13 apr Sierbestrating

Een natuurlijk tuinpad in de tuin!

In de onderstaande blog vertellen wij beknopt hoe u met lage tuinplanten en stapstenen een natuurlijk tuinpad kan maken. Zo creëert u op een originele manier uw eigen landelijke tuin en zorgt u voor meer groen. Met onze tips geeft u uw tuin een unieke uitstraling.

Lees verder voor alle voordelen en tips en tricks om zelf een natuurlijk en mooi tuinpad aan te leggen!

 

Voordelen van een natuurlijk tuinpad

Een natuurlijk tuinpad van prachtige stapstenen heeft veel voordelen. Op de eerste plaats het uiterlijk; de stapstenen zien er erg mooi uit en met relatief weinig moeite geeft u een fraaie stijl aan uw tuin. Een ander voordeel is dat u uw stapstenen met verschillende producten kunt combineren, waardoor u uw meest wilde dromen realiteit kunt laten worden. Dit kan met verschillende lage tuinplanten of kies ervoor om grind / split tussen uw prachtige staptegels te leggen. Dit geeft een te gek effect. Bovendien heeft u weinig werk van het plaatsen als u de staptegels in grind of split legt. Een ander voordeel van staptegels is dat een natuurlijk tuinpad heeft een authentieke uitstraling die nooit gaat vervelen.

Door gebruik te maken van beloopbare bodembedekkers heeft u minder bestrating nodig in de tuin dan wanneer u gebruik zal maken van keramische tegels of houten tegels. Zo bespaart u uiteindelijk kosten. Ook draagt u met bodembedekkers bij aan meer groen in de tuin en een betere afwatering, iets wat bij Gadero erg hoog in het vaandel staat. Met een tuinpad van natuurstenen tegels helpt u het milieu dus een handje, terwijl u uitkijkt op een prachtig groene, natuurlijke tuin.

Natuursteen staptegels voor tuinpad

Er zijn verschillende soorten stapstenen voor het aanleggen van een tuinpad. Wat dacht u bijvoorbeeld van natuursteen sptaptegels van Michel Oprey. Deze natuursteen Flagstones of stapstenen zijn hand gekapt en hebben een ruw oppervlak, waardoor u niet snel zult uitglijden als de tegels nat zijn. Ook op blote voeten zijn de stenen beloopbaar. De tegels zijn zuurbestendig, krasbestendig en kleurvast. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over kleurvervagingen en beschadigingen op deze bestrating. Het is lastig om precies aan te geven wat de lengte en breedte is van de stenen, deze zijn namelijk allemaal verschillend. Dit gegeven versterkt alleen maar het natuurlijk effect en de authentieke uitstraling van uw tuinpad. Dit is dus zeker één van de pluspunten van het product.

De stapstenen zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Ze worden geleverd in een kist per 50 stuks met 5 verschillende designs. Er passen ongeveer 5 stenen in 1 vierkante meter. Dit betekent dat elke tegel een diameter heeft van ongeveer 45 cm. Het is van belang dat u jaarlijks de tegels in het voorjaar ontdoet van algen en mos. Dit zorgt ervoor dat de stapstenen een stabiele ondergrond blijven. Het schoonmaken kan met lauw water en een zeepvrij onderhoudsmiddel. U kunt de tegels eventueel ook schoonmaken met een hogedrukreiniger. 

Stapstenen

GeoArdesia Alivo

U kunt ook een prachtig tuinpad aanleggen met GeoArdesia Alivo staptegels. Dit zijn echt bijzondere tegels die de perfecte overgang tussen groen en de bestrating in uw tuin mogelijk maken. De GeoArdesia Alivo is een 5 hoekige betonnen staptegel met organisch gevormde randen. GeoArdesia Alivo is een echte aanrader voor de klassieke tuin, de moderne tuin en de romantische tuin. Kortom, Deze unieke stenen passen in elke tuin, dus ook die van u! Waar de natuursteen stapstenen ook op een iets grotere onderlinge afstand geplaatst kunnen worden, raden wij aan om de GeoArdesia Alivo als een creatieve puzzel in elkaar te laten vallen. Dit geeft het beste effect aan uw tuin en looppad.

Combineren met bodembedekkers

Wilt u met beloopbare bodembedekkers een terras maken? Dat is zeker mogelijk, maar wel wanneer u uw terras minder intensief gebruikt. Beloopbare planten kunnen namelijk niet goed tegen intensief gebruik. Wilt u toch graag uw terras intensief gebruiken? Loop dan vaker op de stapstenen en wees voorzichtig met het verplaatsen van meubels. 

Laagblijvende tuinplanten

Er zijn verschillende geschikte laagblijvende tuinplanten voor uw groene terras of tuinpad. Een van deze laagblijvende tuinplanten is kruiptijm. Deze plant is het hele jaar groen en kent weinig onderhoud. De kruiptijm bloeit roze/lila paars van kleur, wordt maximaal 10 cm hoog en behoudt zijn bladeren in de winter. Een andere laagblijvende plant is de Corsicaanse munt. Deze wordt gekenmerkt door de sterke pepermuntgeur en wordt 2 tot 5 cm hoog. Koperknoopjes zijn ook nog een optie. Deze hebben een maximale hoogte van 7 cm en gele bloemen. 

Als u van mos houdt, kunt u kiezen voor een priemvetmuur. Deze beloopbare vaste plant is wit van kleur en lijkt erg op mos. Het is een ideale plant tussen de terrastegels, deze plant groei bodembedekkend en kan goed gecombineerd worden met andere planten. Houd er rekening mee dat deze op een zonnige plek moeten worden geplant. 

Kruiptijm

Hoge bodembedekkers

U kunt ook kiezen voor wat hogere bodembedekkers, zoals Loopkamille. Deze planten bloeien niet, maar hebben een heerlijke geur. Een andere optie is Bonte Salie, deze wordt maximaal 40 cm hoog en heeft een driekleurig blad. Het is minder geschikt om overheen te lopen, maar kan eenvoudig tussen de voegen van de bestrating worden aangeplant. Dit geldt ook voor Cotula Squalida en Stekelnootjes. 

Ook kunt u kiezen voor sedum vetplanten. Sedum acre, Sedum spurium en Sedum spectabile zijn hier goede voorbeelden van. Deze zijn wel 10-15 cm hoger dan andere hoge bodembedekkers en kunnen goed tegen lange periodes van droogte.

Sedum Spectabile

Strakke tuin

Liever een strakke tuin? Combineer dan uw groenblijvende bodembedekkers met tegels van beton of keramische tegels. U kunt ook een oprit maken met bodem planten. De middenbaan, waar u niet op rijdt, kan worden beplant met kruiptijm en andere soorten. 

Bekijk hier ons assortiment stapstenen en ons assortiment bordersets!