13 apr Sierbestrating

Een natuurlijk tuinpad in de tuin!

In deze blog gaan we u vertellen hoe u met lage tuinplanten en stapstenen een natuurlijk tuinpad kan maken. Zo creëert u op een originele manier uw eigen natuurlijke tuinpad en zorgt u voor meer groen in uw tuin.

Lees verder voor alle voordelen en tips en tricks om zelf een natuurlijk tuinpad aan te leggen!

Voordelen van een natuurlijk tuinpad

Een natuurlijk tuinpad heeft zo zijn voordelen. Zo kunt u uw stapstenen met verschillende producten combineren, waardoor u uw eigen originele tuinpad kunt aanleggen. Dit kan met verschillende lage tuinplanten of met verschillende soorten grind uit ons assortiment. 

Door gebruik te maken van beloopbare bodembedekkers heeft u minder bestrating nodig in de tuin. Dit scheelt aardig in de totaalprijs en de portemonnee. Ook draagt u met bodembedekkers bij aan meer groen in de tuin en een betere afwatering. Met een tuinpad helpt u het milieu dus een handje, terwijl u uitkijkt op een prachtig groene tuin.

De stapstenen

Er zijn verschillende materialen om te gebruiken voor een natuurlijk tuinpad, wat dacht u bijvoorbeeld van stapstenen? Deze stenen zijn hand gekapt en hebben een ruw oppervlak, waardoor u niet snel zult uitglijden. De stenen zijn zuurbestendig, krasbestendig en kleurvast. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over kleurvervagingen en beschadigingen op deze bestrating. Het is lastig om precies aan te geven wat de lengte en breedte is van de stenen, deze zijn namelijk allemaal verschillend. Toch zorgt dit wel voor een natuurlijk effect voor uw tuinpad, dus het heeft ook zijn charmes. Ze worden geleverd in een kist per 50 stuks met 5 verschillende designs. 

Er passen ongeveer 5 stapstenen in 1 vierkante meter. Dit betekent dat elke tegel een diameter heeft van ongeveer 45 cm. Het is van belang dat u jaarlijks de tegels in het voorjaar ontdoet van algen en mos. Dit kan met lauw water en een zeepvrij onderhoudsmiddel. U kunt de tegels eventueel ook schoonmaken met een hogedrukreiniger. 

Stapstenen

Combineren met bodembedekkers

Wilt u met beloopbare bodembedekkers een terras maken? Dat is zeker mogelijk, maar wel wanneer u uw terras minder intensief gebruikt. Beloopbare planten kunnen namelijk niet goed tegen intensief gebruik. Wilt u toch graag uw terras intensief gebruiken? Loop dan vaker op de stapstenen en wees voorzichtig met het verplaatsen van meubels. 

Laagblijvende tuinplanten

Er zijn verschillende geschikte laagblijvende tuinplanten voor uw groene terras of tuinpad. Een van deze laagblijvende tuinplanten is kruiptijm. Deze plant is het hele jaar groen en kent weinig onderhoud. De kruiptijm bloeit roze/lila paars van kleur, wordt maximaal 10 cm hoog en behoudt zijn bladeren in de winter. Een andere laagblijvende plant is de Corsicaanse munt. Deze wordt gekenmerkt door de sterke pepermuntgeur en wordt 2 tot 5 cm hoog. Koperknoopjes zijn ook nog een optie. Deze hebben een maximale hoogte van 7 cm en gele bloemen. 

Als u van mos houdt, kunt u kiezen voor een priemvetmuur. Deze beloopbare vaste plant is wit van kleur en lijkt erg op mos. Het is een ideale plant tussen de terrastegels, deze plant groei bodembedekkend en kan goed gecombineerd worden met andere planten. Houd er rekening mee dat deze op een zonnige plek moeten worden geplant. 

Kruiptijm

Hoge bodembedekkers

U kunt ook kiezen voor wat hogere bodembedekkers, zoals Loopkamille. Deze planten bloeien niet, maar hebben een heerlijke geur. Een andere optie is Bonte Salie, deze wordt maximaal 40 cm hoog en heeft een driekleurig blad. Het is minder geschikt om overheen te lopen, maar kan eenvoudig tussen de voegen van de bestrating worden aangeplant. Dit geldt ook voor Cotula Squalida en Stekelnootjes. 

Ook kunt u kiezen voor sedum vetplanten. Sedum acre, Sedum spurium en Sedum spectabile zijn hier goede voorbeelden van. Deze zijn wel 10-15 cm hoger dan andere hoge bodembedekkers en kunnen goed tegen lange periodes van droogte.

Sedum Spectabile

Strakke tuin

Liever een strakke tuin? Combineer dan uw groenblijvende bodembedekkers met 60x60 cm betontegels of 80x80 cm keramische tuintegels. U kunt ook een oprit maken met bodem planten. De middenbaan, waar u niet op rijdt, kan worden beplant met kruiptijm en andere soorten. 

Bekijk hier ons assortiment stapstenen en ons assortiment bordersets!