Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

De 10 voordelen van een groen dak

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst24-05-2019

Groene daken zijn populair! En dat is niet voor niets. De voordelen van een groen dak variëren enorm. Een sedumdak is onderhoudsarm en zelf eenvoudig aan te leggen. Groene daken zijn zowel geschikt voor een schuin dak als voor platte daken. Op platte daken is een groen dak wel makkelijker te plaatsen. Het is ook mogelijk om voor groene gevels te kiezen wanneer uw hele dak niet geschikt is voor een sedumdak. Denk hierbij aan het ophangen van klimplanten.

groene dakbedekking

Er zijn verschillende soorten groene daken. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een intensief dak en tussen extensieve groendaken. Een intensief dak is meer als een grote daktuin voor bijvoorbeeld in steden. Het vereist meer onderhoud dan een extensief dak wat geschikt is voor op de meeste daken en licht van gewicht is.

Lees hieronder meer over de tien voordelen van een groen dak en ontdek de effecten van een groene omgeving om uw dak.

1. Subsidie 

Het aanleggen van een groendak vraagt om een kleine investering. Om u te ondersteunen en meer mensen aan te moedigen om voor een groendak te kiezen hebben veel gemeenten een subsidie beschikbaar gesteld. Het verschilt per gemeente hoeveel subsidie u krijgt, maar het is zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Kijk op de website van uw gemeente of er subsidie beschikbaar is en hoe u deze kunt aanvragen. 

2. Neemt Co2 op en vermindert fijnstof

Een groendak bestaat uit allemaal vetplantjes. Deze plantjes zetten Co2 om in zuurstof en hebben het vermogen om fijnstof op te nemen. Fijnstof is een probleem in een stedelijke omgeving en zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Een sedumdak vangt veel meer fijnstof opdan bijvoorbeeld een bitumendak en de fijnstof spoelt vervolgens met het regenwater het riool in. Zo zorgt sedum ervoor dat de luchtkwaliteit in de stad zich verbetert. 

groene dak planten

3. Absorbeert regenwater

Water kan steeds minder goed weg. Vooral steden hebben problemen met overstromingen als het hard regent, omdat de riolen dan overbelast raken. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping. Bovendien moet het water eerst door de verschillende lagen van het groene dak. Zo stroomt al het regenwater niet in één keer richting het riool, maar komt het maar in mondjesmaat bij de waterafvoer terecht. Een andere voordeel is dat het water op deze manier gefilterd wordt, waardoor het ook schoner in het riool aankomt. Check wel regelmatig of de waterafvoer nog schoon is, zodat het water kan weglopen.

4. Goed voor de biodiversiteit

Het is geen geheim dat dieren het moeilijk hebben, vooral in de stad. Door het verdwijnen van veel groen hebben vogels en bijen veel minder plekken om te rusten en om eten te vinden. Om deze dieren te helpen legt u een groendak aan. De meer dan 250 soorten sedumplanten zorgen voor voldoende eten voor veel verschillende insecten en vogels. Een sedumdak dient als een soort ‘stapsteen' voor dieren in de stedelijke omgeving, om naar nabijgelegen parken, tuinen en natuurgebieden te komen. Zo draagt u uw steentje bij aan de biodiversiteit in Nederland. 

sedum groen dak

5. Bloeit zeer fraai

Groen is niet alleen goed voor dieren, het oog wil ook wat. Een sedumdak staat prachtig in bloei in de zomer en is het hele jaar door groen. Bovendien kunt u de hele dag kijken naar alle vogels, vlinders en bijen die erop af komen. Een groen uitzicht is ook goed voor onze gezondheid. Zeg nou zelf: het is toch veel leuker om op een groen dan op een zwart dak uit te kijken? Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat groen ontspannend werkt, stress verlaagt en positieve gevoelens bevordert. Naast de bijen wordt u dus ook blij van een groendak.

6. Betere warmtewering en geluidsisolatie

Naast de groene voordelen is een sedumdak ook gewoon heel praktisch. Een groendak werkt namelijk isolerend. In de zomer heeft een groendak een verkoelende werking, terwijl u in de winter geen last heeft van de kou. Bovendien dempen de planten omgevingsgeluid. Vooral in de stad, waar geluid tussen verschillende vlakke oppervlakken heen en weer kaatst, kan een groendak voor verlichting zorgen. Het is dan zowel binnen als buiten stiller. 

mobiroof groene dakbeplanting sedum

7. Meer rendement van zonnepanelen

Een groendak helpt u met het opwekken van groene stroom. Zoals eerder gezegd zorgen de vetplantjes ervoor dat uw dak minder warm wordt. Zonnepanelen werken beter bij lagere temperaturen en zijn dus efficiënter op een groendak. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat u wel 16% meer rendement uit uw zonnepanelen haalt met een groendak. Als bijkomend voordeel zijn er verschillende planten die zich in de schaduw van de zonnepanelen vestigen. Dit is weer goed voor de biodiversiteit. 

8. Eenvoudig aan te leggen

Ziet u op tegen het aanleggen van een groendak? Nergens voor nodig. Een sedumdak bestaat namelijk uit lichtgewicht cassettes, die u eenvoudig in elkaar klikt. Dit is dan ook een vorm van dakbedekking die u makkelijk zelf aanlegt, wat weer in de kosten scheelt. Een cassette is een soort vierkante bak die is opgebouwd uit allemaal kleine bakjes. Hier groeien ten minste 6 verschillende sedumplantjes in. Deze bakken zijn niet zwaar en dus eenvoudig te verwerken. Door het kliksysteem zijn alle cassettes aan elkaar verbonden, wat voor een stevig geheel zorgt. Sluit de cassettes nog wel in met grind om te voorkomen dat het sedumdak opwaait.

sedum dak aanleggen

9. Voor alle soorten dakbedekking

Een groendak is geschikt voor alle soorten dakbedekking. U kunt deze cassettes zowel op een plat dak als op een licht hellend dak plaatsen. Een sedumdak beschermt uw onderliggende dakbedekking, zodat deze wel 2 keer langer meegaat. Uw dakbedekking wordt namelijk niet meer blootgesteld aan UV straling en heeft geen last meer van verschillende weerselementen. Bovendien houden de sedumplantjes de temperatuur van uw dak laag, zo tast warmte uw dakbedekking niet aan. De temperatuur op een groendak blijft beperkt tot 35 graden.

10. Onderhoudsarm 

Nu denkt u een groendak, dat vraagt vast om veel onderhoud? Niets in minder waar. Omdat een groendak uit vetplantjes bestaat heeft u er eigenlijk heel weinig werk van. U hoeft uw groene dak maar 1 keer per jaar te snoeien. Doe dit ongeveer eind september, dan verwijdert u de uitgebloeide bloemen en het onkruid. Verder is het aan te bevelen om het dak wat water te geven als het langere tijd heel warm en droog geweest is. Verder heeft u er geen omkijken naar.

De sedumtrays, ook wel cassettes genoemd, zijn plug and play. Deze sedumcassettes klikken eenvoudig in elkaar. Van sedummatten heeft u iets meer werk bij het aanleggen. Wel zijn deze lichter van gewicht. Let hier altijd even op voordat u sedum dakbedekkingen gaat kopen en plaatsen.

sedum groen dak

Nu ook overtuigd van alle voordelen van een groen dak? Bekijk ons assortiment groene sedum dakbedekking en bestel uw groene dak bij Gadero! De natuur nog verder helpen? Denk dan ook eens aan een groene schutting.

Bekijk ook aflevering #130 van GaderoTV over de groene dak cassettes.

Ontdek nu onze actuele groene dak sedum artikelen, kies uit luxe sedumtrays in pot en lichtgewicht sedummatten aanbiedingen.