moestuin met luxe looppad

Vindt u het leuk om in uw tuin bezig te zijn? Teel dan uw eigen groenten en fruit! Leg een luxe looppad aan van mooie terrastegels, schelpen of boomschors tussen de moestuinbakken, als onderhoudsvriendelijk alternatief voor gras. Maak bijvoorbeeld uw eigen moestuinbakken van Wilgentenen, steigerhout of kies voor een van onze kant- en klare kweekbakken. Graag meer te weten komen over het maken van uw eigen moestuin? Lees dan onze blog!

Wilt u uw tuin nog groener maken? Denk dan eens aan een groene schutting van haagplanten of leg een groene border aan met de kant- en klare borderpakketten.