Logo Gadero
service
Gadero TV

#146 Haagplanten

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst05-11-2019

Bent u op zoek naar een groene tuinafscheiding, of vindt u het niet prettig dat u inkijk heeft van de buren? Dan zijn haagplanten een oplossing! En wanneer u kiest voor een wintergroene plant, dan heeft u het hele jaar door een dichte en groene haag. Om u op weg te helpen bij uw keuze, wordt in Gadero TV aflevering 146 een overzicht gegeven van de verschillende haagplanten die wij aanbieden.

In onze webshop vindt u een indrukwekkend assortiment van de mooiste haagplanten:

Thuja

De thuja is op veel manieren de ideale haagplant: de thuja is zomer- en wintergroen, groeit snel, is gemakkelijk te snoeien en is goed bestand tegen ziektes. Deze haagplant is het hele jaar groen en krijgt in de winter een iets diepere bronsgroene schijn over de bladeren. Deze kleur draagt bij aan de warme uitstraling van de thuja. In het voorjaar bloeit de thuja. De bloesem bestaat uit lichte, heldere kegeltjes die juist weer voor een frisse uitstraling zorgt. Wanneer het buiten een langere periode droog is, is het goed de thuja te besproeien met water, omdat deze conifeersoort van vocht houdt.

Thuja snoeien

Thuja's zijn snelle groeiers die erg breed kunnen worden. Het is goed om ze dan terug te snoeien. De thuja kan snoeien goed verdragen en zal bij het snoeien ook een aangename geur verspreiden, dus het effect is dubbel: een mooie haag en een fijne geur in de tuin. Snoei de thuja niet in de volle zon, want de zon kan de ingesneden twijgen en naalden erg beschadigen.

thuja conifeer gadero

Taxus baccata

De Taxus baccata wordt ook wel de gewone taxus genoemd en is een klassieker onder de haagplanten. Deze plant is herkenbaar aan de rode besjes en de ontzettend donkergroene bladeren die op de naalden van een naaldboom lijken. Door deze schitterende uitstraling is deze taxus uitermate geschikt als haagplant voor een formele tuin. Daarnaast groeit de Taxus baccata heel langzaam, waardoor deze plant goed in verschillende vormen kan worden gesnoeid. Wij raden u aan niet te snoeien bij zonnig weer, want dan kunnen de blaadjes verbranden.

Verzorging van Taxus baccata

Direct na aanplant en in de eerste jaren heeft de Taxus baccata veel water nodig, later wat minder. Taxus baccata mag nooit te vochtig staan, en bij een erg vochtige, kleiachtige bodem is het aan te raden deze goed te draineren. Verder is Taxus baccata een gemakkelijke haagplant die zeer winterhard is en goed tegen schaduw kan. Voor een mooie taxushaag raden wij aan de Taxus baccata tweemaal per jaar te snoeien.

Laurier ‘Herbergii’

De Laurier ‘Herbergii’ is een altijd groene haagplant met een rechtopstaande vorm. Het heeft smalle, speervormige glanzende bladeren en produceert grote trossen met bloemen van april tot mei, die gevolgd worden door paarse besjes in de zomer. Deze struik is ideaal voor het vormen van lage tot gemiddelde hagen, en ook al groeit deze niet zo snel als de andere soorten, is het nog steeds in staat om een gemiddelde groei van 20-40 cm per jaar te bereiken. Deze plant is erg populair bij mensen die een bijzondere en opvallende haag willen laten groeien. Het duurt alleen een paar jaar voordat deze laurier hoog genoeg is om te dienen als een dichte privacy haag.

Laurier Herbergi Gadero

Portugese Laurier

U kunt de Portugese laurier tegenkomen in menig tuin, maar ook gewoon in de openbare ruimte. Misschien is een haag van Portugese laurier ook iets voor uw tuin? De Portugese laurier is een haagplant met een schitterende uitstraling. Zoals de naamgeving al doet vermoeden is dit type laurier afkomstig uit Portugal. De relatief kleine bladeren geven deze laurier een luxe uitstraling. Na de bloei vormt de Portugese laurier zwart-rode besjes die voor mensen giftig zijn, evenals de bladeren. Dit type laurier is geschikt om een haag te creëren met een maximale hoogte van 3,5 meter! De plant is namelijk uitermate sterk en kan goed aarden op zowel het platteland, stedelijk gebied als in de buurt van de kust. Daarnaast zal de Portugese laurier het hele jaar door bladeren hebben, die in het voorjaar lichtgroen zijn en in het najaar donkergroen.

Verzorging van de Portugese laurier

Deze laurier heeft wat meer aandacht en verzorging nodig dan de meeste andere wintergroene haagplanten. Zeker direct na het aanplanten is dit type haag kwetsbaar. Plant de laurier niet tijdens een hittegolf, een periode van strenge vorst of als het heel nat is. En geef regelmatig water. U kunt dit type laurier plaatsen in de zon en gedeeltelijk in de schaduw. Qua grondsoort voldoet een normale of vochtige bodem. Het is verstandig de haagplant extra te beschermen tegen harde wind en lage temperaturen. De plant is weliswaar winterhard, maar als de temperaturen ver onder nul duiken is de Portugese laurier kwetsbaarder. Liever een haag die zeer goed bestand is tegen vorst? Kies dan voor bijvoorbeeld de laurier ‘Herbergii’. Zoals geldt voor elke levende haagplant moet je ook de Portugese laurier af en toe snoeien, alleen in het voorjaar snoeien is voldoende.

portugese laurier Gadero

Laurier 'Rotundifolia'

De Laurier ‘Rotundifolia’ is één van de meest voorkomende lauriersoorten in Nederlandse tuinen. De laurier Rotundifolia is redelijk winterhard en de grote, glanzende bladeren blijven het hele jaar door groen. Omdat dit type laurier snel groeit en een mooie dichte struik vormt, is dit type laurier erg geschikt als haagplant. De laurier ‘Rotundifolia’ doet het goed in zowel de zon als in de schaduw.

Laurier ‘Rotundifolia’ planten en verzorgen

De laurier Rotundifolia groeit zo’n 30 tot 60 centimeter per jaar. U dient er rekening mee te houden dat dit type laurier erg breed kan worden. Dit kunt u voorkomen door de laurierhaag twee keer per jaar te snoeien. De laurier Rotundifolia groeit goed op vrijwel alle Nederlandse bodemsoorten, met uitzondering van kalkrijke bodems. Ook is het van belang dat de bodem niet te nat is. De grond dient een losse structuur te hebben, zodat regenwater goed weg kan lopen.

Laurier Rotundifolia Gadero

Op zoek naar deze mooie haagplanten voor een tuinafscheiding? Bij Gadero bestelt u haagplanten snel en gemakkelijk online! Bekijk ook ons assortiment kant-en-klare hagen.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.